in ,

5 parcuri naționale din România pe care trebuie să le vizitezi măcar o dată

Cei care au vizitat România știu că țara noastră oferă o mulțime de obiective turistice spectaculoase, care merită într-adevăr să fie vizitate. Pentru că nu vrem să ratezi minunățiile naturii care se găsesc chiar la tine „acasă” îți prezentăm câteva dintre cele mai frumoase parcuri naționale din România.

Parcul Naţional Retezat

20.000 de hectare de rezervaţie naturală cu peste 1000 de specii de plante, din care aproximativ 100 sunt endemice, adică nu mai pot fi văzute nicăieri în lume. Peste 20 de vârfuri mai înalte de 2000 de metri, aproximativ 100 de lacuri, cel mai întins lac glaciar din ţară şi cel mai adânc. Toate se găsesc în Parcul Național Retezat. Minunatul peisaj este acompaniat de ciripitul a peste 180 de specii de păsări şi murmuratul a câtorva zeci de cascade. Parcul Naţional Retezat este un loc excepţional, peisajele unice, aerul sălbatic şi natura neatinsă fac ca acest loc să pară ireal, decupat din cărţile cu basme.

Animale precum urşi, lupi, râşi, capre negre, cerbi, căprioare, mistreţi sau iepuri sunt doar câteva din vietăţile care zburdă într-un habitat ideal pe văile împânzite de peşteri şi avene.

Accesul în parc se face fie prin depresiunea Haţegului şi Valea Jiului, pe DN66 sau dinspre Caransebeş pe DN68, fie prin Petroşani, Lupeni, Uricani şi Câmpul lui Neag.

Parcul Naţional Cheile Nerei

Parcul Național Cheile Nerei înseamnă 36.000 de hectare care găzduiesc 6 rezervaţii naturale înconjurate de un relief între 200 şi 1000 metri, acoperit cu păduri dese. Ursul, cerbul carpatin, căprioara, mistreţul, vidra, bursucul sau jderul de stâncă şi de copac sunt doar câteva din animalele care zburdă prin natura parcă neatinsă de om. Flora foarte bogată este reprezentată prin peste 1000 de taxoni, adica 60% din flora judeţului. Aria protejată conservă pe lângă acestea şi  numeroase specii de faună şi resurse cultural istorice. În imediata apropiere a parcului au fost descoperite urme de Cro-Magnon (un reprezentant timpuriu al omului contemporan), cu o vârstă de peste 42.000 de ani.

Lacurile carstice Ochiul Bei şi Lacul Dracului, cascadele Beuşniţa, Bigăr şi Şuşara, peşterile Plopa, Ponor, Dubova şi Peştera Boilor sunt doar câteva dintre obiectivele turistice naturale de care te poţi bucura în Parcul Naţional Cheile Nerei. Pe lângă vizitarea obiectivelor mai poţi practica ecoturismul și drumețiile pe traseele marcate, raftingul pe râul Nera, alpinismul pe traseele special amenajate, cicloturism pe drumurile forestiere, speologie în peșterile din zonă și nu numai.

Accesul în parc se face pe  E70, Caransebeş – Reşiţa DN58, Anina, Oraviţa sau Bozovici DN 57B, Cărbunari sau Şopotu Nou DJ 571 B.

Parcul Naţional Munţii Rodnei

Dacă alegi să vizitezi Parcul Național Munții Rodnei, aici o să descoperi 46.000 de hectare, din care peste 3000 sunt declarate rezervaţie a biosferei și găzduiesc cel mai impresionant relief din Munţii Rodnei, numeroase vârfuri de peste 2000 metri înălţime, zeci de lacuri glaciare şi o bogată flora caracteristică zonelor alpine şi subalpine, cu diferite specii rare. Fauna este reprezentată prin ursul brun, cerbi, râşi, acvile de munte, capre negre, cocoşi de munte şi găzduieşte rarităţi precum zimbri sau la capitolul faună copacul tisa.

Principalele atracţii turistice sunt culmile înalte de peste 2000 de metri, poiana de narcise care este unică în lume, izvorul albastru al Izei, Cascada Cailor, Valea Anieşului şi lacurile Lala, Iezer, Buhăiescu şi Stiol.

Accesul în parc se face prin Pasul Rotunda, Valea Vinuli, Borsa, Pasul Prislop şi Valea Lalei, pe drumurile naţionale DN17 D/C şi DN18.


Citeste mai mult: https://www.ghiduri-turistice.info/ghid-turistic-5-parcuri-nationale-din-romania

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!