in ,

Peştera secretelor

În exclusivitate, Bihoreanul vă dezvăluie detalii despre cercetarea făcută în mare secret de o echipă de specialişti din Oradea, Cluj şi Bucureşti, care încearcă să desluşească de ce au fost îngropate în această peşteră mai multe femei, toate la vârste tinere, între 18 şi 25 de ani, cine au fost, de ce au avut înălţimi uriaşe în comparaţie cu semenii lor, de până la 2 metri, şi ce statut au avut acestea. Cel mai probabil fie au fost războinice care şi-au apărat tribul, fie nişte şamane care l-au ocrotit, invocând puteri magice…

În Munţii Pădurea Craiului, specialişti de la Muzeul Ţării Crişurilor, de la Institutul de Speologie „Emil Racoviţă” şi de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca, sprijiniţi de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, care deţine custodia ariei protejate, fac de peste un an cercetări amănunţite, dar în cea mare discreţie.

Secretul e pe deplin justificat: grota este locul celei mai importante descoperiri arheologice făcute vreodată într-o peşteră din Bihor, iar specialiştii se tem că, dacă munca lor va fi deconspirată, rău-voitorii ar năvăli la faţa locului.

„Vestigiile găsite aici fac ca această peşteră să fie unică în România şi foarte rară în Europa. Ar putea fi vandalizată de căutătorii de comori, ceea ce ar fi o adevărată catastrofă”, explică un cercetător. Deşi chiar şi numele cavernei e „clasificat”, Bihoreanul a aflat şi vă dezvăluie totuşi povestea ei…

Care le-a fost destinul, încă nu se ştie, dar se întrevăd două ipoteze: fie au fost războinice, ceea ce ar explica de ce au fost înhumate cu arme, fie şamane despre care se credea că au puteri tămăduitoare şi că pot vorbi cu spiritele. Dacă „uriaşele” au fost cu adevărat vrăjitoare ar putea însemna că armele găsite în jurul lor au aparţinut, de fapt, bărbaţilor înhumaţi alături, poate chiar cu rolul de a le păzi. Oricare variantă se va confirma, ies la suprafaţă primele detalii despre civilizaţiile care trăiau aici în vechime şi despre care până acum nu se ştia mai nimic.


Citește mai mult: cunoastelumea.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!