in

Groapa Ruginoasa Si Canionul Valea Seaca

Munții Bihorului oferă panorame spectaculoase celor dispuși să ii exploreze. Unul dintre obiectivele cele mai importante de pe teritoriul acestor munti este Groapa Ruginoasa, o imensa râpă de 100 m diferență de nivel și aproape 1 km lățime.

Ruginoasa Hole (Groapa Ruginoasa)

Localizare: Groapa Ruginoasă se găseste pe teritoriul Parcului Natural Apuseni, in apropierea comunei Arieseni, muntii Bihorului, în versantul nordic al muntelui Ţapu, la izvoarele Văii Seci.

Altitudine: 1373 m.

Coordonate GPS N 46 31′ 25″, E 22 39′ 10″.

acces route by car at Ruginoasa Hole

Acces: se poate ajunge aici doar cu masina – DN 75

– dinspre orasul Beius > Stei > Lunca> Câmpani> Băița > inainte de a ajunge la Saua Vartop (altitudine 1140 m ) – la aprox 28 km de la iesirea din satul Lunca, intr-o curba stransa (180 grade) veti gasi un panou informativ cu Groapa Ruginoasa. Puteti lasa masina, inainte de curba, in parcarea de pe marginea drumului.

– dinspre orașul Câmpeni (DN 75)> Arieseni > zona Vartop > veti gasi intrarea in traseul ce duce la Groapa Ruginoasa, cand drumul incepe sa coboare spre orasul Stei in curba descrisa mai sus.

In plin sezon turistic s-ar putea sa nu gasiti loc de parcare in zona din apropierea intrarii pe traseu. In acest caz puteti lasa masina la iesire din Statiunea Vartop. Veti avea de mers pe jos aprox 10 min pana la intrarea in traseu.

Traseul turistic: marcajul turistic al acestui traseu este – banda galbena. De la drumul asfaltat va trebui sa intram pe partea stanga, pe firul unei vai.

touristic route at Ruginoasa Hole

Urmeaza o urcare prin padure destul de abrupta dar accesibila oricarui turist.

La obîrşie, vîlcelul devine plat, fără apă, cu poiană. În faţa noastră se conturează o şa prinsă între vîrful Ţapu (in stînga) şi vîrful La Morminţi (in dreapta).

Timpul necesar pentru a ajunge aici de la drum, este de aproximativ 25– 35 min.

view with Ruginoasa Hole from touristic route

Fenomenul Groapa Ruginoasa: ravena (numele cu care mai gasim acest fenomen in literatura de specialitate) este împărţită în mai multe sectoare de creste foarte ascuţite, care converg jos în firul unui vîlcel, obîrşia Văii Seci.

Cea mai impresionanta muchie o gasim in partea dreapta a râpei. Aceasta urca vertiginos de la baza Gropii pana la marginea superioara. Niciuna dintre creste nu pot fi urcate datorita componentei geologice din care este format intregul fenomen.

Totul este fragil, un invelis precar de pietris si nisip gata sa se surpe oricand si sa se duca la vale.

Ruginoasa Hole seen from Valea Seaca valley

Istoric geologic: alternanța de straturi roșii, gălbui, roz, dispuse unele peste altele, trădează modalitatea de formare a acestora, în urmă cu 200 milioane de ani.

Comform geologilor, dispunerea straturilor trădează prezența unui deșert, unde fenomenele meteo vânturau nisipul în dune și diguri. Această teorie este comfirmată și de culoarea roșiatică a rocilor, clima fiind la acea vreme caldă, deșertică.

Ruginoasa ravine – Apuseni mountains

Evolutie Geologica: hărțile topografice de la sfârșitul secolului XX arătau în zonă o depresiune mai mică de 200 m diametru. In anii `30 găsim atestat un fenomen de dimensiuni mai mari. Acum întreaga ravenă măsoarea aproape 1 km diametru.

La precipitații, se vede cum întreaga groapă „lucreaza”, sedimentele fiind duse de apa de-a lungul văii Seci. Acestea ajung în cele din urmă în valea Galbena (nume primit de la culoarea galbena a materialului adus din Groapa Ruginoasă).

Ca și continuare a traseului de la Groapa Ruginoasa:

– pentru cei dintre voi care nu aveți cunoștințe tehnice de folosire a corzilor vă recomandam să continuați traseul spre zona numită Pietrele Negre. Veți urma marcajul cruce rosie . Acest sector de traseu va dezvaluie o minunata priveliste asupra Depresiunii Beiusului. Pentru a va intoarce la masini, va sugeram sa folositi acelasi marcaj turistic.

– pentru persoanele cu cunoștințe avansate de alpinism, speologie sau canyonig, va sugeram sa coborati, continuand traseul de la Groapa Ruginoasa spre Canionul Valea Seaca.

Acest canion constitue zona din avalul Gropii Ruginoase.

Access to the canyon – Apuseni Natural Park

Acces la canion – din zona de belvedere a Gropii Ruginoase, va sugeram sa coborati (fara coarda doar cu atentie sporita) prin partea stângă a Gropii. Aveti doua variante evidențiate în fotografiile de mai jos.

