in ,

La loterie în presa vremii (I)

Pornim pe firul câștigurilor la loterie, căci atracția câștigului e-n firea noastră. Fiindcă Statul nu-i niciodată nătăfleț, a luat activitatea de organizare a loteriilor în grădina sa; firește, păstrându-și grosul câștigurilor la buget. Instituția Loteriei Române e veche și – în perioada interbelică – găsim pe ici-colo reclame dar și sloganurile care-ndemnau amatorii să cumpere loturi și bilete de tragere, „încercându-și norocul fără a risca prea mult”.

Nu prea-s informații despre cum se juca, despre clase, despre sisteme, despre reguli; ne mulțumim să parcurgem anunțurile și reclamele din ziarele anilor de imediat după Război; cu toate greutățile și împrejurările, jocurile se făceau.

Milionari, peste tot, dar drept e că și leul se făcea tot mai amărât. Prin ’45, reclamele încep să prindă, vremelnic, curaj.

„Orizonturi noi”… „S-a rupt zăgazul milioanelor” – suna ademenitor, nu?

În plus, nu mai era nevoie să-ți toci banii prin cazinouri!

… După aceea, odată cu apropierea schimbărilor din Țară, reclamele se restrâng în anunțuri modeste. Loteria de Stat își pierdea, firește, emblema cu coroană.

În ’47 găsirăm o reclamă în care câștigurile nu mai ofereau decât „o iarnă fără griji” dar și o atenționare privind pe cei ce practicau – pe stradă, prin piețe și iarmaroace – jocurile de noroc care jecmăneau cetățenii fără ca Statul să-și ia partea…

Pare-se (dibuind o reclamă pitită din 1948) că monopolul nu era absolut – încă mai ființa, târâș-grăpiș, loteria bancherilor Campus și Bassa.

… cu toate astea, sistemul se întărea și venea cu lozinci noi: „Viitorul tău prin muncă… nu uita însă nici Loteria de Stat”. Cum să uiți, când „jumătate din numărul lozurilor sunt câștigătoare?”

Pentru cei care, însă, se alegeau cu cealaltă… jumătate, se înființa sistemul Pronosport. Aici, din fondurile strânse prin „perspicacitatea” participanților urmau să se refacă stadioanele și terenurile de sport.

Pentru cei care, însă, se alegeau cu cealaltă… jumătate, se înființa sistemul Pronosport. Aici, din fondurile strânse prin „perspicacitatea” participanților urmau să se refacă stadioanele și terenurile de sport.

Ne oprim deocamdată aici. Va urma!


Sursa: bucurestiivechisinoi.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!