in

Care este povestea de la Cetatea Poenari?

Istoria este cea care definește un popor, fiecare naționalitate având un trecut conturat de oameni, locuri și evenimente, care au reușit să dea naștere odată cu trecerea timpului unei țări. Astfel, și România își are în ale sale file de poveste, personalități și locații, ce s-au afirmat puternic prin implicarea lor în formarea ei ca popor. Amintim astăzi de Vlad Țepeș și așa zisa ,,a doua casă” a acestuia și anume, frumoasa Cetate Poenari. Care este povestea acestei cetăți și cum a ajuns un reper atât de important în rândul turiștilor, dar și printre paginile de istorie ale țării?

Ca oricare altă cetate și aceasta este deosebită prin aspectul său absolut minunat, fiind o fortăreață puternică și impunătoare, atât în fața oamenilor, cât și în fața timpului. De ce? Pentru că aceasta datează încă din vremea anilor 1300, iar de atunci și-a menținut zidurile și turnurile până în zilele actuale, ele fiind dovada unui episod istoric glorios din viața României.

Cetatea Poenari este localizată în județul Argeș, la câțiva kilometri de localitatea Arefu, cetatea fiind amplasată pe un munte înalt, accesul făcându-se pe cele 1500 de scări, construite în mod special pentru turiști. Traseul este încântător, iar priveliștea este îmbătătoare. Fortăreața păzește falnică Valea Argeșului, brodată de păduri dese, de unde se înalță mândre spre cer stâncile masive ale munților. Zarea este fascinantă, iar cetatea își etalează frumoasa imagine din vârf de munte.

Există o legendă legată de Cetatea Poenari și marele domnitor Vlad Țepeș. Se spune că este cea de-a doua casă a acestuia, pe care a reconstruit-o, făcând din ea o adevărată cetate de apărare împotriva armatei otomane. Cum a ajuns Țepeș la Poenari? Ei bine, totul se rezumă la o bătălie dintre acesta și turci. Pe când fugea prin pădurile Argeșului, și-a înălțat privirea către stânca pe care fortăreața se afla, și astfel, a zărit turnul ei. Se povestește că domnitorul ar fi schimbat potcoavele cailor, încât, să pară că nu a urcat către cetate, ci că a coborât dinspre aceasta. Odată ajuns la Poenari, a dat ordin să fie construite alte turnuri și un zid lung și gros de 2-3 metri, pentru a se apăra de otomani. Cetatea era foarte bine amplasată, acesta putând să oberse cu ușurință tot ce se întâmpla de-a lungul Cheilor Argeșului.

Despre Poenari apar informații în documente istorice, care datează încă din vremea anilor 1330. Cele mai multe afirmații făcute despre această fortăreață sunt realizate de către domnitori și conducători unguri, polonezi și germani, care povestesc în câteva rânduri de Cetatea Poenari. Totodată, de acest loc se leagă și marea bătălie din istorie, intitulată de către Nicolae Iorga drept ,,Bătălia de la Posada”. Se spune că lupta ar fi avut loc chiar în scurta apropiere a cetății, însă, misterul ei rămâne în continuare neștiut.

Datorită istoricului, legendei și peisajelor, Cetatea Poenari a devenit un obiectiv turistic de mare rang din România, care anual atrage sute de turiști din toate colțurile țării, în mod special pe aceia ce sunt în căutarea informațiilor legate de viața ,,vampirului românesc” și anume, Vlad Țepeș. 

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.