Ziua Justiției este sarbătorită, anual, în prima duminică a lunii iulie, respectiv la 5 iulie anul acesta.

Instituita in anul 1994, prin Hotararea nr. 364 a Guvernului Romaniei, Ziua Justitiei se sarbatoreste, potrivit articolului 2 al acestei Hotarari, in prima duminica a lunii iulie.

Ziua Justitiei are menirea de a marca rolul si importanta puterii judecatoresti, a partenerilor justitiei, a tuturor oamenilor legii in incercarea de consolidare a statului de drept. Ea constituie, totodata, si un bun prilej pentru consolidarea relatiilor institutionale.

La 27 iunie 2014, Uniunea Juristilor din Romania a organizat, cu ocazia aniversarii Zilei Justitiei, simpozionul “Prioritati actuale ale profesiilor juridice in infaptuirea justitiei”. Evenimentul a avut loc la Academia Romana, iar ministrul JustitieiRobert Cazanciuc a declarat ca tara noastra are parte de “vremuri interesante”, insa tocmai de aceea adreseaza actorilor sociali si clasei politice rugamintea de a manifesta retinere si de a apara independenta justitiei.

Acesta a mai adaugat ca anul care s-a scurs de la ultima celebrare a Zilei Justitiei nu a fost deloc un an usor, iar intrarea in vigoare a noilor coduri penale a reprezentat o provocare in sistemul de Justitie. Ministrul a multumit tuturor magistratilor, grefierilor si intregului personal, pentru eforturile depuse ca intrarea in vigoare a acestor coduri sa se faca fara probleme si si-a exprimat regretul ca nu a reusit sa convinga in ultima vreme suficient de multi parlamentari sa voteze proiecte propuse de Ministerul Justitiei si de sistemul judiciar.

In anul 2013, Uniunea Juristilor din Romania a marcat Ziua Justitiei prin organizarea simpozionului cu tema “Rolul autoritatii judecatoresti in sistemul puterilor statului”, la care care au luat partemagistrati si reprezentanti ai profesiilor juridice liberale – avocati, notari publici, consilieri juridici, executori judecatoresti-, personalitati ale vietii publice si juridice. Lucrarile simpozionului au fost deschise Ioan Chelaru, presedintele Uniunii Juristilor si Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei, in prezenta premierului Victor Ponta. La manifestare au mai fost prezenti Oana Schmidt-Haineala, presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Livia Doina Stanciu, presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Tiberiu Nitu, procuror general al Romaniei.

Sursa: ziare.com

 

Articole recomandate!