in

19 februarie – Ziua Brâncuși. Se împlinesc 144 de ani de la nașterea marelui sculptor

În noiembrie 2015, era promulgată legea pentru declararea Zilei Brâncuși ca sărbatoare națională, stabilită pe 19 februarie. Legea a fost inițiată ca o „reparație morală față de refuzul și umilirea” lui Constantin Brâncuși de către statul român.

Legea prevede ca, pe 19 februarie, autoritatile administratiei publice locale si centrale pot organiza si sprijini logistic si material manifestari cultural-artistice dedicate acestei zile.

Constantin Brancusi s-a nascut pe 19 februarie 1876, la Hobita, judetul Gorj, si a absolvit, in 1902, Scoala Nationala de Arte Frumoase din Bucuresti.

In 1903, a primit prima comanda a unui monument public, bustul generalului medic Carol Davila, care a fost instalat la Spitalul Militar din Bucuresti. Acesta este, de altfel, singurul monument public al lui Brancusi din Bucuresti.

La scurt timp, in 1906, isi expune lucrarile pentru prima oara la Societe Nationale des Beaux-Arts si la Salon d’Automne din Paris.

In 1907 este prezentata prima versiune a „Sarutului”, care a stat la baza celebrei lucrari „Poarta Sarutului”, din ansamblul de la Targu-Jiu, din care fac parte si „Coloana fara sfarsit” si „Masa Tacerii”. „Rugaciunea” si „Domnisoara Pogany” se mai numara printre lucrarile celebre ale sculptorului roman.

Brancusi s-a stabilit la Paris, unde s-a stins din viata in martie 1957 – a fost inmormantat in cimitirul Montparnasse -, lasand mostenire statului roman atelierul sau si un numar important de lucrari. Statul roman, condus de partidul comunist, a refuzat insa sa accepte mostenirea lui Brancusi. Astfel, atelierul sau a revenit statului francez, iar Muzeul National de Arta Moderna din Paris pastreaza lucrarile lasate mostenire statului roman prin testament.

Ansamblul Brancusi de la Targu-Jiu a fost inclus, in 1991, pe lista tentativa a UNESCO. In ianuarie 2018, Ministerul Culturii redepus dosarul de candidatura al Ansamblului Brancusi pentru includerea in patrimoniul mondial UNESCO. Potrivit site-ului Institutului National al Patrimoniului, ansamblul realizat in Romania este singura lucrare de arta monumentala de amploare creata de Constantin Brancusi, care avea la data conceperii proiectului (1935 – 1936) o recunoastere mondiala.

In ultimii ani, cota de piata a lui Constantin Brancusi, care a contribuit major la innoirea limbajului si viziunii plastice in sculptura contemporana, a crescut semnificativ.

In 2018, sculptura sa „La jeune fille sophistiquee” a fost vanduta la licitatie pentru 62 de milioane de euro, iar Brancusi a devenit astfel al doilea cel mai scump sculptor din lume, dupa Alberto Giacometti.


Sursa: orange.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!