in

Păpădia și îngerul florilor

Lovely little girl playing in the spring field full of dandelions

Scriu cu drag despre păpădie pentru că de ea mă leagă primele amintiri din copilarie.

Mă văd culegand papadie din curtea gradinitei impreuma cu alti gradinari. Trebuie ca aveam in jur de 3 ani. E soare, cald, suntem toti veseli si plini de viata… si foarte galagiosi, evident. Purtam o rochita alba si pantofi roz cu bareta (pe vremea aceea nu se purta movul ca acum, fetita mea e innebunita dupa culoarea Hannei Montana). Adunam papadie si tusica (a se citi femeia de servici de la gradinita) imi facea lantisor, bratara si inel din flori de papadie. Imi amintesc cu cata placere si mandrie le-am purtat si cat de trista am fost cand s-au ofilit si a trebuit sa le arunc!

Apoi am facut asta in fiecare primavara, fara exceptie, doar ca usor usor am invatat sa mi le fac singura si le impleteam, nu doar le insiram… acum ii impletesc cu aceeasi bucurie, fetitei mele… si recunosc in ochii ei emotia pe care o simteam si eu.

Dar papadia  este mult mai mult decat o floare frumoasa, este un tonic general de mare valoare si probabil un diuretic si tonic hepatic cu cea mai mare aplicabilitate. Ea reprezinta una dintre cele mai bune resurse naturale de potasiu, ceea ce o transforma intr-un diuretic cu un echilibru ideal, ce poate fi utilizat fara riscuri (inclusiv pentru retentia de apa cauzata de problemele la inima).

Cum o recunoști

Papadia este o planta erbacee din familia compozitelor, cu frunze lungi, crestate dispuse aproape de sol si cu flori galbene, care creste de la campie pana in zona subalpina, in locuri insorite.

Datorita ariei de raspandire mari, inaltimea ei variaza de la 4-5 cm pana la aproape jumatate de metru. Florile galbene sunt plasate pe tulpinile goale in interior. O data cu recoltarea, din tijele proaspete de papadie apare un suc alb-laptos cu puternic gust amar si efecte terapeutice deosebite.

Dar efecte terapeutice sunt obtinute din intreaga planta: radacina, tijele proaspete, florile, frunzele sunt folosite integral pentru beneficiile lor.

Principii active

Papadia contine: uleiuri volatile, flavonoide, principii amare (taraxacina), clorofila, rezine, taninuri, colina, acid cafeic, vitamine C, B, A, D, minerale.

Acțiuni terapeutice

  • depurativa, detoxifianta, remineralizanta, stomahica (stimuleaza apetitul),
  • elimina surplusul de grasimi din organism,
  • principiile active fluidifiante si antinflamatoare o fac eficienta in tratarea unor inflamatii ale ganglionilor limfatici, ale sanilor si glandelor mamare.
  • efect drenor hepatic,
  • impiedica formarea pietrelor la nivelul vezicii biliare si ajuta la dizolvarea calculilor biliari si renali,
  • datorita continutului de vibre vegetale, grabeste tranzitul intestinal ajutand la evacuarea reziduurilor alimentare si la reglarea digestiei,
  • datorita actiunii diuretice ajuta organismul sa elimine produsii toxici rezultati in urma metabolismului si sa reduca patul vascular si surplusul de apa din corp,
  • poate fi eficenta in scaderea tensiunii arteriale, guta, reumatism sau prin marirea fluxului de urina in eliminarea calculilor renali sau uretrali,
  • prin eliminarea toxinelor ajuta indirect la tratarea bolilor de piele (acestea fiind de cele mai multe ori o expresie a supratoxicitatii),
  • datorita continutului de colina (precursor al acetilcolinei, un neurotransmitator) are actiune calmanta, sedativa, imbunatatind influxul nervos si activitatea neuronala;
  • are actiune anestezica, cercetarile dovedind  existenta in papadie a unei substante fenantrenice, cu actiune asemanatoare morfinei.

Mod de administrare

Infuzie de papadie – o poți prepara în doua moduri:

1. fierbe 250 ml apa, adauga doua lingurite de radacina rasa si  lasa sa infuzeze timp de un minut. Ia vasul de pe foc si adauga doua lingurite de frunze taiate marunt, dupa care acopera pentru 40 de minute, apoi strecoara. Bea doua cani pe zi, cu inghitituri mici.

