in

Primul oraș iluminat electric din Europa, Timișoara

Așezat de-a lungul râului Bega, Timișoara este unul dintre cele mai mari orașe din România, pol important al culturii și punte de legătură între România și Europa de Vest.

Timișoara a suferit un proces amplu de modernizare la sfârșitul secolului al XIX-lea, când fostele bastioane și spațiile militare au fost demolate și înlocuite cu bulevarde și cartiere noi.

Așezat de-a lungul râului Bega, Timișoara este unul dintre cele mai mari orașe din România, pol important al culturii și punte de legătură între România și Europa de Vest.

Încă de mult, orașul este supranumit “Mica Viena” ca urmare a vieții culturale bogate, a vestigiilor istorice si a clădirilor datând din secolul 18. Mulți români își doreau să experimenteze viața unui timișorean și atunci, dar și acum.

Castelul Huniade din Timișoara, construit între anii 1443-1447 de către Ioan de Hunedoara, găzduiește în prezent un muzeu istoric.

De-a lungul timpului, Timișoara dobândește numeroase premiere. Pe lângă faptul că municipiul e cunoscut ca fiind primul oraș din țară cu tramvai tras de cai, în 1884 înregistrează cea mai importantă premieră: devine primul oraș european, iluminat public.

Timișoara împlinește 136 de ani de când a fost primul oraș din Europa cu străzile iluminate electric.

În 12 noiembrie 1884, în orașul de pe Bega erau puse în funcțiune 731 de lămpi de iluminat electric. Lămpile incandescente aveau filamentul din cărbune.

Alte curiozități despre Timișoara

  • Timișoara a fost primul oraș european, și al doilea după New York la nivel global, care a introdus iluminatul electric stradal, în 1884.
  • Timișoara este cunoscută și ca Temesvar în ungurească, Temisvar în sârbă, ca Temeschwar sau Temeschburg în germană, și ca Timisvar în bulgară.
  • Este unul dintre orașele ce au suferit cel mai mult de pe urma invaziilor și ocupațiilor străine, de-a lungul istoriei Române.
  • În 1788 erau mai puțin de 10.000 de oameni în Timișoara. În prezent este cel mai mare oraș din vestul României.
  • Cea mai scăzută temperatură înregistrată în Timișoara a fost de -35,3 grade celsius, în 24 ianuarie 1963.
  • Cea mai veche clădire din Timișoara este cea care adăpostește Muzeul Banatului, Palatul Huniade.
  • A fost primul oraș de provincie care a câștigat titlul național la rugby, în anul 1972.
  • Timișoarei i se mai spune și ”orașul rozelor”. Două familii aristocratice de florari, Mühle și Niemetz, au înnobilat orașul cultivând peste 1400 de soiuri de roze exportate în tot Imperiul Austro-Ungar și la case regale din toată Europa- de aici și denumirea de ”orașul rozelor”.
  • Timișoara este orașul ales pentru a fi Capitala Culturală Europeană în anul 2021.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.