Mii de români i-au citit textele şi s-au regăsit în cuvintele sale izvorâte dintr-un patriotism rar întâlnit. Autoarea scrisorilor deschise adresate mai-marilor politicieni ai ţării, printre care Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu, care surprindeau crunta realitate din România şi care au devenit virale pe internet, este Veronica, o româncă de 34 de ani, stabilită cu familia în Canada de mai bine de 5 ani.

Veronica Dondaş are 34 de ani, este din Brăila de loc şi, de mai bine de cinci ani, trăieşte printre străini, în celălalt capăt al lumii, în Canada. Prima dată a plecat în Canada în 2006, cu soţul şi fetiţa cea mare, însă nu a reuşit să se adapteze, aşa că s-a întors în ţară după doar trei luni.

După trei ani, când deja avea două fetiţe, mai face o încercare şi, de data aceasta, alege să rămână. În Canada s-a născut cea de-a treia sa fetiţă, care a primit automat cetăţenia canadiană. Primul pas al româncei a fost însă să facă demersurile necesare pentru ca şi cel mai mic membru al familiei să fie român cu acte în regulă.

Acolo lucrează ca IT project manager, asta în ciuda faptului că este absolventă de Drept. Puţinul timp care-i mai rămâne după ce se împarte între job şi familie îl dedică scrisului.

„Scriu de când mă ştiu, scrisul este pasiunea mea, mă ajută, mă descătuşează, sunt eu”, susţinea în cadrul singurei emisiuni TV la care a participat Veronica, în luna martie a acestui an. Românca spune că blogul său a fost creat pentru a veni în sprijinul acestei nevoi de a scrie, însă nu şi-a dorit nicio clipă ca acest spaţiu virtual unde se manifestă să devină dedicat zonei politice.

Îşi aminteşte că primul text, care a luat forma unei scrisori deschise adresate primului ministru, Victor Ponta, publicate în plină campanie electorală, mai exact între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, s-a născut dintr-o revoltă interioară. Veronica a simţit că primul ministru atunci când afirma că „cei mai mari duşmani ai României în străinătate sunt tot românii”, i se adresa direct şi a ţinut să-i răspundă.

„Domnule Ponta, sunt o româncă din diaspora…una din aceea pe care dumneavoastră o numiţi „duşmancă a României”…cu alte cuvinte, o trădătoare care denigrează ţara şi numele ei peste hotare. Vă scriu ca să vă povestesc cum îmi denigrez ţara, atât eu cât şi ceilalţi români pe care îi cunosc- măcar să aflaţi direct de la sursă cum stau lucrurile. Voi începe prin a vă spune că toţi muncim pe ruptelea şi toţi străinii ştiu că suntem „hard working people”. Cu banii câştigaţi aici, ne ajutăm părinţii şi venim să ne facem vacanţele ACASĂ…pentru că ne este dor”, i-a transmis românca primului ministru, Victor Ponta.

În scurt timp, scrisoarea deschisă a fost distribuită de zeci de mii de ori, ajungând să fie citită de milioane de români din ţară sau de peste hotare. Întrebată fiind dacă se aştepta să mişte cu cuvintele sale atâţia oameni, tânăra ne răspunde cu sinceritate:

Prima dată am crezut că visez, am scris textul şi, pe la 12 AM, l-am postat. M-am culcat şi a doua zi m-am trezit virală. Cred că românii, mai mult decât oricând, au înţeles că sunt o forţă şi mai cred că majoritatea rezonează cu mine. Vrem o Românie normală, o ţară în care copiii noştri să se poată dezvolta frumos, o ţară cu modele demne de urmat

Veronica: „M-am culcat şi a doua zi m-am trezit virală”

Au urmat noi scrisori, reacţii la derapajele primului ministru, Victor Ponta. Veronica nu a putut să nu taxeze afirmaţia considerată nesăbuită a primului ministru prin care susţinea impozitarea românilor plecaţi în străinătate:

„Noi plătim taxe şi impozite în ţările în care ne aflăm pentru că aici beneficiem de servicii medicale, sistem de învăţământ public, fonduri de pensii, ajutor de şomaj, infrastructură. Sau poate că vă gândiţi că ar trebui să cotizăm din mărinimie sau din patriotism?”

