in

În Bihor, apa alcalină carbogazoasă are aceleași proprietăți ca faimoasa Vichy

Localitatea unde apa alcalina carbogazoasa este “francofona”, fiindca are acelasi proprietati ca celebra Vichy-Celentines, se afla in judetul Bihor. Mai exact, la Tinca. Statiunea Baile Tinca este situata la 37 de kilometri de Oradea, unde se afla 3 izvoare.

Apele minerale sunt bicarbonate, bogate in calciu, magneziu si sodiu. Si-au castigat notorietatea datorita proprietatilor curative pe care le au, fiind recomandate pentru afectiunile hepatice, reumatice, renale, digestive, diabetice sau cele de fertilitate. Statiune dispune si de dispozitive de kinetoterapie sau masaj, care va vor ajuta sa va relaxati. 

Statiunea Tinca va mai pune la dispozitie posibilitatea de a pescui sau a vana, iar mai spre toamna, in ultima duminica din august, are loc sărbătoarea “Zilele Tincanilor”, unde puteti socializa cu localnicii pentru a afla istoria localitatii direct de la sursa.

In judetul Bihor se mai afla satul Almanasu Mic, atestat documentar inca din 1291, din comuna Balc, sunt numele de Villa Almas. Aici gasiti peste 40 de hoteluri si pensiuni unde va puteti caza.

Desi comuna este cunoscuta pentru partidele de vanatoare, in Alamanu Mic se afla lacasul de cult Intrarea in Biserica  Maicii Domnului, construit in perioada 1950-1954, fiind pictata cu scene biblice in stilul bizantin. In biserica puteti admira documente editate in secolul XIII si carti de cult vechi.

Daca va aflati in Balc, nu trebuie sa ratati Castelul Degenfeld Schomburg, construit in anul 1484, iar in anul 1896 a fost reconstruit, iar in 1920 a fost cumparat de o ruda a printului Ghica.

Conform legendei, castelul ar fi fost bantuit de spiritul sotiei printului, care ar fi murit in conditii tragice si de atunci acesta nu s-a mai casatorit. Desi in Balc circula legendele, acoperirea internetului 4G este cat se poate de reala.

Cu toate acestea, povestea apei este cea care atrage mii de turiști annual. O apă miraculoasă ce vindecă nenumărate boli a fost descoperită în urmă cu mai bine de 130 de ani în localitatea bihoreană Tinca. Situate la 40 de kilometri de Oradea, aceste băi se bucură de renume internaţional.

Staţiunea dispune de ape minerale şi termominerale, bicarbonate, sodice, carbogazoase şi alcaline ce au proprietăţile apelor minerale din Franţa, de la Vichy. Apele de la Băile Tinca sunt mai puţin cunoscute pentru efectele lor benefice.

Acestea conţin sodiu, magneziu, calciu şi fier, fiind ape bicarbonatate, calcice, sodice, cloruro-sodice, magneziene, cu efect benefic asupra tubului digestiv, în preponderent izvorul patru.

„Apă alcalină carbogazoasă de tipul Vichy-Celestins, cu gust plăcut şi culoare cristalină“ – acesta este mesajul de informare care se poate citi pe un panou, deasupra Izvorului 4 de la Tinca.

Toţi cei care au ajuns să facă tratament cu aceste ape susţin că fac minuni, lucru confirmat şi de specialiştii Institutului Naţional de Recuperare Medicină Fizică şi Balneoclimatologie.

Aceste ape sunt bune pentru afecţiuni ale ficatului, ale stomacului sau ale oaselor. Cei mai mulţi cred că apele acestea te vindecă de orice boală, “Băile Tinca sunt brandul nostru, cartea noastră de vizită cu care ne mândrim”, spune Traian Coste, primarul comunei Tinca. Staţiunea balneoclimaterică permanentă Tinca este situată în judeţul Bihor, în Câmpia Crişurilor, pe malul drept al râului Crişului Negru, la o distanţă de 37 de kilometri de Oradea şi la 25 de kilometri de Salonta.

Potrivit managerului staţiunii balneoclimaterice Tinca, ing. Traian Damşe, staţiunea dispune de patru izvoare cu ape minerale bicarbonatate, calcice, magneziene, sodice, carbogazoase. Zăcământul Tinca a fost descoperit în anul 1884, prin sonda existentă şi astăzi (“Sonda Veche”), cu adâncimea de 270 de metri.

Buletinul de analizele al apelor minerale

“Buletinul de analiză al apelor minerale de la Tinca arată că au aceleaşi proprietăţi ca apele minerale din Franţa, de la Vichy. Este un lucru cu care ne mândrim şi care aduce un plus staţiunii noastre”, susţine managerul Traian Damşe. Acest lucru este confirmat şi de către specialiştii Institutului Naţional de Recuperare Medicină Fizică şi Balneoclimatologie.

“Periodic efectuăm analize. Compoziţia apelor termale de la Tinca este aceeaşi cu cea a apelor de la Vichy. Nu sunt la fel de cunoscute pentru că, din păcate, în ultimii 23 de ani, soarta apelor minerale terapeutice a luat o turnură tristă. Zona balneară are nevoie de o promovare mai puternică”, susţine prof. dr. Adriana Nica, din cadrul Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie.

Baza de tratament dispune de vane cu apă minerală pentru cura externă şi instalaţii moderne de electro-termoterapie, masaj, kinetoterapie, pentru diversele tratamente. Istoria băilor se întinde mult în timp, fiind funcţionale încă de prin anii 1930-40, când pe lângă tratamente era şi în folosul comunităţii.

Pentru cura internă, în staţiune sunt amplasate trei buvete cu apă minerală, dar de la această sondă mai este dirijată o conductă în afara staţiunii, cu mai multe puncte de alimentare pentru consumul populaţiei locale şi al turiştilor ocazionali. În timp, aici a funcţionat şi o staţie de îmbuteliere a apei minerale, actualmente făcându-se eforturi de S.C.T. Crişul S.A. Tinca, ce exploatează zăcământul hidromineral, pentru punerea acestei staţii în funcţiune.

Probele recoltate şi analizate de către Institutul de Medicină Fizică şi Balneoclimatologie şi Recuperare Medicală în anul 1996 atestă faptul că apele minerale terapeutice şi termominerale de la Tinca sunt bune inclusiv pentru femeile care vor să aibă copii.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!