Invitat la emisiunea Testul de Sinceritate, difuzată de postul Digi 24, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a greşit o informaţie pe care şi un elev de şcoala primară o poate furniza corect.

Fostul ministru al Educaţiei şi Cercetării a intrat prin legătură telefonică în emisiunea Evenimentul Zilei, prezentată de Silviu Sergiu, la B1 TV, unde a comentat pe marginea declaraţiilor făcute de Remus Pricopie, dar şi despre lipsa manualelor de pe băncile elevilor în prima zi de şcoală.

“Eu am înţeles că în câteva zile vor fi manuale pe băncile elevilor. Dacă putem să-i dăm o vină e că a avut prea multă încredere în structura ministerului care s-a ocupat de această procedură.Procedura de licitaţie nu e deloc simplă şi cred că a început şi un pic mai târziu. Au fost şi contestaţii, Consiliul Naşional a admis contestaţiile. Din păcate, s-a ajuns aici.

Când eram ministru, toate astea le făceam începând cu debutul anului şcolar, atunci ne ocupam şi pentru anul viitor, pentru că întotdeauna problema manualelor este foarte delicată din următoarea cauză:

– evident că este vorba de nişte bani pe care Ministerul îi plăteşte din buzunarul statului pentru aceste manuale, dar şi de edituri, care ar vrea, toate, dacă se poate, să câştige. Cum acest lucru nu se poate, întotdeauna, sau eu cel puţin prin asta am trecut, procedura trebuie să fie foarte clară, transparentă, şi cu cât mai mici intervenţii ale omului.

Eu pe evaluatorii de manuale i-am selectat dintr-o bază de date, ca să nu avem probleme. Ştiţi, sunt două  momente ale anului când ar fi bine să fii orice, numai ministrul Educaţiei nu. La sfârşitul şi la începutul anului şcolar. Eu cred că reacţia aceasta publică a fost serios teribilă şi orice om o resimte ca atare.

Nu pot să cred că a făcut asemenea declaraţii. Sper că este o glumă. Trebuie să fii atent la ce vorbeşti. Din această poziţie nu se iartă nimic şi toată lumea se aşteaptă de la tine să fii un exemplu pentru învăţământ”, au fost declaraţiile Ecaterinei Andronescu în emisiunea Evenimentul Zilei, de la B1 TV.

Întreaga înregistrare din emisiunea Evenimentul Zilei de la B1 TV o puteţi urmări AICI.

Ministrul a fost întrebat în ce oraş s-au născut Romulus şi Remus, cei doi întemeietori ai Romei, Pricopie răspunzând că nu ştie dacă s-au născut într-un oraş anume, ei fiind găsiţi în pădure şi crescuţi de o vulpe. În realitate, potrivit legendei, Romulus şi Remus au fost crescuţi de o lupoaică.

Ministrul s-a corectat, după ce moderatoarea emisiunii i-a atras atenţia.

Discuţia dintre ministrul Educaţiei şi jurnalistul Digi 24, pe această temă:

Jurnalist Digi 24: În ce oraș s-au născut Romulus și Remus?
Remus Pricopie: Nu știu dacă s-au născut într-un oraș anume, pentru că ei au fost găsiți de cineva în padure, într-un cuib, cred că vulpea nu era cetățean….

Nu era vulpe, era lupoaică.
Lupoaică, da. Lupoaica nu era un cetățean … Roma a venit după.

Un manual de clasa a patra vă contrazice, spune că cei doi s-au născut în Peninsula Iberică.
M-ați întrebat în ce oraș.

Ați răspuns corect, manualul are o problemă.

Nu este prima gafă pe care ministrul Educaţiei o face în mandatul său. Anul trecut, în perioada examenului de Bacalaureat, gramatica limbii române i-a dat de furcă lui Remus Pricopie, atunci când acesta a comentat pe marginea acuzaţiilor potrivit cărora subiectele ar fi fost postate pe internet, înainte de începerea probei. “Nu a existat subiecte. A existat decât un mesaj”, a spus atunci ministrul.

Sursa: evz.ro

Articole recomandate!