Repatriere decedati din străinătate și transport funerar.

Numele meu este Emil Bran și mă ocup de consiliere și logistică la societatea Airsalm. Misiunea noastră este aceea de a asista familiile care apelează la noi pentru cazurile de repatriere a persoanelor decedate din străinătate în România sau cu plecare din România către orice destinație în lume.

Mi se intampla de foarte multe ori sa fiu contactat de familii care se gasesc in situatia de a pierde pe cineva drag din familia lor in strainatate si sa fiu intrebat daca este adevarat ca servicul de repatriere costa sume atat de mari pe cat se vehiculeaza in presa sau in TV . Ca responsabil de logistica repatrieri la firma Airsalm ma simt dator sa transmit prin intermediul ziarului dumneavoastra cateva informatii de modul cum se face o repatriere a unei persoane decedate in strainatate in Romania. De regula in aproprierea spitalelor oriunde in Europa, exista firme cu traditie si competenta care pot organiza repatrierea unei persoane indiferent de tara de destinatie. Problema cu care ne confruntam noi romanii este ca de cele mai multe ori aceste firme au costuri exagerate pentru buzunarele noastre.

In momentul in care are loc un deces cel mai intelept lucru este sa contactati mai multe firme de repatrieri internationale din Romania apoi sa analizati ofertele lor si sa luati decizia cu care veti colabora pentru rezolvarea problemei dumneavoastra.

Cum trebuie sa procedezi când te confrunți cu un deces în familie?

In momentul in care se intampla sa pierdem pe cineva apropiat este important sa ne mentinem calmul, iar pentru organizarea repatrierii in Romania va putem da urmatoarele sfaturi.
· Incercati sa intrati in contact cu cunostinte care au trecut recent prin asemenea experienta pentru sau in lipsa acestora incercati sa intrati in contact cu firme romanesti din domeniu . Aveti timpul necesar pentru aceasta deoarece documentele de repatriere pot fi cerute doar dupa ce au trecut 24 de ore de la data decesului.
· Insistati sa aveti preventive scrise in care sa fie stipulate toate serviciile necesare unei repatrieri precum si pretul acestora.
· Daca vi se cer propuneri de genul ,, pret mai mic dar fara a elibera facura fiscala’’ mai bine inchideti telefonul si vorbiti cu altcineva deoarece in toate tarile europene se primeste un ajutor cuprins intre 450 / 800 de euro sub forma de ajutor de inmormantare. In cazul in care acceptati compromisul de a face repatrierile fara factura, dumneavoastra pierdeti acest ajutor pe care il ofera statul.

Prețul în cazul unei repatrieri depinde de mulți factori și o firmă serioasă vă pune la dispoziția dumneavoastră cel puțin trei variante și anume:

• Pretul unei repatrieri cu avionul
• Pretul unei repatrieri sociale
• Pretul unei repatrieri in baza la cererile dumneavoastra.

· Daca dupa discutiile purtate cu firma de repatriere decedati acestea refuza sa va trimita in scris un precontract in care sunt specificate clar serviciile cerute de dumneavoastra si pretul discutat in prealabil la fel ar fi bine lasat deoparte deoarece va puteti gasi in situatia de a avea surprize neplacute in momentul cand vi se va prezenta ,,nota de plata’’

· Transportul persoanelor decedate trebuie sa fie facut numai cu masini omologate in acest sens. Nu poate fi efectuat cu dacia papuc sau cu alte masini care nu au fost modificate, omologate si autorizzate in baza la legislatia comunitatii europene din tara de unde are loc repatrierea. Neindeplinirea uneia dintre aceste conditii poate atrage dupa sine blocarea documentelor de repatriere si intarzierea sosirii in Romania. Urmeaza cheltuieli suplimentare, va trebui sa contactati o alta firma, stres si nervi.

· Verificati intodeuna daca firma cu care sunteti in discutii are toate autorizatiile necesare pentru transportul funerar si daca masinile sun omologate in acest sens. Orice firma de repatrieri care isi cunoaste bine meseria si care are experienta va trebui sa includa in costul serviciului de repatriere si documentele premergatoare obtinerii pasaportului mortuar. Aceste documente se fac la primaria unde a avut loc decesul, spital, medicina legala, sanepid, politia mortuara . Atunci cand situatia o cere aceste documente trebuie facute si la Procuratura, consulat sau Ambasada Romaniei din tara unde a vaut loc decesul.

Sicriul de repatriere in care se transporta persoana decedata va fi ales de catre familie, daca discutia are loc doar telefonic este nevoie sa cereti o poza a acestuia prin e-mail si in contract sa fie specificat clar ca este vb de un sicriu special pentru repatrieri internationale. Sa nu acceptati si sa nu fiti de acord sa vi se propuna ca la sosirea in Romania sa va fie schimbat sicriul. Persoana care va propune acest lucru nu face altceva decat sa profite de starea dumneavostra de emotivitate si sa va insele. Daca va propune acest lucru fiti sigur ca cel in cauza a mai folosit acelasi sicriu si la transportul altor persoane decedate. Cine face acest lucru va pune in pericolul transmiterii unor boli, incalca in mod constient orice demnitate a persoanei, si nu in ultimul rand incalca legea oricarui stat si este pasibil de amenzi si de retragerea licentei ( asta in cazul in care o are)

Sfatul meu este sa fiti atenti in cazul in care….

