in ,

Obiceiuri din luna lui Cuptor

Luna iulie este cunoscută drept „Cuptor” și este așteptată cu nerăbdare de agricultori, fiind luna dedicată secerișului.

Se spune că atât cât e de cald în luna lui Cuptor, tot atât va fi de frig în Faur.

Sărbători importante în luna iulie:

  • 1 iulie – Cosmandinul (Sfinții Cosma și Damian);
  • 8 iulie – Precupul;
  • 16-18 iulie – Circovii de Vară;
  • 20 iulie – Sf. Ilie (Sânilie);
  • 21 iulie – Ilie Pălie;
  • 27 iulie – Sf. Pantelimon (Pintilei călătorul).

Iulie începe (astrologic) cu soarele în semnul Racului și sfârșește în semnul Leului. Din punct de vedere astronomic, luna iulie începe cu soarele în constelația Gemenilor și se sfârșește cu soarele în constelația Racului.
Numele lunii iulie vine de la Iulius Cezar care s-a născut în această lună. Înainte, luna iulie se numea în latină Quintilis pentru că era a cincea lună în calendarul roman, calendar care începea cu luna martie.

Denumită popular luna lui Cuptor, luna iulie se mai numeşte şi luna fierbinţelilor şi a coacerilor.E o lună plină de tradiţie şi este dedicată secerişului. Temerea principală a oamenilor era aceea de a nu-şi pierde recolta obţinută cu atâta trudă, de aceea, luna iulie este plină de tradiţii şi obiceiuri care interzic lucrul, din dorinţa de a nu chema grindina sau incendierea grânelor.Oamenii sărbătoresc în prima zi a lunii sărbătoarea Ana-Foca sau cum este cunoscută în Moldova, sărbătoarea focului.

Bătrânii spun că cine nu păzeşte Ana-Foca şi lucrează la vie, toate grânele vor fi arse. Pe lângă foc, celebre în această zi mai sunt şi tunetele.Tot în această zi  se mai sărbătoresc şi fraţii Cosma şi Damian, cunoscuţi sub numele de doctori fără de arginţi. Se spune că cei doi fraţi umblau şi tămăduiau fără să ia plată. Se ţine cu sfinţenie această sărbătoare şi cine nu o respectă va fi blestemat cu boli şi supărări.Se spune că atât cât e de cald în luna lui Cuptor, tot atât va fi de frig în Faur. 

Luna iulie sau Cuptor- tradiţii şi obiceiuriLuna iulie, a șaptea lună a anului, este cunoscută popular și sub numele de „ Cuptor”, „Luna fierbințelilor” sau „ Luna coacerilor”, deoarece este considerată ca fiind cea mai călduroasă din an.Cele patru săptămâni ale lui „Cuptor” poartă și ele fiecare câte-o denumire, și anume: „Săptămâna secerișului”, „Săptămâna Panteliilor”, „Săptămâna lui Santilie” și „Săptămâna Verii”.Prin urmare prima săptămână a lunii iulie este dedicată muncii agricole. Țăranii merg la câmp de la răsărit până la apus.

Trebuie să treiere grânele și să se îngrijească de toate celelalte culturi.Săptămâna următoare reprezintă zilele „aprigelor” surori ale Sfântului Ilie, zeițe ale soarelui ce pot trimite arșiță și pot provoca incendii.În a treia săptămână a lui „Cuptor” credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Ilie, responsabil de ploi însoțite de tunete și fulgere.Cea din urma săptămână îi este dedicată celui mai așteptat anotimp, vara.Într-adevăr, „Cuptor” este luna secerișului, dar a nu se uita că este și o lună a tradițiilor și a obiceiurilor. 

Amintim deci sărbătorile, tradițiile și evenimentele folclorice ce au loc în luna lui „Cuptor” : Tradiția spune că dacă agricultorii și sătenii nu vor sa piardă tot ce au agonisit cu trudă, atunci trebuie să respecte cu sfințenie zilele de sărbătoare ale lunii iulie. De aici și creionarea  superstițiilor lunii lui „ Cuptor ” în cultura românescă.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.