in

Premierul Ponta, urmărit penal: spălare de bani și 17 infracțiuni de fals

Premierul Victor Ponta este suspect în dosarul Turceni-Rovinari, în care este implicat și senatorul Dan Șova.

Informatia a fost confirmata chiar de Victor Ponta, la iesirea de la DNA. Victor Ponta a declarat ca are calitatea de suspect in dosarul lui Dan Sova, acuzatiile vizand activitatea sa anterioara de avocat. De asemenea, premierul a declarat ca este acuzat si de conflict de interese, toate detaliile urmand sa fie anuntate oficial de DNA.

„Am venti la DNA ca orice om normal. O sa ne cheme pentru declaratii”, a mai spus premierul.

Intrebat daca isi da demisia, Victor Ponta a declarat: „La DNA nu facem politica, politica o facem in Parlament”.

Imediat, DNA a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca Ponta este acuzat de fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor.

Pentru ca aceste infractiuni ar fi fost comise cand Ponta era avocat si nu ocupa o functie de ministru, nu a fost nevoie de o solicitare a DNA pentru ridicare imunitatii.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o parte insemnata din sumele obtinute de catre SCA „Sova si Asociatii” de la cele doua complexe energetice (Turceni si Rovinari) a fost destinata exclusiv interesului personal al lui Sova si a persoanelor din sfera sa relationala.

La data 6 mai, arata DNA, s-a dispus predarea, de catre autoritatea fiscala competenta, a tuturor inscrisurilor existente privind actele de inspectie fiscala efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel”.

Dupa ce au fost analizate aceste documente, a reiesit ca pe 30 august 2007, intre SCA „Sova si Asociatii” reprezentata de Sova si cabinetul lui Ponta s-a incheiat „o conventie de conlucrare profesionala, avand ca obiect conlucrarea celor doua parti in dosarele de natura penala, de drept penal al afacerilor, precum si in alte cauze in care se va ivi necesitatea”.

Conventia s-a incheiat pe o perioada nedeterminata. In conventie s-a prevazut ca pentru lucrarile profesionale efectuate in conlucrare, onorariile sa fie incasate de societatea de avocati, iar Ponta, avocat la acea vreme, sa primeasca o suma fixa de 2.000 euro, pentru care va emite o factura lunara. Prin act aditional, incepand cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/luna onorariul avocatului Ponta Victor-Viorel.

Conventia de conlucrare s-a incheiat in luna decembrie 2008, moment in care Ponta a devenit ministru.

Contracte cu copy/paste

Pentru presupusele activitati efectuate in conlucrare, Ponta a emis in perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un numar de 17 facturi fiscale in valoare de 181.439,98 lei.

Facturile fiscale au fost transmise spre decontare la societatea lui Sova, care a efectuat plata contravalorii lor dupa care le-a inregistrat in contabilitate.

„Sumele aferente celor 17 facturi reprezinta cheltuieli ce nu au la baza operatiuni reale, avand in vedere ca, in realitate, Victor-Viorel Ponta nu a efectuat nici un fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare. Sova a fost singura persoana cu drept de dispozitie in privinta oricaror actiuni de orice natura care implicau societatea de avocati”, arata procurorii.

Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfasurate in perioada mai-octombrie 2011, Ponta s-a inteles cu Sova ca acesta sa intocmeasca in cadrul societatii de avocati rapoarte de activitate juridica, pretins a fi prestata de Ponta, corespunzatoare celor 16 luni cat a durat conventia.

Pentru ca specializarea juridica a lui Ponta este dreptul penal, s-a stabilit ca activitatile sa vizeze asistenta juridica in dosare de natura penala in legatura cu clientii societatii de avocati.

Astfel, in cursul lunii august 2011, s-au intocmit in fals, 16 inscrisuri corespunzatoare cate unei luni din intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008.

Cele 16 inscrisuri falsificate de Ponta au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” dupa modelul inscrisurilor privind activitatea juridica desfasurata de mai multi avocati din cadrul SCA „Sova si Asociatii”, avocati care au declarat ca nu au conlucrat niciodata cu Ponta. In realitate, puncteza DNA, Ponta nu a efectuat nici una din activitatile respective, nici macar in parte.

Ponta si-a cumparat apartamente de lux

Actualul premier a folosit la acea vreme o parte din sumele obtinute de la SCA „Sova si Asociatii” pentru cumpararea a doua apartamente de lux intr-un complex rezidential situat in Bucuresti.

In perioada 11.11.2008 – iunie 2009, Ponta a mai beneficiat de foloase din partea societatii de avocati, „constand in transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10„.

In tot acest timp, arata procurorii, societatea de avocati a platit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/luna) si alte obligatii catre firma de leasing, in total, 79.641,11 lei. In luna iunie 2009, Ponta a preluat leasingul autoturismului fara sa mai achite vreo suma de bani societatii de avocati.

Autoturismul a fost achizitionat de societatea de avocati SCA „Sova si Asociatii”, la solicitarea expresa a lui Victor Ponta.

Sursa: ziare.com

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!