in , ,

OBIECTIVE TURISTICE ÎN PLOIEȘTI ȘI CONACUL STERE-BUCOV

Ploieștiul este o sursa importantă de obiective turistice a căror valoare, cred că este încă puțin cunoscută de bucureșteni și chiar și de către ploieșteni. În plus, apropierea de obiectivele turistice din zona viticolă Dealu Mare, de pe Valea Prahovei și a Doftanei, de la Câmpina, Vălenii de Munte, Filipești, îi sporesc și mai mult valoarea acestui oraș.

Pentru a extrage esenta “Capitalei aurului negru” va recomand sa va opriti in centru, unde sa vizitati principalele obiective turistice: Muzeul Casa de Targovet- care este preferatul meu, Muzeul Petrolului- in care sa descoperiti contributia romanilor la sectorul petrolier, Muzeul Ceasului- cu instrumentele de masura ale unor mari personalitati romane, Muzeul de Arta- un templu cultural al orasului, Muzeul I.l Caragiale, Muzeele de Istorie si de Stiinte ale Naturii. Apoi sa luati masina si sa mergeti spre alte obiective istorice interesante: Biserica Domneasca unde s-a descoperit sabia domnitorului Matei Basarab, Biserica Sfanta Vineri pictata de Gheorghe Taattarescu, Conacul Stere din Bucov, Troita lui Nicolae Iorga din Strejnicu si Manastirea Turnu din Targsoru Vechi.

“Capitala aurului negru” a fostdezvoltata pe o mosie a lui Mihai Viteazul si a dat la jumatatea anilor 1800 prima rafinarie de titei din lume.

Pentru istoria orasului in domeniu am vizitat in Ploiesti unicul MUZEUL AL PETROLULUI din tara si unul dintre putinele din lume. Aici am vazut brevete de inventie ale inventatorului roman Lazar Edeleanu- cel care a descoperit procesul de rafinare al petrolului si ale lui Valeriu Patriciu- tatal lui Dinu Patriciu, primul roman cu doctorat in geofizica, caruia ii datoram descoperirea mai multor zacaminte de petrol si gaze din Romania. Am mai vazut evolutia instalatiilor de forajsi am descoperit istoria extragerii petrolului la noi in tara,undeacesta s-a folosit inca de pe vremea dacilor, fiind gasit la suprafata pamantului. Apoi a fost folosit de romanii cuceritori, care i-au dat si numele pe care-l folosim astazi, “petroleum”. 
Adresa: Str. Bagdasar, nr. 8, Ploiesti.

MUZEUL CEASULUIeste un alt muzeu unicat din tara noastra, fiind interesant de vizitat pentru ceasurile ce au apartinut unor personalitati ca Brancoveanu, Cuza, Kogalniceanu, Aman, Hasdeu, Caragiale sau pentru admirarea unor istrumente de masurare a timpului foarte deosebite. 
Adresa: Str. Nicolae Simache, nr. 1, Ploiesti.

MUZEUL “CASA DE TARGOVET” este muzeul meu preferat din Ploiesti. Amplasat intr-o cladire din anii 1700 este un frumos monument de arhitectura romanesca. Este primul muzeu al orasului Ploiesti, fiind restaurat dupa Primul Razboi Mondial din grija lui Nicolae Iorga. Nu ai cum sa nu remarci aici stucatura florala de pe pereti si plafonul sculptat in lemn, obiectele cu influente orientale si icoana de la Ierusalim -“piesa de rezistenta”, cum am gasit-o numita pe site-ul muzeului.

Este o casa superba, care, ca multe alte case vechi, ne dau o lectie despre ceea ce inseamna frumos si despre arhitectura romaneasca pierduta de-a lungul timpului. Din pacate, aceasta lectie pare ca nu a fost invatata de nimeni in anii comunismului si nici chiar dupa. Doar acum, dupa 25 de ani de democratie, vad mici semne de constientizare, chiar de iluminare as zice. Trecand prin satele romanesti, fie ca vorbim de istoricele zone Tara Romaneasca, Moldova sau Maramures, nu poti sa nu observi cu incantare ici colo rarele casute vechi- bijuterii arhitectonice dar si sa constati cu intristare, trecand parca de la o stare la alta, ca sunt de fapt pe cale de disparitie. Observi ca sunt in paragina si ca nu s-a preluat mai nimic din arhitectura lor la celelalte case, mai nou construite. De parca oamenii au uitat frumosul… 
Adresa: Ploiesti, Str. Democratiei nr. 2, Program: luni: inchis, marti-duminica 9-17.