• Sunteti abordati de persoane necunoscute intalnite la morga sau pe coridoarele de la spital sau care au numarul dumneavoastra de telefon de la un prieten care il are de la un alt prieten si care acesta din urma ofera servicii funerare. Pot fi interesate doar de banii dumneavoastra, nu sa va si ajute sa rezolvati problemele.

• Interlocutorul dumneavoastra refuza sa va trimita in scris un precontract in care sunt specificate clar serviciile cerute de dumneavoastra si pretul discutat in prealabil si acceptat de dumneavostra

• Este suspect in cazul in care ati contactat o firma de transport funerar si aceasta firma va suna de cateva ori fara ca dumneavoastra sa cereti sa fiti contactat. Sau se mai poate intampla sa va faca propuneri de pret din ce in ce mai mici. De regula, o firma serioasa si care face acest serviciu cu demnitate si respect, va va oferi imediat si precis orice informatie de care dumneavoastra aveti nevoie, avand astfel posibilitatea sa aveti informatii precise pentru a putea lua decizii hotarite, responsabile si imediate, iar pretul va fi cu siguranta numai in baza serviciilor cerute de dumneavoastra

• Orice firma de repatrieri internationale de persoane decedate care dispune de logistica necesara va lua in considerare si o varianta alternativa. De exemplu, in cazul unei repatrieri vor trebui luate in considerare cel putin doua variante de transport: una cu avionul de la cel mai aproape aeroport si una de transport terestru ( atunci cand distantele in km sunt aceptabile ) urmand ca dumneavoastra sa alegeti varianta care va convine cel mai mult.

Cât costă o repatriere a unui decedat din străinătate în România?

Pretul in cazul unui serviciu de repatriere, conceptual vorbind se traduce prin a avea un anume nivel simbolic. Pretul este mai degraba de multe ori o perceptie psihologica si nicidecum una rationala. Mi se intampla de multe ori sa fiu intrebat daca se poate pune la dispozitie un sicriu de lux, servicii profesionale de conservare a corpului, o limuzina funerara de fabricatie recenta iar apoi se doreste ca totul sa fie la un pret cat mai mic. Pot afirma cu certitudine ca in cazul unui serviciu de repatriere pe care il organizeaza Airsalm, nu se poate vb despre un pret ridicat sau despre un pret scazut, deoarece noi dam posibilitatea oricarei familii sa isi stabileasca singura bugetul care va fi cheltuit in baza la serviciile care sunt cerute pentru repatriere.
Ca sa fiu mai concret îți spun ca intodeauna ,,calitatea serviciilor cerute de tine vor stabili pretul in totala transparenta, numai impreuna cu tine si niciodata nu va fi invers’’

Am observat de-a lungul esperientei mele in logistica ca orice familie atunci cand se gaseste in situatia de a avea un deces in familie in general pierd capacitatea de a lua decizii rationale, in comportamentul lor de a cumpara un serviciu. Mai mult decat orice in acele momente ei dau o valoare mult mai mare partii afective si emotionale a serviciului si al produselor folosite.
In cazul unei repatrieri costurile se impart in doua categorii.
Prima ar fi cateva de costuri fixe care nu se schimba indiferent de firma care face acel serviciu. Ca sa dau un exemplu in acest sens- distanta dintre Paris si Bucuresti nu se va schimba ca sa coste mai putin pentru o firma si mai mult pentru alta, taxele de medicina legala sau pasaport mortuar de asemenea vor ramane invariabile, costul de combustibilului la fel, vignete, sau alte taxe de drum pe care fiecare stat le impune pe teritoriul sau si exemplele ar putea continua.
A doua parte e costurilor este data de calitatea produselor care sunt comandate de catre familie

Urmatoarea intrebare vine in mod natural si anume: Unde pot economisi cand am nevoie de un serviciu de repatriere a unei persoane decedate? Raspunsul este simplu. Vei economisi si vei avea certitudinea unui serviciu de calitate doar daca vei stii ce produse (sicriu, serviciu, imbalsamare, tipul de masina funerara,etc ) sa comanzi pentru un astfel de serviciu. E una dintre cele mai elementare legi ale economiei in care trebuie sa stii si sa fii atent la ceea ce comanzi pentru ca totul se plateste. Familiile care au apelat la noi pana acum au gasit transparenta in discutii din momentul in care au intrat in contact cu noi si pana cand totul sa terminat cu bine . Vei fi linistit cu noi, pentru ca suntem profesionisti cu multa experienta in domeniu. Cu Airsalm exista ,,zero surprize’’ pentru ca vei comanda un serviciu, care a fost discutat impreuna punct cu punct in orice detaliu. Un serviciu care este la pretul corect.

Emil Bran
Consilier Repatrieri Airsalm
Tel. IT  0039.389.162.5052
Tel RO (0040) 0760 715 509
Email: airsalm@airsalm.ro
Website: www.airsalm.ro
Facebook : Airsalm Romania

Articole recomandate!