Este foarte utila celor cu meserii sedentare sau care trebuie sa stea in picioare mai mult de doua ore, mai ales dupa depasirea varstei de 40 de ani.Hemoroizii, ca si inflamatia vaselor tesutului conjunctiv al intestinului gros, pot fi prevenite prin consumul a doua cesti (de cate 150 ml) de ceai de papadie, o data la doua zile, dupa micul dejun

2. pune o lingurita de planta uscata sau doua de planta proaspata (frunze, flori sau radacina) la 200 ml apa clocotita. Lasa la infuzat 10 minute, apoi strecoara. Bea 1-3 cani pe zi. Are efect diuretic puternic.

Decoctul: este foarte eficient in constipatie, dureri articulare, acnee si eczema; in tratarea hemoroizilor

Acesta se prepara in general din radacina de papadie: doua lingurite de planta se pun in 250 ml de apa rece. Se lasa cateva ore, apoi se da intr-un clocot. Se beau una-doua cani pe zi.

Sucul

1. din frunze(culese inainte de inflorire) se obtine prin mixare si se administreaza 100 mg suc pe zi, pe stomacul gol, inainte de mese, eventual amestecand cu suc de morcovi.

Este eficient impotriva edemelor, gutei, eczemelor, hipertensiunii arteriale. In plus, stimuleaza functia hepatica si digestiva. Are un efect diuretic mai pronuntat decat infuzia;

2. din tije: fi utilizat cu succes impotriva negilor, ca si cel de rostopasca: se aplica direct pe zona afectata, o data sau de doua ori pe zi, timp de mai multe saptamani.

Siropul de papadie se prepara din toata planta (cu tot cu radacina) si este benefic pentru bolile tubului digestiv, boli hepato- biliare;

Mod de preparare:am gasit 2 retete de sirop si le redau mai jos pe amandoua:

1. speli bine cu apa rece planta intreaga culeasa cu grija (sa nu se rupa pentru a nu lasa sa se scurga latexul si a conserva principiile active ale plantei), o lasi la zvantat si apoi o toaci marunt. Odata matuntita o pui intr-un borcan cu tot cu latexul scurs, cu mai mult de jumatate miere de albine si  amesteci bine continutul. Acoperi si lasi  la macerat 2 saptamani, apoi consumi cate 1-2 lingurite de 2- 3 ori pe zi timp de 2- 3 saptamani;

2. pune 4-5 maini pline de flori de papadie intr-un litru de apa rece la foc pana incepe sa fiarba. Ia oala de pe foc si se lasa totul sa stea peste noapte. A doua zi, goleste continutul intr-o sita, scurge, iar florile stoarcele bine cu ambele maini. Sucul se amesteca cu un kilogram de zahar  nerafinat, la care se adaugi jumatate de lamaie taiata felii (coaja se arunca). Oala se pune fara capac la fier la foc mic pana devine vascos ( poale fi uns pe painea cu unt de la micul dejun).

Tinctura de păpădie se administreaza cate o lingurita dizolvata in jumatate pahar de apa, de 3-4 ori pe zi, antidiabetic, aperitiv, colagog, depurativ, hipocolesterolemiant, laxativ

Dar cel mai bine te bucuri de efectele terapeutice ale plantei de consumi frunzele și tijele proaspete.

Frunzele crude se pot administra sub forma de salata in cadrul curei de primavara, de 2-3 ori pe zi. O cura de cateva saptamani poate regla valorile glicemiei si insulinei implicit in cazul diabetului insulino-dependent, poate actiona benefic in caz de ciroza hepatica, hepatite acute si cronice, dischinezii biliare. In uz extern sub forma de cataplasma (frunze zdrobite) pot fi eficiente in caz de eczeme, psoriazis, arsuri infectate, etc

Tijele de papadie culese inainte de inflorire pot fi consummate pe stomacul gol (5-10 tije pe zi, timp de 2-3 saptamani ) fiind cea mai buna cale de detoxifiere a ficatului, de stimulare a functiei hepatice si biliare. Daca nu suporti gustul amar le poti consuma cu  miere de albine.

Contraindicații

Păpădia este interzisă persoanelor care suferă de ulcer, gastrită sau esofagită de reflux erozivă pentru că stimulează secreţia de acid gastric. De asemenea, sucul care se află în tulpini poate provoca celor sensibili alergii, așa că se recomandă evitarea sa dacă ești o astfel de persoană.