• de-a lungul zonei înierbate. Panta este accesibilă și cu un pic de atenție se poate ajunge la baza versantului (traseu verificat);

• de-a lungul pâlcului de pădure (traseu neverificat, dar găsit ca sugestie în literatura de specialitate).

first waterfall at Dry Valley canyon

Va sugeram: să nu coborâți pe niciunul din cele doua trasee dacă nu aveți încălțăminte cu talpă rigidă (bocanci). Datorita înclinației și a componenenței terenului, exista riscul să alunecați. La coborâre este obligatoriu sa purtati cască. Datorita grohotișului puteți să urniți pietre, rănindu-vă astfel colegii.

Dry Valley Canyon – Apuseni Mountains

Nu coborâți pe acest traseu cu rucsaci mari deoarece aceștia vă pot îngreuna înaintarea, mărind probabilitatea producerii unui accident. Luați la voi telefon, în caz de accident sunați la 112 (numărul apelurilor de urgență în România). Aceștia vă vor direcționa spre echipele de salvare montană din zonă.

Ajunsi la baza versantului : sunteti în partea din amonte a canionului. Pentru a continua, tot ce trebuie sa faceti este sa urmati firul văii. Admirați înainte impresionantul fenomen ce îl lăsați în urmă – Groapa Ruginoasă. De aici se vede mult mai bine anvergura fenomenului.

Conditiile tehnice de parcurgere -valea este echipata cu amaraje permanente in care montaniarzii pot sa-si monteze coarda pentru a putea cobora. Aceasta zona a canionului este mai putin frecventata.

Explicatia: la iesire din canion, drumul de intoarce este destul de lung iar canionul nu este foarte cunoscut nici chiar de cei ce locuiesc in zona. Acestea fac ca Valea Seaca sa fie unul din cele mai salbatice zone din Apuseni.

Visiting Bihorului mountains – Dry valley canyon
waterfall at Dry Valley canyon in Bihorului mountains

Echipament pentru parcurgerea Canionului Valea Seaca:

– echipamentul individual necesar: ham, casca, dispozitiv de coborare. Recomandam sa luati la voi si folie de supravietuire, rucsac speologic sau pentru canyoning;

– echipament colectiv: coarda de 30m, un set de blocatoare; 1 sau 2 bucle de chinga cu diametru de 1-2m. Luati de asemenea cu voi si provizii de mancare.

Apuseni Natural Park – Dry valley canyon

Dupa cum ii zice si numele (valea Seaca), in 90% din cazuri, parcurgerea canionului se va face fara neopren.

Va sugeram sa luati insa cizme de cauciuc deoarece patul albiei are multe sedimente.

Apuseni Natural Park – Bihorului Mountains
canyoning in Apuseni mountains

Trebuie sa luati in considerare timpul necesar intoarcerii de la iesirea din canion. Daca ati lasat masina in zona Groapa Ruginoasa, va trebui sa va rezervati in jur de 3 ore pentru intoarcere.

Mai exista posibilitatea ca cineva sa va recupereze din drumul care merge paralel cu valea Galbenei si urca dinspre Pietroasa (consultati harta turistica a zonei Padis). Aceasta este o alternativa de intoarcere mult mai comoda.

Traseul de canyoning: canionul valea Seaca este alcatuit din 14 cascade de diferite marimi. Acestea variaza intre 3m si 15m. La aproape fiecare cascada veti gasi in apropierea saritorilor  cate doua amaraje, astfel incat sa montati coarda in siguranta.

Fiti atenti: la una dintre cascadele aflate in zona din avalul canionului, lipsesc amarajele necesare coborarii. Va recomandam sa folositi in absenta acestora, un bloc de piatra in jurul caruia sa montati coarda.

Este bine sa aveti cu voi o persoana care are cunostinte mai avansate de canioning, speologie sau chiar alpinism.

Va recomandam: sa va documentati despre starea vremii deoarece in situatia in care exista averse s-ar putea ca nivelul apei sa creasca intr-un timp foarte scurt. In aceasta situatie cea mai buna alegere este sa nu intrati in canion.

Intoarcerea: daca ati lasat masina in zona Gropii Ruginoase aveti doua variante de intoarcere:

– pe traseu nemarcat, luand o directie paralela cu canionul valea Seaca, prin partea stanga sau dreapta a acesteia;

• – pe traseu marcat, consultand harta zonei Padis. Dupa ce ajungeti pe Valea Galbenei,  urmati amontele vaii, pe drumul ce duce spre marcajul banda rosie. In acest caz distanta va fi destul de mare si timpul de intoarcere de aproximativ 5 ore;

– cu masina, in situatia in care cineva va preia din drumul de acces paralel cu valea Galbenei.

Descending at Dry Valley canyon

Nu uitati: documentati-va despre starea vremii si daca se anunta precipitatii va sugeram sa va alegeti un alt obiectiv.

Sugestie: daca doriti sa vedeti si alte obiective din zona, nu ezitati sa vizitati Ghetarul de la Scarisoara, cel mai mare ghetar subteran din Romania.


Sursa: travelguideromania.com

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!