in ,

Top 20 cele mai importante momente din istoria sportului românesc

Dupa o aruncare de la linia de libere, mingea intra in cos, in meciul dintre CSU CUADRIPOL-CSU Atlassib Sibiu, disputat la Sibiu, sambata, 3 februarie 2007. OVIDIU MATIU / MEDIAFAX FOTO

SPORTescu vă prezintă începând de azi un serial cu 20 dintre cele mai importante momente din istoria sportului românesc. De unele poate nici n-ați auzit!

Sportul a fost, de-a lungul timpului, unul dintre motivele care au adus mândrie în inimile românilor. În peste 100 de ani de participări la competiţii sportive, sunt mai multe momente memorabile.

20. Primul sportiv român care a participat la Jocurile Olimpice.

Aflat la Paris, unde studia, Gheorghe Plagino s-a înscris la concursurile de tir de la Jocurile Olimpice, ediţia 1900. Chiar dacă a luat parte cu titlu individual, el va fi considerat ani mai târziu primul sportiv român participant la Jocurile Olimpice.

După ce a lovit 11 dintre cele 20 de talere, Plagino s-a clasat pe locul 13 dintr-un total de 31 de trăgători.

La opt ani de la acest moment, în 1908, Gheorghe Plagino devenea al doilea român membru în Comitetul Olimpic Internaţional, după prinţul George Bibescu. A luptat pentru ca rugby-ul să rămână disciplină olimpică, astfel că, în 1924, echipa naţională de rugby a României cucerea bronzul la JO de la Paris.

19. Câştigătoarea „Turneului celor cinci naţiuni”, învinsă la Bucureşti.

Rămânem în sfera sportului cu balonul oval, pentru că pe 5 iunie 1960, pe Stadionul „23 August”, echipa naţională de rugby a României reuşea prima ei victorie în faţa reprezentativei Franţei.

Naţionala „Cocoşului galic” venea la Bucureşti după ce terminase pe primul loc, pentru al doilea an consecutiv, în „Turneul celor cinci naţiuni”.

Tricolorii porneau într-o luptă aproape imposibilă, mai ales că pierduseră, 0-39, cu doar trei ani înainte, la Bordeaux.

România a învins cu scorul de 11-5, printre remarcaţii meciului fiind Aurel Barbu, Radu Demian, Alexandru Penciu și Viorel Morariu, căpitanul echipei.

A doua zi, în ziarul L’Equipe, Denis Lalanne caracteriza astfel triumful românilor: „Era un moment penibil pentru ai noștri, cu atât mai penibil cu cât victoria românilor nu suferea nici o discuţie. Da, a fost o zi istorică pentru rugby-ul românesc”.

18. Ploieştenii de la Asesoft câştigă FIBA Europe Cup.

Pe 10 aprilie 2005, la Ploieşti, Asesoft cucerea FIBA Europe Cup şi devenea prima echipă de baschet din România care câştiga un trofeu continental.

Elevii lui Mladen Jojic treceau de formaţii precum Apollon Limassol, Spartak Sofia, BC Bancourt sau Banvit Bandiama, ultima fiind eliminată în Final Four-ul disputat la Ploieşti.

În finală, Asesoft Ploieşti a învins-o, după un meci de infarct, pe Lokomotiv Rostov, cu scorul de 75-74, cu toate că ruşii conduceau, cu trei minute înainte de final, cu 74-70.

MVP-ul finalei, Vladimir Kuzmanovic. a fost cel care a adus trofeul la Ploieşti, după ce a marcat din două libere, cu doar câteva secunde înainte de finalul întâlnirii.

17. Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe, singurii români medaliaţi la Jocurile Olimpice de iarnă.

5 februarie 1968, a doua zi a probei de bob din cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Grenoble. Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe încearcă să aducă prima medalie din istoria României la această competiţie. Primul mai participase şi la ediţia din 1964, când se clasase pe locul 13.

După ultimul tur, cei doi au ajuns la un total de 4:44:46, cu 27 de secunde mai rapizi decât austriecii Thaler şi Durnthaler. Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe obţineau atunci  medalia de bronz, singura din istoria României la Jocurile Olimpice de iarnă.

Un an mai târziu, Panţuru va câștiga şi medalia de argint, la aceeaşi probă, la Campionatele Mondiale de la Lake Placid, avându-l lângă el pe Dumitru Focşeneanu.

16. Iosif Sîrbu, primul sportiv român care a cucerit aurul olimpic.

Până la ediţia Jocurilor Olimpice de la Helsinki, din 1952, sportivii români câştigaseră, de-a lungul timpului, doar două medalii, un bronz şi un argint.

Iosif Sîrbu era unul dintre favoriţii la podiumul olimpic în proba de armă liberă calibru redus, 40 de focuri, poziţia culcat, mai ales că în acel an obţinuse medalia de argint la Campionatele Mondiale de tir de la Oslo.

După 70 de minute de încordare, românul avea punctaj maxim, 400, la fel ca şi Boris Andreev. Departajarea dintre cei doi s-a făcut la numărul de gloanţe trimise fix în centrul ţintei, românul devansăndu-l pe sportivul sovietic cu cinci „muşte”, 33-28.

Iosif Sîrbu devenea primul medaliat cu aur la Jocurile Olimpice din istoria sportului românesc.


Sursa: https://sportescu.ro/top-20-istoria-sportului-romanesc/

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!