Recoltare și păstrare

Așa cum am sus mai sus, de la papadie se foloseste intreaga planta, esalonat de primavara pana toamna, astfel:

  • frunzele crude se recolteaza primavara -la sfarsitul lunii martie si inceputul lui aprilie –pot fi folosite atat medicinal cat si in alimentatie pentru salatele proaspete care ajuta organismul sa treaca de astenia de primavara si sa se reface dupa sezonul rece;
  • tijele proaspete se folosesc imediat de cei care realizeaza curele de purificare cu tije de papadie. Intervalul de recoltare este martie-aprilie, dar inainte de aparitia pufului;
  • florile se pot culege oricand in perioada infloririi, efectele maxime fiind obtinute cu flori culese in perioada in care soarele este la amiaza, in jurul orei 13;
  • radacinile- se culeg mai ales in perioada de toamna cand principiile active ating concentratia maxima. Radacinile se culeg cu atentie, pe cat posibil fara a se rupe, dupa care se taie marunt si se usuca intr-un loc cald si aerisit; se pastreaza in saculeti de panza la loc intunecat si uscat.

Alte utilizări

  • radacinile plantei sunt deseori prajite si se folosesc in prepararea unei bauturi similare cafelei sau ceaiului. Ca sa fie mai gustoasa  pune si radacina de cicoare si prajeste-le putin pana capata o culoare maro.
  • ca planta tinctoriala, se foloseste pentru vopsirea fibrelor naturale in galben.
  • in cosmetica, decoctul din partile aeriene ale plantei se foloseste pentru tratarea tenului iritat şi inrosit; pentru indepartarea pistruilor sau pentru diminuarea acestora, poti distila niste petioale de frunze in apa.
  • in apicultura este importanta ca planta melifera.
  • datorita etanului eliminat de frunze si flori, papadia poate ajuta la coacerea fructelor; daca pui frunze si flori de papadie intr-o punga plina cu fructe necoapte, veti vedea ca acestea incep sa se coaca.

Ingerul florilor se reintorsese pe pamant si incepuse sa caute in paduri, gradini si campii, floarea care ar fi putut fi deasupra tuturor celorlalte. El a ajuns intr-un razor plin de lalele rosii si portocalii, ridicate semet spre cer si mandre, si le-a intrebat: ”Unde v-ar plăcea cel mai mult sa traiti?” Lalelele i-au raspuns: „Cel mai mult ne-ar plăcea sa fim in pajistea unui castel, in care culorile noastre fierbinti ar contrasta cu zidurile cenusii ale zidurilor. Ne-ar plăcea sa fim atinse de catre o printesa care sa ne marturiseasca cât de frumoase suntem.”
Ingerul si-a intors cu intristare ochii de la lalele si a chestionat trandafirul: „Care crezi ca ar putea fi locul tau preferat?”. Acesta i-a raspuns: „Mi-ar plăcea sa fiu ajutat sa ma ridic pe zidurile unui castel, căci sunt fragil si delicat si nu as putea face lucrul acesta de unul singur. Eu am nevoie de ingrijire si de un adapost primitor.”

Din nou, ingerul florilor s-a abatut si s-a indreptat in padure catre o violeta, pe care a intrebat-o: ”Unde ti-ar plăcea cel mai mult sa iti traiesti viata?” „Aici, in codru, unde sunt ascunsa de ochii tuturor”, i-a raspuns violeta, „pârâul îmi racoreste radacinile, iar copacii ma adapostesc de fierbinteala amarnica a soarelui”.

Ingerului nu i-a placut insa nici cele spuse de catre violeta si a strabatut pamantul pana cand a ajuns la o păpădie prinsă adanc in tarina unei pajisti. Ingerul a intrebat-o: ”Care este locul in care ti-ar plăcea cel mai mult sa traiesti?” „Vai”, a oftat papadia, ”as vrea sa traiesc oriunde as putea fi gasita cat mai repede de catre copiii plecati de la scoala sau care se zbenguiesc si alearga peste campii. As vrea sa traiesc pe langa drumuri si in poiene, dar si printre pietrele din oras, ca sa pot face fericit pe oricine cu floarea mea pufoasă.”Tu esti floarea care imi place cel mai mult” a exclamat ingerul, adăugând :

Vei înflori oriunde apare mai întâi primăvara și vei fi numită floarea copiilor

Cu speranta ca ti s-a asternut zambetul pe buze, te las sa te gandesti la cele scrise mai sus. Te invit sa aduci completari de ai, lasandu-mi un comentariu mai jos.

Iti urez Paste Fericit!

Cu prietenie,
Elena Badea.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!