in

Iepure cu măsline, ca-n vremea lui Vodă Cuza

O singură carte de bucate a apărut în Principatele Române pe vremea lui Cuza, dar aceasta ne este sursă de inspirație în bucătărie și azi. Cu atât mai mult cu cât este cea dintâi care ne propune sintagma: „bucătărie română”.

În 1865, penultimul an al domniei lui Alexandru Ioan Cuza – Domnul Unirii, cum i s-a mai spus celui care, prin alegerea sa ca domn, în 1859, atât în Moldova, cât și în Țara Românească, avea să gireze unirea Principatelor Române într-un singur trup -, apărea la București, la Typographia Stephan Rassidescu, volumul „Bucătăria română. Carte care coprinde 224 rețete de bucate, bufet ect.”.

„Proprietar” al acestei cărți – asupra căreia avertizează: „Orice esemplariu neavând a mea iscalitura se va protesta după lege” – este un anume Christ Ionnin. Este prima culegere de rețete „noi” tipărită pe teritoriul Principatelor Unite. Cum remarcam și altădată, în domeniul gastronomiei tot o să avem de menționat „întâia” carte de bucate (care s-a tipărit într-o anume conjunctură).

Și le-am putea enumera aici, nu de alta, dar să le fixăm locul pentru totdeauna: 1841 – prima carte de bucate tipărită în limba română, în provinciile românești. Este vorba despre „200 de retete cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodaresti” a lui Negruzzi si Kogalniceanu, publicată la Iași. 1846 – prima traducere românească a unei cărți de bucate – tipărită tot la Iași, sub semnătura postelnicului Manolachi Drăghici: „Rețete cercate în număr de 500 din bucătăria cea mare a lui Robert, întâiul Bucătar al Curții Franției, potrivit pentru toate stările”. Anul 1847 – intră și Bucureștiul pe listă, cu „”Carte de bucate. Coprinde 190 ratete de bucate, prajituri, creme, spume, jalatine, inghetate, si cum se pastreaza lucruri de iarna toate alese si incercate de o prietena a tuturor femeilor celor casnice” a Mariei Maurer. și acum ajungem la cel de al patrulea pas: 1865, „Bucătăria română” a lui Christ Ionnin.

Din care, cu poftă de gurmand, aleg iarăși o rețetă: Iepure cu măsline!

„Prăjește în untdelemn mai multă ceapă mare tăiată; adaugă apoi carnea tăiată în mici bucăți și las-o să se rumenească; toarnă apoi apă caldă pe deasupra până se acoperă carnea; adaugă pentru o jumătate de iepure (de obicei, se pune partea dinainte) 150 g de măsline verzi, piper, o frunză de dafin și pătrunjel tocat; lasă să scadă până-i dă untura și servește nici prea cald, nici rece de tot”.

Un text de Simona Lazăr

Notă: Ediția a 2-a la volumul „Bucătărie română” al lui Christ Ionnin este în curs de publicare, la 154 de ani distanță de la ediția princeps. Volumul este prefațat și adnotat de Simona Lazăr.


Sursa: antenasatelor.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!