Numele meu este Emil Bran și împreună cu colegii mei, mă ocup de consiliere și organizarea de servicii de repatriere decedati si transport funerar din strainatate in Romania. Misiunea mea în cadrul firmei Airsalm este aceea de a coordona serviciul de repatriere din momentul în care familia apelează la noi și până când ajungem acasă în România.

Apeland la serviciile de repatriere decedati si transport funerar organizate de firma Airsalm exista certitudinea ca totul se va termina cu bine. Ne ocupam atat de întocmirea documentelor de repatriere, organizam serviciul de transport, incluzand sicriul special pentru repatriere cat si intocmirea documentelor necesare obtinerii ajutorului de înmormântare (atat în străînătate și în România).

Acordam o atentie deosebita comunicarii cu familia care trece prin aceste situatii. Urmarind articolele pe care le publicam pe paginile noastre web sau pe pagina de facebook Airsalm Romania, vei afla umatoarele informatii:

  • Explicam pe larg care sunt criteriile si care sunt intrebarile pe care trebuie sa le adresezi firmei de repatriere decedati.
  • Vei sti ce este pașaportul mortuar, certificatul internațional de deces, autorizatiile de transport funerar, apostile si alte documente necesare serviciului de repatriere.
  • Iti vom explica cum se obține în România Certificatul de deces românesc pentru catatenii români care își pierd viață în străînătate.

*Decesul trebuie înregistrat la autorităţile locale din ţara respectivă?

Decesul persoanei decedate va trebui înregistrat la autoritățile competențe (Primărie) în teritoriul unde a avut loc decesul în străînătate.

Decesul poate fi înregistrat şi la ambasada sau consulatul României care au competenta in teritoriu dar acest lucru nu este obligatoriu in vederea desfasurarii serviciul de repatriere a persoanei decedate din Italia în România.

În cazul în care persoană decedată, in acest caz cetatean roman este gasit fara viata, în spațiul public (parc, stradă, locuinta, etc) autoritățile locale (poliție, carabinieri) vor anunța Ambasada sau Consulatul României, care prin Ministerul de Interne va anunţa familia din România, privind decesul cetăţeanului român care a decedat.

Actul de deces românesc poate fi emis și de Consulatul României în teritoriul țării unde a avut loc decesul. Pentru aceast lucru este necesar ca decesul să fie înregistrat la Ambsadă sau Consulat. Apoi se va putea obține Certificatul de Deces românesc.

Înregistrarea la Consulatul României nu este obligatorie.

Serviciul de repatriere a personei decedate se poate face fără a înregistra decesul la autoritățile românești din străinătate. Din experiență pot spune că este mai convenabil (se câștigă timp și se economisesc bani) dacă Certificatul de deces se obține în țară de la primăria pe raza căruia se va face înmormântarea.

Eliberarea certificatului de deces românesc se poate face numai pe baza certificatului de deces internațional eliberat de autorităţile locale din ţara unde a avut loc decesul. În unele cazuri este nevoie de traducerea și legalizarea acestuia în România.

Dacă decesul a fost cauzat de o moarte violență (crimă , accident , etc), în primul rând vor interveni atutoritatile competențe (poliția, procuratura, medicina legala). Cazul va fi preluat în mod automat de procurorul de serviciu, care va dispune (aproape în toate cazurile) efectuarea investigațiilor necesare de către medicină legală.

Numai după efectuarea acestor investigații corpul persoanei decedate va fi pus la dispoziția familiei pentru a organza transportul funerar în România.

Dacă vă confruntați cu astfel de situații, noi cei de la firma Airsalm acordăm asistență gratuită familiei. Este dreptul dumnevoastră să fiți bine informat înainte de a lua o decizie în acest sens.

Mă apropiu de încheierea acestui articol de informații. Acest gen de probleme mai devreme sau mai târziu se întâmplă la fiecare dintre noi. Face parte din viață noastră, a fiecărui om. Trebuie privite cu maturitatea necesară, cu demnitate. Suntem profesioniști cu  experiență în domeniu. Te vom consilia în CEEA CE TREBUIE SĂ FACI și despre CEEA CE NU TREBUIE FĂCUT în asemenea situații.

Atât eu cât și colegii mei de la Airsalm te asigurăm de faptul că noi găsim întodeauna SOLUȚII CONCRETE la… probleme. 

Cu deosebită stimă,
Emil Bran
Consilier Repatrieri Airsalm
Tel. RO (004) 0760 715 509
Tel. IT  0039.389.162.5052
Email: airsalm@airsalm.ro 
Website: www.airsalm.ro / www.airsalm.it
Facebook: Airsalm România

Articole recomandate!