in

Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor este unul dintre principalele puncte de referință din Hunedoara și un loc pe care nu ar trebui să îl ratați. De inspirație gotică, construcția datează încă din secolul al XV-lea fiind ridicată în bună măsură de către Ioan de Hunedoara care la acea vreme era Guvernator al Regatului Ungariei. Fiind un punct strategic fortificat vreme de secole, Castelul Corvinilor a devenit azi unul dintre cele mai interesante muzee din Transilvania, dedicat istoriei familiei Corvin.

Podul spre intrarea in castel

Deși Castelul Corvinilor este un edificiu impunător în ansamblul său, construcția are la bază o fortificație mai veche ridicată pe o stâncă la baza căreia curge pârâul Zlaști. Astfel, acesta a devenit cea mai importantă și cea mai vestită proprietate a lui Ioan de Hunedoara fiindu-i în același timp și reședință feudală.

Detaliu din varful unui turn

Odată cu trecerea timpului, Castelul Corvinilor și-a tot schimbat stăpânii și fiecare a ales să îi îmbogățească aspectul cu diferite adăugiri, fie săli noi, fie turnuri suplimentare, însă este demn de apreciat că arhitectura castelului a rămas totuși una unitară. În plus, cele mai semnificative părți ale edificiului rămân totuși cele ridicate în vremea lui Ioan de Hunedoara: Turnul Capistrano, Galeria, Donjonul, toate s-au păstrat aproape neschimbate.

Interiorul amenanjat ca muzeu

Legenda fântânii de la Castelul Corvinilor

Ca orice loc vechi și Castelul Corvinilor are legendele sale, iar cea legată de fântâna din curtea sa este cea mai interesantă. Se spune că ea a fost construită de trei prizonieri turci. Pentru munca lor, stăpânirea le-a promis libertatea, cu condiția să dea de apă. Așa că vreme de 15 ani, cei trei au muncit zi de zi, săpând în solul stâncos. Însă atunci când au reușit în sfârșit să dea de apă, ei ar fi fost omorâți din ordinul doamnei Elisabeta Szilagy. Și cum spune legenda, înainte de a-și găsi sfârșitul, prizonierii au cerut ca ultimă dorință să fie lăsați să pună o inscripție pe fântână,scriind ”apă ai, inimă n-ai”. Dar dacă acestea sunt doar o poveste, inscripția există cu adevărat iar pe ea scrie ”cel ce a scris aceasta este Hassan, rob la ghiauri în cetatea de lângă biserică”. O dovadă în plus că în fiecare poveste există măcar un strop de adevăr.

Macheta a castelului

O altă legendă legată de familia Corvinilor este cea a corbului. Se zice că Ioan de Hunedoara ar fi fost copilul nelegitim al lui Sigismund de Luxembourg, făcut cu o tânără frumoasă din Țara Hațegului. Din dorința de a spăla această rușine, Sigismund și-a însurat pe unul din proprii săi fii cu Elisabeta, oferindu-i acesteia drept cadou un inel de aur pentru copilul său. Doar că mai târziu, în timp ce călătoreau, inelul a fost furat de un corb. Dar Ioan de Hunedoara în loc să stea pe loc, a luat un arc și o săgeată, doborând pasărea în zbor. Ajuns în fața regelui, el s-a lăudat cu această faptă iar Sigismund a fost atât de impresionat încât a decis ca simbolul familiei să devină corbul cu inelul de aur în cioc. O imagine de acest gen găsindu-se și în Castelul Corvinilor.

Drapele

Azi castelul este transformat în muzeu iar vizitatorii trebuie să plătească 10 lei pentru un bilet (5 lei pentru categoriile cu reducere). De asemenea, există o taxă foto de 5 lei, una video de 10 lei și una de ghid de 30 de lei, dacă doriți să fiți însoțiți de unul dintre muzeografi care să vă povestească mai multe despre Castelul Corvinilor.

Creneluri

Sursa: descoperalocuri.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!