in

Ce au căutat egiptenii în Transilvania? Cum a ajuns o cultură fascinantă în inima României – explicaţiile istoricilor

Cine-ar fi crezut că în inima României încă mai regăsim influenţe „exotice”, precum cele din fascinanta cultură a egiptenilor? Potrivit istoricilor, influenţele au fost aduse de către romani şi s-au stins la scurt timp după ce s-a răspândit creştinismul. Acesta însă a împrumutat o serie de elemente pe care le regăsim şi astăzi în practicile religioase.

Anul acesta, pe teritoriul Transilvaniei au fost organizate mai multe expoziţii dedicate egiptenilor. Multe dintre obiectele expuse, însă, nu au fost aduse din Egipt, ci au fost găsite chiar pe teritoriul României. Cum se poate aşa ceva?

Ei bine, romanii au adus cu ei şi influenţe preluate de la egipteni. Potrivit cercetătorului ştiinţific Dan Deac din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, toate influenţele au pornit de la un episod din timpul războaielor romanice. Împăratul roman Marcus Aurelius avea în anturajul imperial un mag cu origini egiptene, care la un moment dat „salvează” armata romană dintr-o bătălie, punând acest lucru pe seama zeităţilor egiptene.

Împăratul şi toţi apropiaţii săi i-au fost recunoscători magului şi drept mulţumire au construit mai multe temple, în toate teritoriile stăpânite, inclusiv patru pe teritoriul Daciei,

explică cercetătorul Dan Deac.

Astfel, în Dacia sunt atestate epigrafic 4 centre dedicate lui Isis şi Serapis, care însă au fost distruse de creştini, odată cu răspândirea creştinismul. Creştinismul a fost şi cel care a dus la dispariţia acestor influenţe, menţinute în special cu ajutorul zeităţilor.

„În Dacia exista aproximativ 130 de monumente care trădează influenţele egiptene, de la inscripţii, până la statui şi statuete mai mici din bronz, marmură, piatră”, explică Dan Deac. Influenţele venite de la egipteni au început să dispară începând cu secolul al IV-lea, când templele au fost dărâmate.

Creştinismul a „eradicat” zeităţile egiptene, dar a preluat elemente

Atât cercetătorul ştiinţitic Dan Deac, cât şi istoricul Corneliu Gaiu, spun că, deşi creştinismul a dus la „eradicarea” zeităţilor egiptene, s-au preluat o serie de elemente, pe care le regăsim şi astăzi. Printre elementele preluate se numără, potrivit istoricilor, veşmântul negru şi lung al preoţilor, Sfânta Treime, dar şi elemente din pictura religoasă.

Anumite elemente sunt preluate inclusiv în creştinism, precum fecioara şi buna vestire, influenţe care s-au văzut în special la tratarea picturală, care este una de factură orientală. De asemenea, putem spune că misticismul şi ezoterismul au fost preluate din lumea orientală, inclusiv din cea egipteană. Acestea din urmă au fost transmise până în contemporaneitate,

completează istoricul Corneliu Gaiu.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!