Ultimul care a fost aspru criticat de către româncă a fost preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care, referindu-se la riscurile de fraudă ale votului prin corespondenţă şi ale celui electronic, a afirmat că votul prin corespondenţă este „pentru cei cu o conştiinţă civică politică redusă a da plicul cu vot pentru o sumă de bani sau pentru un mic şi o bere la o fiestă în străinătate”.

„Am citit astăzi părerea dumneavoastră despre noi… noi cei care suntem o masă de manevră uşor de manipulat cu „un mic şi o bere”, nişte oameni lipsiţi de coloană vertebrală, nişte „Iuda” care şi-ar vinde ţara pe mai puţin de 30 de dinari. Am citit şi vă voi da satisfacţie spunându-vă că aţi reuşit să mă faceţi să vărs câteva lacrimi amare. Nu ştiu câţi români din diaspora cunoaşteţi dumneavoastră, dar poate înainte de a face astfel de afirmaţii (vătămătoare pentru ambele părţi) ai fi indicat să ne cunoaşteţi, să vedeţi ce facem, ce fel de oameni suntem, cât de mult ne iubim ţara, cât de româneşte simţim”, au fost cuvintele Veronicăi adresate preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, despre care mai spune că „face un tandem de invidiat cu Ponta”.

„Cu sufletul sfâşiat între două lumi…”

Întrebată dacă se mai simte legată de România, tânăra spune că are „sufletul sfâşiat între două lumi”. Veronica recunoaşte că dorul de casă o tulbură, că şi-ar dori să se întoarcă şi că speră să o poată face cândva. Întrebată de ce afirmaţiile oamenilor politici nu au parte de reacţii atât de vehemente şi în ţară, Veronica Dondaş ne explică:

„Hmmm…Uite, o să răspund foarte deschis, fără a încerca să fiu politically correct…Cred că românii din ţară s-au obişnuit cu circul politic, cu derapajele verbale ale domnilor politicieni, cu nesimţirea…Cei de afară le-au mai uitat şi au văzut pe unde se află modele noi, au respirat alt aer, au înţeles că nimeni nu e mai presus de lege şi că atunci când vorbeşti din postura de politician trebuie să îţi asumi o responsabilitate politică pentru cele afirmate, că trebuie să dai socoteală celor pe care îi reprezinţi”.

Despre Canada, Veronica spune că a fost în topul opţiunilor sale atunci când a ales să plece pentru că avea impresia la acea dată că acolo nu va fi discriminată, cum se întâmplă cu românii care-şi duc traiul în Europa. Potrivit româncei, acolo au ajuns doar conaţionali foarte buni la ceea ce fac, oameni cinstiţi şi de cuvânt, care chiar dacă nu fac parte din intelectualitate, nu trăiesc din ajutoarele de stat, iar acest lucru face ca aceştia să fie foarte respectaţi şi de canadieni.
Redăm mai jos ultima scrisoare postată pe blogul personal de Veronica, adresată preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a declarat că românii din diaspora sunt capabili să se vândă şi să voteze „pentru un mic şi o bere”.

Micul, berea si puterea

Domnule Tariceanu, romanul, in intelepciunea lui, spune: “cine se aseamana, se aduna!”… si mare dreptate are!

Dumneavoastra si domnul Ponta faceti un tandem de invidiat! Se pare ca impartasiti acelasi dezgust fata de noi, denigratorii din diaspora. Am citit astazi parerea dumneavoastra despre noi… noi cei care suntem o masa de manevra usor de manipulat cu “un mic si o bere”, niste oameni lipsiti de coloana vertebrala, niste “Iuda” care si-ar vinde tara pe mult mai putin de 30 de dinari.

Am citit si va voi da satisfactie spunandu-va ca ati reusit sa ma faceti sa vars cateva lacrimi amare. Nu stiu cati romani din diaspora cunoasteti dumneavoastra, dar poate ca inainte de a face astfel de afirmatii (vatamatoare pentru ambele parti) ar fi indicat sa ne cunoasteti, sa vedeti ce facem, ce fel de oameni suntem, cat de mult ne iubim tara, cat de romaneste simtim… Sau poate ca este mai bine sa nu veniti sa ne cunoasteti pentru ca banii contribuabililor cu siguranta ca se pot folosi mult mai util in alte scopuri… dumneavoastra puteti afla si online despre noi. De exemplu, eu, pentru acest motiv, m-am hotarat sa va scriu… as vrea sa va scutesc de un drum obositor si costisitor pana in Canada, asa ca va voi explica eu cine suntem.