MUZEUL I.L CARAGIALE DIN PLOIESTI parcanu a fost atat de interesant ca Muzeul I.L. Caragiale aflat in comuna natala a scriitorului, desi acesta, a fost infiintat mai demult si este aflat intr-o casa mai frumoasa, care seamana cu cea a Muzeului Hagi Prodan. Chiar daca are mai multe obiecte personale ce au apartinut scriitorului, mi s-a parut mai “sarac” in prezentare si organizare. Chiar si asa merita cu siguranta sa-i faceti o vizita. 
Adresa: Ploiesti, Strada Kutuzov nr. 1. Program de vizitare: luni inchis, marti-duminica 9-17.

Trecand prin Ploiesti vei remarca cu siguranta o serie de cladiri de factura interbelica cu o arhitectura foarta interesanta. Una dintre ele este cea a MUZEULUI DE ARTA, un muzeu pornit in anii ’30 din colectiile lui Ion Ionescu Quintus si ale arhitectului Toma Socolescu intr-o cladire- monument de arhitectura, ce a apartinut unui bancher interbelic. Am admirat aici rafinata amenajare interioara a cladirii imbogatita cu operele de arta ale marilor nostri artisti nationali: Lecca, Aman, Hentia, Grigorescu, Pallady, Patrascu, Tuculescu, Storck, Oscar Han, Jalea, etc. 
Adresa Muzeului de Arta: Blvd. Independentei nr. 1, Ploiesti.

Apoi foarte frumoase mai sunt cladirile HALELOR CENTRALE si CATEDRALA SFANTUL IOAN BOTEZATORUL, cladiri ceau fost construite in anii 1920 de acelasi arhitect roman, Toma Socolescu, dar si multe alte cladiri care nu se bucura de acelasi mare prestigiu.

Nu am cum sa nu mentionez si Statuia Libertatii a Minervei, adusa din Franta la jumatatea anilor 1800 dar si Monumentul Vanatorilor din fata Garii de Sud, monument de la sfarsitul anilor 1800 ridicat in cinstea Razboiului de Independenta al Romaniei (cunoscut ca si unul dintre razboaiele Ruso-Turce) si a victoriei de la Grivita (localitate de pe teritoriul actual al Bulgariei).

MUZEUL DE ISTORIE SI ARHEOLOGIE PRAHOVA este gazduit de o cladire in stil neoclasic ridicata la mijlocul anilor 1800. In parcul din fata muzeului au fost amplasate statuile lui Mircea cel Batran, Vlad Tepes, Mihai Viteazul si Alexandru Ioan Cuza, marii nostri conducatori care parca ne invita sa ne cunoastem istoria.  Am remarcat in acest muzeu imensa monoxila, o ambarcatiune realizata dintr-un trunchi de copac ce a fost gasita in malurile raului Prahova. Am inteles ca aceasta este cea mai mare monoxila gasita pe teritoriul tarii noastre, eu mai vazand una doar la Muzeul de Istorie din Arad. Apoi, am admirat bogat decoratele armuri orientale din sala Mihai Viteazul, trusa de argint si ceramica ce au apartinut familiei Cuza, o calimara de argint cu intarsii de pietre scumpe asa cum am vazut la conacul brancovenesc de la Potlogi, ceramica realizata pentru a marca Razboiul de Independenta, imagini interesante cu Familia Regala a Romaniei, tacamuri de argint ce i-au apartinut domnitorului Gheorghe Bibescu, obiecte ce i-au apartinut lui Nicolae Iorga, interesante pietre de mormant si balustrade medievale de castel. In zona de arheologie am vazut o parte din obiectele descoperite la curtea domneasca de la Targsoru Vechi, pe cele de la cetatea Tabla Butii si de la satul gumelnitean descoperit langa Apostolache. 
Adresa Muzeului de Istorie: Str. Toma Caragiu nr. 10, Ploiesti.

MUZEUL DE STIINTELE NATURII m-a impresionat mai mult pentru organizare si pentru tehnologia de prezentare si experimentare. 
Adresa Muzeului de Stiintele Naturii: Str. Erou Calin Catalin nr. 1, Ploiesti.

BISERICA DOMNEASCA DIN PLOIESTI este cel mai vechi monument de arhitectura si bineinteles cea mai veche biserica din oras, fiind construita de domnitorul Matei Basarab la mijlocul anilor 1600, in semn de multumire pentru victoria asupra domnitorului Moldovei, Vasile Lupu (care voia si el sa uneasca Principatele Romane asemenea lui Mihai Viteazul). Interesant la aceasta biserica, este si faptul ca aici s-a descoperit sabia de lupta a voievodului, fiind incrustata in peretele de deasupra usii care duce spre pod.

