in

Satul din România unde zeci de străini şi-au cumpărat case: “Am o viaţă mult mai bună aici decât în Germania!”

Zeci de străini din Germania, Franța, Olanda, Italia sau Statele Unite au lăsat în urmă țările în care s-au născut pentru a-și duce traiul în România.

Au venit in batranul sat transilvanean, Richis, un loc pitoresc, ascuns printre dealurile din judetul Sibiu. Noii locuitori il considera un loc fermecator, care le aminteste de copilarie. Richis este un sat de viticultori, vechi de peste 700 de ani.

Sotii Schmid sunt din Munchen, iar in urma cu doi ani si jumatate, fiul lor i-a indemnat sa viziteze Richis, denumit pe vremuri satul celor bogati. Asa este si in prezent, dupa ce strainii s-au indragostit iremediabil de acest loc si au fost atenti sa dezvolte aici o comunitate stransa si puternica.

Heribert Schmid„Richis e a doua casa pentru mine. Am o viata buna aici cu sotia mea, mult mai buna decat in Germania.”

Roswitha Schmid: Ne place foarte mult, ca ne place natura si facem multe plimbari cu cainele. Avem si prieteni aici cu care jucam in fiecare saptamana carti.
Reporter: E un club al strainilor aici in Richis?
Roswitha Schmid: Da. (n.r. rade)

Eleine si Martin sunt primii olandezi care s-au mutat la Richis. In anii ’90, au vizitat satul cu niste prieteni si au ramas fermecati de tot ce au descoperit.

Martin Engbrenghof„Tot ceea ce ne inconjoara, atmosfera, uitati-va la dealurile din jur! Natura! Si sa nu uitam ce le spunem mereu romanilor: Fiti mandri cu propria tara! Sunt atatea nationalitati care au ales sa-si ia o casa aici. Trebuie sa fie ceva special la locul asta!”

Cei doi soti au cumparat o casa veche de la sasi. Au investit multi bani in ea, pentru reparatii, dar nu au aruncat nimic, nici macar razboiul de tesut. Doua vecine au invatat-o pe Eleine cum sa lucreze la el.

Eleine: „Nu e greu. Din pacate, ambele doamne au murit prea repede si nu am invatat inca destul. Eu lucrez cu doua pedale, dar ele lucrau cu trei.”

Nu doar strainii s-au mutat aici. Paul s-a nascut in Medias, iar la 14 ani, s-a mutat cu parintii in Germania. A revenit in tara in ’97, iar cand a ajuns la Richis, a simtit mirosul de acasa, din copilarie, si a vrut sa-l pastreze pentru totdeauna. Asa ca a cumparat cateva case din sat, pe care le reconditioneaza cu materiale traditionale.

Paul Hemmerth: „Vin si prietenii care stau cateva zile si spun: vrem si noi o casa aici! Este ceva aici in satul asta, ceva ce nu putem explica. Face ceva cu noi. Poate este deceleratia, poate comunitatea, poate din toate cate putin. Dar este ceva foarte special.”

In timp, satul s-a dezvoltat foarte mult. Strainii deveniti localnici in Richis au deschis mai multe magazine, dar si un centru infoturistic. Organizeaza vara si primavara brunch-uri cu produse traditionale si un festival de literatura.

Anisoara, localnica„Ne pare bine ca au venit strainii. Richisul a inceput sa infloreasca datorita turistilor.”

La 83 de ani, Johanes e cel mai batran sas din Richis. E bucuros ca oamenii au prins drag de satul lui, chiar daca sasii au plecat si nu s-au mai intors.

Johanes, localnic: Avem pana si elvetieni, olandezi, nemti, sasi, americani.
Reporter: Natiunile unite puteti sa ziceti?
Johanes, localnic: Europa intreaga la Richis!

Pe langa romani si cateva familii de sasi, la Richis traiesc zeci de nemti, francezi, olandezi, italieni, elvetieni, lituanieni si americani.

 

Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/social/satul-multinational-din-romania-unde-zeci-de-straini-si-au-cumparat-case-am-o-viata-mult-mai-buna-aici-decat-in-germania.html

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!