in ,

Secretul uimitor din staţia de metrou Politehnica: mii de bucureșteni pășesc zilnic peste un ocean pietrificat, fără să știe!

La Politehnica mii de bucureșteni pășesc zilnic peste un ocean pietrificat, fără să știe.

Staţia de metrou Politehnica se află în apropiere de Universitatea Politehnică din Bucureşti. Deşi are un trafic relativ mic, comparativ cu alte staţii de metrou, mii de pasageri trec totuşi pe aici în fiecare zi.

Pardoseala de marmură roz este călcată de picioarele a mii de studenţi de la Universitatea Politehnica şi de studenţii de la Facultatea de Jurnalism a Universităţii din Bucureşti, precum şi de cei care lucrează în zona fostei fabrici de textile Apaca, unde există o serie de sedii de birouri.

Marmura de pe pardoseala staţiei e colorată în modele neobişnuite, care sunt de obicei extrem de rare în plăcile de marmură. Puţini pasageri au observat aceste marcaje. Şi mai puţini ştiu că ei calcă în picioare fosile vechi de 80 de milioane de ani.

Specialistii sustin ca placile folosite, aduse din Muntii Apuseni, au format in trecut albia unui ocean preistoric, lucru nestiut de constructori in 1983, când statia a fost finisata.

„Este o statie unica nu numai in Bucuresti, dar dupa stiinta mea si-n Europa datorita importantei ei paleontologice, educationale si estetice. Orele de paleotologie si paleoecologie pe care le facem sunt foarte interesante… intre metrouri”, a declarat pentru realitatea.net profesorul de geologie, Mihai Popa.

Cele mai multe dintre aceste fosile aparţin unui grup de organisme numit rudists, care a trăit în medii marine de mică adâncime din perioada târzie a Jurasicului şi în perioada Cretacicului târziu. Munţii Apuseni au fost creaţi în această perioadă de timp, datorită convergenţei microplăcilor Tisia şi Dacia. Pe măsură ce plăcile s-au ciocnit, muntele a crescut din marea care conţinea aceste vietăţi marine. De-a lungul a milioane de ani, exoscheletele şi corpurile lor au fost fosilizate în calcar.

„Stația de metrou Politehnica este un sit unic, deoarece găzduiește foarte bine expuse și conservate fosile de vârsta cretacic târzie. Fosilele pe care care călcăm au o vârstă de 65 de milioane de ani și au dispărut odată cu o mare catastrofă”, a declarat Mihai Popa, profesor al Facultatii de Geologie.

Potrivit unui articol din 2014 publicat pe Romania-Insider.com, operatorul metroului din Bucureşti, Metrorex, intenţionează să instaleze ecrane interactive în interiorul staţiei, subliniind istoria staţiei şi explicând originea acestor fosile. Acest fapt va permite pasagerilor şi vizitatorilor să înveţe interactiv paleontologia chiar în interiorul staţiei de metrou. Din cate stim, intentia de a pune in valoare statia Politehnica exista de prin 2003, dar probabil ca si aceasta ideea s-a „fosilizat”.

GALERIE FOTO

sursa: http://www.descopera.ro/

www.realitatea.net

http://metropotam.ro/

http://www.stirilekanald.ro/

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!