in ,

Procurorul general al României a anunțat că s-a început URMĂRIREA PENALĂ în cazul voturilor din diaspora

Procurorul general al României, Tiberiu Nitu, a anunțat că s-a deschis dosar penal „in rem” în cazul românilor din diaspora care nu au putut vota la alegerile prezidențiale.

El a precizat ca, dupa primul tur al alegerilor prezidentiale, pe adresa de e-mail a institutiei pe care o conduce au fost primite foarte multe sesizari, plangeri, din partea romanilor din strainatate care nu au putut vota. Potrivit procurorului general, respectivele sesizari vizeaza ministri si alti reprezentanti ai autoritatilor implicate in organizarea alegerilor din diaspora.

Astfel, a fost deschis un dosar penal si s-a inceput urmarirea penala „in rem” pentru fapta de impiedicare a exercitarii votului. Nitu a precizat ca dosarul este instrumentat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ). Procurorul general al Romaniei a mai spus ca procurorul care se ocupa de acest caz va stabili in perioada urmatoare cine va fi chemat la audieri. Intrebat de jurnalisti cand vom avea un prim rezultat al acestei investigatii, Tiberiu Nitu a spus ca deocamdata …nu se stie.

„Nu am cum sa va dau un termen exact, cand se va intampla, ce se va intampla. Procurorul isi va face un plan de ancheta si pe masura ce se va inainta vom comunica faptele” – a spus procurorul general.

Presedintele instantei supreme, Livia Stanciu, a declarat joi, legat de problemele din diaspora de la scrutinul prezidential, ca „strict pe lege” se putea da o ordonanta de urgenta a Guvernului pentru infiintarea unor noi sectii de votare in turul al doilea. „Strict pe lege, sigur ca se putea da o ordonanta de urgenta„, a spus Stanciu, inaintea sedintei plenului Consiluului Superior al Magistraturii.

Livia Stanciu a mai spus, din postura de „cetatean”, ca se impun verificari privind problemele aparute la votul din strainatate. „Ca cetatean, mi se pare firesc ca pe orice problematica ce are impact, sigur trebuie sa se efectueze verificari, cercetari, pentru a se transmite un raspuns care sa satisfaca interesul pe care poporul l-a manifestat fata de acest subiect„, a spus ea.

 

Scandalul voturilor din strainatate la alegerile prezidentiale

La ambele tururi ale alegerilor prezidentiale, romanii din strainatate au iesit la vot in numar record. In mai multe capitale europene, cozile au fost uriase, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean. Inlocuitorul lui, Teodor Melescanu, a facut apel, inaintea turului 2, ca romanii din diaspora sa vina la vot devreme, el mentionand ca daca declaratiile pe propria raspundere sunt completate din timp si daca cei sapte membri ai sectiei sunt prezenti, numarul celor care vor vota se va dubla.

Dupa scrutin, Melescanu si-a cerut scuze romanilor din diaspora care nu au putut vota si a declarat ca trebuie identificate solutii legislative pentru a asigura conditiile ca romanii sa-si exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla in strainatate. La doua zile dupa turul 2, si Melescanu a demisionat, el precizand ca face acest lucru pentru ca nu toti romanii din diaspora au putut vota si ca a luat aceasta decizie ca „om de onoare”, „intr-o tara in care nimeni nu prea-si asuma responsabilitatile”.

Teodor Melescanu a declarat ca singurul lucru pe care nu a reusit sa il realizeze a fost suplimentarea numarului sectiilor de votare, intrucat, desi a solicitat Biroului Electoral Central (BEC) acest lucru, Biroul„nu a putut oferi clarificarile necesare privind existenta unei solutii legale, in acest sens”.

Potrivit lui, exista, in cazul modificarii numarului sectiilor de votare intre cele doua tururi de scrutin, riscul contestarii alegerilor.

Melescanu a mai spus ca solutia prelungirii programului de vot nu a putut fi pusa in aplicare, intrucat contravine prevederilor legale in vigoare, iar Biroul Electoral pentru Strainatate a atras atentia asupra acestui lucru, intr-o adresa, prin care se preciza ca inchiderea tuturor sectiilor se va face la ora 21.00.

Sursa: http://stirileprotv.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!