Domnule Tariceanu, suntem cei care si-au pus vietile in valize si au plecat din tara lor, de langa parintii si fratii lor, de langa tot ceea ce au iubit, in necunoscut, pe alte meleaguri, in tari normale, in tari in care circul politic, coruptia sau curvaraseala nu sunt modele de guvernare. Si aici as vrea tare mult sa ma opresc si sa va povestesc despre o femeie deosebita de la care ati avea cate ceva de invatat atat dumneavoastra cat si colegii dumneavoastra. Numele acestei doamne este Hazel McCallion sau “Uraganul Hazel” cum mai este cunoscuta domnia sa.

Doamna McCallion a fost primarita orasului Mississauga timp de 36 de ani. Femeia aceasta, la cei 94 de ani ai dumneaei ar da clasa oricarui politician din Romania. Stiti de ce? Pentru ca pana la varsta de 93 de ani a condus un oras de 750.000 de locuitori care au iubit-o si reales-o de 12 ori. Stiti ce mai este uimitor la dumneaei? Ceva nemaintalnit in Romania – nu si-a facut niciodata campanie electorala si a refuzat mereu donatiile politice, intotdeauna cerand suporterilor dumneaei sa doneze acei bani pentru acte caritabile.

Lumea nu a ales-o pentru mici  si bere (desi sunt si romani cu drept de vot prin Mississauga), ci pentru ca dumneaei a pus Mississauga pe harta Canadei – facand dintr-o adunatura de satuce un oras in toata puterea cuvantului – al saselea din Canada ca numar de locuitori. Mie mi s-a parut ca desprinsa din alta lume aceasta femeie atunci cand am aterizat de pe plaiuri mioritice, pe aceste meleaguri. Cand am mai vazut-o si marsaluind in fruntea paradei pentru Mos Craciun si dand mana cu toata lumea, mi-au dat lacrimile de admiratie. De astfel de conducatori are nevoie si Romania… de alde dumneavoastra si alde Ponta suntem satui cu totii… si noi, denigratorii, si  cei ramasi in tara.

Dar sa revenim la cine suntem noi pentru ca am promis ca va voi explica. Noi suntem niste oameni care intr-o buna zi au vazut ca toti cei care conduc tara sunt “quintesenta de mizerii de la crestet pana-n talpa” si au inteles ca nu isi pot lasa copiii sa creasca intr-o societate in care mizeria sta deasupra valorilor, asa cum sta uleiul deasupra apei.

Mai suntem cei care prin perseverenta si munca cinstita ajutam economia Romaniei prin infuzie de capital.

Suntem, de asemenea, cei care prin exemplul personal si prin ceea ce povestim despre tara noastra, si nu prin reclame cu frunze, promovam Romania. Si avem ce promova! Traditiile, cultura, istoria, bucataria traditionala, locurile pitoresti, bunatatea oamenilor fac din Romania tara pe care cu sufletul greu a trebuit sa o parasim din cauza politicienilor corupti si a mizeriei ridicate la rang de virtute.

Suntem cei care isi educa pruncii in spiritul iubirii de  tara, si care oriunde in lume s-ar afla, poarta Romania in suflet.

Suntem cei ce au invatat sa nu taca atunci cand  le sunt incalcate drepturile. Suntem cei care au dat un vot de blam unui guvern care a incercat sa ii reduca la tacere.

Suntem cei ce au invatat sa nu taca atunci cand  le sunt incalcate drepturile. Suntem cei care au dat un vot de blam unui guvern care a incercat sa ii reduca la tacere.

Suntem, in sfarsit, cei care va spun ca “micul si berea” se preteaza mai degraba pe  la sate in Romania, unde populatia saracita nu isi mai poate  permite luxul de a fi demna. Noi, desi iubim micii, pentru ca au gust de Romania, nu ne vom vinde tara si nici nu o vom lasa pe mana unor oameni ca dumneavoastra”.

Citeste mai mult: adev.ro/nn2ajs

...

Voi ce părere aveți?
Vă invităm să comentați mai jos.

Articole recomandate!