Stimate Domnule Președinte Klaus Iohannis,

Grupul de Inițiativă al Consiliului Diasporei (CD) vă transmite felicitări pentru rezultatele favorabile la alegerile pentru Președintele României, din 16 noiembrie, 2014. Pentru prima oară în istoria Diasporei, din 1989 şi până în prezent, am avut onoarea să participăm, cu o energie fără precedent, la apărarea procesului democratic din România, prin acțiuni relevante în ţările în care trăim, la nivel civil, apărând dreptul de a vota al cetățenilor români.

Diaspora a dorit şi dorește o schimbare în bine, în România, aşa cum îşi doresc şi românii din ţară, indiferent cu cine au votat. Suntem convinși că această schimbare nu se oprește la alegerea unui nou președinte al statului, ci va continua cu desemnarea unui guvern înalt competent care să opereze modificări instituționale profunde,  la nivel de structură. Schimbarea în bine a ţării, cu efect direct în viețile oamenilor, este un proces de lungă durată şi vă asigurăm de participarea şi de susținerea noastră.

Domnule Iohannis, sperăm să fiți președintele pe care ni l-am dorit dintotdeauna, promovând deschiderea reală spre dialogul constructiv cu societatea civilă. Ne dorim să promovați solidaritatea între români, mai ales după această perioadă agitată a alegerilor. Mai sperăm să încurajați echilibrul sănătos între puterile statului, depolitizând administrația publică şi folosind metode democratice cum ar fi consultarea publică, înainte ca instituţiile centrale, regionale şi locale să adopte decizii care ne afectează viețile, în mod direct.

La nivel politic, sperăm să readuceți în politica românească acel element important al bunului simț, decenței şi onoarei oamenilor care reprezintă cetățenii de diverse convingeri politice. Prerogativele dumneavoastră vă permit să luptaţi efectiv împotriva imoralităţii, indecenţei, corupţiei şi incompetenţei. Avem încredere în dumneavoastră că veți invita partidele politice din România la mult mai multă fidelitate cu privire la propriile lor ideologii, ducând la un dialog politic sănătos şi la acțiuni pe măsură, generatoare de soluţii pentru oameni.

Pentru noi, românii care trăim în afara granițelor României, imaginea internațională a ţării noastre este deosebit de importantă şi are un efect direct în șansele noastre de integrare profesională şi socială. Unul din interesele noastre prioritare este să nu ne mai fie rușine de ţara noastră, reprezentată prin politicieni şi diplomați de calitate slabă. Autorităţile de la Bucureşti pot activa în mod legitim şi transparent expertiza multor români stabiliți în străinătate, dispuși să contribuie la progresul României. Dorim un salt calitativ semnificativ al politicii românești, reprezentată prin toate culorile politice.  Dorim diplomați de carieră, nu oameni fără studii relevante așezați  pe posturi de consuli, pe criterii politice. Dorim să fim mândri că suntem români şi dorim să beneficiem, din punct de vedere tehnic, de expertiza celor mai competenți profesioniști care să ne reprezinte onorabil în dialogul cu scena internațională.

La nivel economic, avem încredere că veți încuraja un mediu de afaceri stabil, prin simplificarea birocrației, depolitizarea administrației publice şi încurajarea efectivă a investitorilor străini. Așteptăm încurajare pentru românii din diaspora care doresc să se întoarcă acasă şi care doresc să-şi deschidă o afacere, creând locuri de muncă şi contribuind la dezvoltarea locală.

La nivel social, dorim să vă aducem în atenție valoarea adăugată a deschiderii noastre active spre societatea civilă internațională, unde participăm la diverse proiecte, alături de alte naționalități. Sperăm să ne susțineți în proiectele civile de combatere a sărăciei (proiectul UBI) şi în proiectele referitoare la echilibrul de gen sau la minoritățile etnice dezavantajate.

Consiliul Diasporei este o entitate civilă independentă, în plină construcție, care se va lansa oficial pe 29 noiembrie 2014, la Bruxelles, Hotel Le Dome, Bd du Jardin Botanique 9-12, Sala Klimt, în prezenţa mai multor reprezentanți ai societăţii civile din mai multe ţări. Avem plăcerea de a vă invita la acest eveniment.

Consiliul Diasporei apără interesele diasporei românești, prin fixarea unei agende anuale a priorităților, la propunerea asociaţiilor membre dar şi a cetățenilor individuali care doresc să participe voluntar la buna desfășurare a lucrărilor.

Consiliul Diasporei nu se implică în campanii electorale şi nu susţine în mod expres nici un partid politic din România, încurajând dialogul cu toate partidele politice, în perspectiva găsirii soluţiilor pentru problemele cetățenilor.

 

Cu stimă,
Dr.  Mihaela Meresi & Laurenţiu Barbu,

în numele
Grupului de Inițiativă al Consiliului Diasporei

Bruxelles, Aalst, Londra, Cheltenham, Madrid, Amsterdam,  Köpenhamn, Roma, Terni, Bremen, Köln, Stuttgart,  Bordeaux, Dallas,
17 noiembrie 2014

Articole recomandate!

Comments are closed.