in

LACUL CAPRA, O PERLĂ DIN MUNȚII FĂGĂRAȘ

Dacă ai batut kilometri buni până la Bâlea Lac, ar fi păcat să ratezi o altă comoară a acestor ținuturi. Bine ascuns în inima Munților Făgăraș, Lacul Capra, lac glaciar,  se află la distanta de doar 45 de minute de Cabana Bâlea Lac.

Frumusetea lacului pare in prima faza imposibil de descris in cuvinte pentru cei care nu au mai fost acolo; insa cu putin efort desavarsirea acelui loc poate fi detaliata necunoscatorilor, fara insa a-i pune in valoare adevaratul sau potential. Pentru a-l descoperi si a putea vorbi in cunostinta de cauza, este neaparat necesar sa il bifezi pe lista ta in urmatoarea vacanta. Lacul Capra este situat la altitudinea de 2241 m, pe versantul de S a Muntilor Fagaras, si masoara o adancime de 11 m. In acelasi loc isi are originea si paraul Capra, unul dintre numeroasele izvoare ale Argesului. La prima vedere, lacul impresioneaza cu albastrimea apei rece, ceea ce face turistii sa isi odihneasca picioarele in zona si sa campeze pe malul de S al lacului, unde se deschide un platou.

De pe platou, se desface in fata vizitatorilor o priveliste asupra varfurilor RaiosuBuda si Museteica; tot aici se gasesc si monumente ale unor alpinisti care au decedat in anul 1963 ca urmare a unei avalanse ce i-a surprins in zona, in traseul lor catre Creasta Arpaselului. Traseul era parcurs de ei pentru prima data pe timp de iarna, fiind unul cu dificultate ridicata, situat la mica distanta de Lacul Capra. Un traseu ce poate fi urmat de aici, este cel catre Varful Vanatoarea lui Buteanu, varf ce masoara 2507 m. Insa efortul merita, deoarece de sus poate fi admirata o priveliste superba asupra Muntilor Fagaras. De sus, se poate cobora in Caldarea Vaiuga si se ajunge usor la Balea Lac (2043 m). In partea de S, la distanta de aproximativ 30 de minute se ajunge pe traseul argesean al Transfagarasanului, in dreptul Refugiului pentru Salvamont argesean de la cota 2000.

O alta serie de obiective care pot fi bifate, odata junsi la Lacul Capra sunt Cascada Balea siCabana Valea Sambetei. Iubitorii de munte nu au sa piarda ocazia de a ramane o noapte in aceste tinuturi frumoase la una din numeroasele cabane: Cabana Turnuri situata la 1520 m, Cabana Valea Sambetei de la 1401 m, Cabana Balea Cascada (1234 m), Hotelul Negoiu de la 1546 m sau Cabana Barcagiu sunt doar cateva dintre locurile unde, ca turist o sa gasesti o camera; pentru mai multa siguranta puteti rezerva locuri cu cateva zile inainte.


Sursa: aventurainromania.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!