BISERICA SFANTA VINERI din Ploiesti a fost construita in anii 1800 pe timpul Regelui Carol I si m-a atras la ea in principal pentru frumoasa pictura interioara realizata de marele pictor focsanean Gheorghe Tattarescu, pe care l-am mai admirat la Catedrala Mitropolitana din Iasi, la capela Palatului Stirbey din Buftea si la bisericile Ghighiu, Bistrita, Zlatari, Coltea, Negru Voda, Ciolanu, s.a.m.d.

CONACUL CONSTANTIN STERE din BUCOV a fost ridicat de marele patriot basarabean langa Ploiesti si a locuit in acesta pana la sfarsitul vietii, fiind inmormantat in prezent la Cimitirul Bellu din Bucuresti. In frumosul conac a fost infiintat Muzeul Memorial Constantin Stere, dupa ce cladirea si mai multe obiecte au fost donate de catre mostenitori, pentru a servi acestui scop. Pe langa obiectele familiei mai poti vedea aici frumos mobilier interbelic, ce a apartinut familiei Stere sau a fost achizitionat de muzeu. Am mai admirat si frumoase litografii cu scene de razboi, orase din Regatul Romaniei, domnitori romani si alte valoroase obiecte de artizanat.

Constantin Stere s-a nascut in Basarabia si a ajuns la Ploiesti trecand mai intai pe la Iasi, dupa ce a fost deportat in lagarele din Siberia, ca opozant al Imperiului Tarist. In Regatul Romaniei s-a remarcat prin activitatea publicistica, fiind conducatorul revistei “Viata Romaneasca” si prin activitatea literara, scriind romanul autobiografic “In preajma revolutiei” si cartea “Marele Rasboiu si politica Romaniei” – pe care imi propun sa le citesc si eu. A infiintat Partidul Taranesc si a ajuns al doilea presedinte al Sfatului Tarii, contribuind la Unirea Romaniei cu Basarabia.

Este o destinatie perfecta de weekend, unde, pe langa savoarea culturala data de conacul Stere, gasiti aici si alte atractii potrivite pentru toata familia. Pe fosta mosie functioneaza o gradina zoologica si un minunat loc de agreement, unde te poti plimba cu barca pe un frumos iaz. In cazul in care ai copii si ii aduci cu tine, vei gasi pentru ei numeroase locuri de joaca, cu leagane, tobogane, ciupercute. Daca vrei doar sa te relaxezi iti recomand sa te plimbi pe aleea scriitorilor unde poti admira busturile unor mari poeti romani : Stere, Hogas, Galaction, Goga, Toparceanu, s.a.m.d. 
Adresa: Bucov, Parcul Memorial Constantin Stere, Program de vizitare:  luni inchis, marti-duminica 9.00 -17.00

Este orasul care a gazduit “Republica de la Ploiesti” in primii ani de domnie a lui Carol I si orasul natal sau adoptiv al unor mari personalitati romanesti ca I.L Caragiale, Take Ionescu, Mircea Ionescu Quintus, Toma Caragiu, Nichita Stanescu.

Si daca tot ati ajuns in zona Ploiestiului ati putea trece la plecare, in semn de multumire pentru mostenirea lasata si pe la TROITA care marcheaza locul unde a fost asasinat Nicolae Iorga.

Locul este foarte aproape de Ploiesti, in imediatul sat Strejnicu, unde am vizitat istorica MANASTIRE TURNU si situl arheologic de la Targsorul Vechi. Manastirea Turnu, alaturi de cea de la Comana, au fost ctitorite de domnitorul Vlad Tepes.  Zona a fost locuita din cele mai vechi timpuri, descoperindu-se aici o asezare daca, terme romane si un castru roman si a fost mentionata documentar prima data pe timpul lui Mircea cel Batran. Aici si-au stabilit curte domneasca o serie de domnitori importanti ca Vladislav al doilea, Neagoe si Matei Basarab.

Din Ploiesti mai puteti vizita Conacul de la Filipesti Targ, Manastirea Varbila, Casa memoriala Nicolae Iorga si Manastirea Zamfira,  Casa domneasca de la Brebu si Casa memoriala Nicolae Grigorescu, Casa memoriala I.l Caragiale din fostul sat Haimanale, Snagovul si Balteniul, s.a.m.d.

Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta.


Sursa: taradacilor.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!