Salina Slănic, din staţiunea cu acelaşi nume din Prahova, deţine câteva superlative speciale: este cea mai mare din Europa ca dimensiuni, volumul de sare excavată fiind de 2,9 milioane de metri cubi, şi deţine cel mai pur aer de pe planetă, lipsit aproape total de radiaţii şi poluare

Aflată la aproximativ 100 de kilometri de Bucureşti şi 44 km de Ploieşti, staţiunea Slănic este o destinaţie recunoscută pentru activitatea balneoturistică încă din anul 1853, când a fost declarată staţiune turistică de interes naţional.

Printre superlativele Salinei Slănic (Mina Unirea), cel mai important obiectiv turistic dar şi de sănătate din staţiune, se numără un volum imens de sare excavată, 2,9 milioane de metri cubi, care a dus la crearea unor cavităţi cu volume gigantice, respectiv 14 camere cu profil trapezoidal având circa 80.000 de metri pătraţi.

Cele 14 camere au o deschidere de 10 metri la tavan, 32 de metri la talpă, iar înălţimea este de 54 de metri. Adâncimea salinei este de 208 metri. Dimensiunile impresionante au consacrat salina ca cea mai mare din Europa.

Două ore la pas pentru a parcurge salina

Potrivit documentelor existente, moşia Slănic a fost cumpărată de spătarul Mihai Cantacuzino în jurul anului 1685. În 1713, moşia Slănic a fost donată Mănăstirii Colţea din Bucureşti. În perioada 1943-1970, mina a fost în exploatare, iar după 1970, a devenit obiectiv turistic.

Accesul vizitatorilor era asigurat prin coborârea cu o „colivie” prin puţul de extracţie, amenajat pentru transportul de persoane, până la adâncimea de 208 m. De anul trecut, după ce liftul s-a defectat, vizitarea se face cu ajutorul microbuzelor. Turiştii pot observa pe traseu elementele din structura internă a masivului de sare, benzile divers colorate, cu nuanţe de gri şi alb ale sării, dar şi vechile locuri în care era exploatată sarea.

Parcurgerea la pas a salinei durează aproximativ două ore, timp în care vă puteţi bucura şi de beneficiile mediului salin.

Cel mai pur aer de pe planetă

“Palate de sare” din interior au un microclimat constant, o temperatură constantă pe tot timpul anului de 13º C, o umiditate a aerului de cca. 60% şi aerosoli salini cu efecte terapeutice asupra sănătăţii, fapt care a dus la amenajarea salinei atât pentru agrement, cât şi pentru tratament în maladiile respiratorii.

Condiţiile din mină creează premisele pentru cel mai pur aer de pe planetă, din care lipsesc aproape total radiaţiile şi poluarea. Institutul Naţional de Fizică şi Energie Nucleară efectuează frecvent în salină teste şi măsurători, iar salina este în cărţi pentru amenajarea unui centru studii cosmice european.

Spaţiu de tratament şi relaxare

În interior este amenajat un sanatoriu cu 50 de locuri dotat cu paturi, scaune, mese, unde vizitatorii cu afecţiuni respiratorii pot petrece câteva ore în linişte. Un tratament de două săptămâni este suficient pentru pacienţii cu probleme pulmonare.

De asemenea, în salină sunt amenajate locuri de joacă cu tobogane, balansoare şi leagăne, terenuri de sport, volei, handbal, tenis, carting şi minifotbal, o sală cu mese de biliard şi un bufet. Deseori, în mina Unirea se organizează diverse competiţii sportive, concursuri, expoziţii şi concerte.

Spectaculoase sunt concursurile naţionale şi internaţionale de aeromodelism, posibile datorită climatului deosebit în care viteza de circulaţie a aerului este aproape de “0”.

Cea mai spectaculoasă cameră a salinei este Sala Genezei, în care se află busturile în sare ale lui Traian, Decebal şi Burebista precum şi scuplturi cu elemente specifice poporului daco-roman. În salină mai există un basorelief al lui Mihai Viteazul, precum şi un bust al lui Mihai Eminescu.

Peste 150.000 de persoane coboară anual în Salina Slănic.

 

Citeste mai mult: adev.ro/nrm5oj

...

Voi ce părere aveți?
Vă invităm să comentați mai jos.

Articole recomandate!

1 COMENTARIU

 1. Cite locuri placute dar putin cunoscute are Romania,pacatul mare este ca nu sunt popularizate.Reprosez autorului articolului ca a omis un basorelief cel al colegului lui Mihai Viteazu,avind in vedere valoarea si implicarea in politica dimboviteana in ultimi ani la acesta inca se lucreaza.

 2. ” cel mai pur aer” ….pentru cat timp?avand invedere ca accesul vizitatorilor se face cu microbuze…sunt ele(microbuzele) electrice?

 3. Am fost anul trecut, se dadea colivia de pereti in coborire. La 2 zile a cazut colivia in gol cu persoane cu tot. Bine ca stiu sa ceara taxe la intare dar conditii…nu.

 4. Am fost in 2012, statiune murdara, neingrijita, nici macar o floare plantata, hoarde de caini, adica umblau in trupa, de la 20 de capete in sus, se coboara cu un lift de pe vremea lui Vlad Tepes, sport extem sa ajungi pana jos si sa urci, inauntru erau cateva neoane chioare si cateva banci si paturi de lemn, neingrijite. Experienta nelacuta, nu mai calc pe acolo nici din greseala…. Am intalnit insa niste oameni faini cu care pastrez legatura, pacat ca nu erau localnici, erau tot veniti, ca mine…

 5. Am fost de curand la salina, intradevar este impresionant de inalta…mare dar la capitolul amenajari
  e prea putin,scump biletul de intrare nu isi permit chiar toti oamenii de rand sa mearga la tratament
  pacat….daca autoritatile locale s-ar implica mai mult in promovarea turismului punand in prim plan
  salina ar veni mai multi turisti din tara sa o viziteze. Spre mahnirea mea ca sunt prahoveanca anul trecut am fost la Praid chiar daca se vorbeste ungureste oamenii de acolo ofera o paleta mai mare
  de servicii privind turismul si pun in valoare salina lor de la Praid.Acolo am intalnit oameni minunati
  foarte primitori preturi rezonabile la cazare, mancare,
  intrari la piscina si la salina, chiar ai dori sa te reantorci acolo….Asa ca oameni din politica judetului prahova faceti mai mult pentru a atrage turistii
  ca asa o sa fie bani la bugetele locale lasati smecheriile si hotiile daca vreti un trai bun pentru oamenii de rand.Vin alegerile locale la anul si iar veniti si cereti voturi promitand multe…..ne-am saturat sa ne mintiti.

 6. acum transportul catre salina se face cu microbuzul , gazele emanate se propaga si in interiorul salinei , s-au facut doar duminica trecuta 64 de curse dus , intors , 128 de poluari cu gaze dense

 7. De multi ani imi fac concediile aici , uneori merg si de 2 ori pe an , Salina , Baia Baciului , era candva si Grota Miresei , Baia Verde , ma simt ca acasa , asta asa de vre-o 36 de ani 🙂