in ,

Valea Zânelor – primul castel de lut din România, devenit celebru în străinătate

Castelul de Lut Valea Zânelor este un loc de relaxare al călătorilor, un loc scăldat permanent în razele blânde ale soarelui și în pastelul infinit al florilor.

Pe malul râului Porumbacu, la poalele măreților munți Făgăraș se află un loc feeric, rupt din basmele populare românești și păzit cu mare atenție de entități magice.

Castelul de Lut Valea Zânelor este un loc de relaxare al călătorilor, un loc scăldat permanent în razele blânde ale soarelui și în pastelul infinit al florilor.

Legenda spune că tărâmul pe care se află castelul era locuit de făpturi magice – zâne – acestea protejează și în prezent locul care era cândva casa lor.

Într-o comună a Sibiului, Porumbacu de Sus, se ascunde o bijuterie arhitecturală: Castelul de lut Valea Zânelor, unde copiii şi adulţii laolaltă retrăiesc farmecul copilăriei.

Povestea Castelului de lut Valea Zânelor a început în 2014, când doi tineri din Bucureşti, Gabriela şi Răzvan Vasile, au decis să aducă basmul la poalele Munţilor Făgăraş. După ce timp de un an au căutat un teren care să aibă privelişte la munţii Făgăraşului, să aibă ieşire la râu şi să fie întins, au contactat un arhitect din Timişoara, care a pus visul lor pe hârtie. 

Complexul turistic, construit după modelul căsuţei piticilor din Albă ca Zăpada şi crestele munţilor, are 30 de locuri de cazare: patru apartamente şi şase camere duble. Investitorul speră ca până la sfârşitul acestui an interioarele să fie gata şi astfel să-şi primească primii turişti. Până atunci, toţi cei care vor să admire castelul îl pot vizita achitând o taxă de cinci lei.

 Castelul zânelor este construit aproape în întregime din materiale naturale, doar la fundaţie fiind folosit betonul în amestec cu piatră de râu. Pereţii a căror structură este din lemn, sunt realizaţi din lut, nisip şi paie, de către meşteri din Maramureş. „Materialul ud se pune pe zid. Pe zi, nu poţi să pui mai mult de 20 – 30 centimetri. Aştepţi să se usuce primul strat şi apoi se adaugă următorul“, explică proprietarul.

Cu un nume de poveste, Castelul de Lut este un loc de basm care atrage vizitatori de toate vârstele şi se bucură de o popularitate binemeritată. Localizat pe malul râului Porumbacu, la poalele munţilor Făgăraş, în judeţul Sibiu, Castelul se scaldă în lumină, verdeaţă şi pajişti multicolore cu flori. Conform unei legende a locului se spune că în timpuri străvechi, aici în această vale locuiau zânele care şi acum veghează şi protejează acest loc magic.

Inspiraţi de poveştile acestui spaţiu mirific, doi tineri, soţ şi soţie, au renunţat la viaţa agitată din Bucureşti şi s-au mutat în acest colţ de rai, hotărând să construiască castelul din poveştile copilăriei. Castelul plămădit din lut, piatră, paie şi alte materiale ecologice este locul unde te reintorci în copilărie, spaţiul magic unde adulţii pot redeveni din nou copii.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!