in ,

Primul român care a ajuns la Polul Nord

În 1994 a înfiinţat Institutul Român de Cercetări Polare, o instituţie privată ce avea scopul de a aduna laolaltă oamenii de ştiinţă din diferitele domenii pasionaţi de cercetările polare.

Frumusețile naturale, istoria, tradițiile, dar și românii și româncele care s-au remarcat la nivel de top în numeroase domenii sunt motivele pentru care trebuie să iubim și să ne mândrim cu România.

Director al Institutului Român de Cercetări Polare și președinte al Fundației Antarctica Română, Teodor Negoiță a fost primul român care a atins Polul Nord (1995), a organizat și condus numeroase expediții în Arctica și Antarctica, a reprezentat România la ședințele Tratatului Antarctic și a fost membru extrem de activ al Comitetului pentru Protecția Mediului în Antarctica.

Românul cu care ne mândrim atât de mult s-a născut la 27 septembrie 1947 în Sascut (Bacău), Teodor Negoiţă a studiat de mic istoricul expediţiilor în zonele dificile de pe glob. 

Mai târziu a devenit inginer chimist, fiind însă pasionat de etnologie, pădurile ecuatoriale, Amazonia sau Noua Guinee. A învăţat de unul singur tehnica speologiei alpine, iar în 1987 a elaborat primul program românesc de cercetări polare, care a fost însă recunoscut şi aprobat abia după 1990. Parte a acestui program a organizat mai multe expediţii româneşti, în zonele îngheţate aflate în apropiere de Polul Nord: Groenlanda, nordul extrem al Canadei sau în arhipelagul Spitsbergen (Svalbard). 

În 1994 a înfiinţat Institutul Român de Cercetări Polare, o instituţie privată ce avea scopul de a aduna laolaltă oamenii de ştiinţă din diferitele domenii pasionaţi de cercetările polare. Fondurile pentru cercetare au provenit din sponsorizări, granturi guvernamentale sau fonduri europene.  

În anul următor a înfiinţat şi condus Fundaţia Antarctică Română, cu scopul de a strânge finanţări pentru expediţiile ulterioare.  

În ianuarie 2006, Teodor Gheorghe Negoiţă a inaugurat prima staţie românească permanentă de cercetare şi explorare din Antarctica, intitulată Staţia Law-Racoviţă. Începând cu decembrie 2006, în Staţia Law-Racoviţă, aflată pe coasta de est a Antarcticii, sub conducerea acestuia a lucrat prima echipă de cercetători români care au efectuat cercetări de bioprospectare, ecologice, de prognoză a vremii, de măsurare a activităţilor seismice şi geomagnetice şi de culegere a datelor privind interferenţele în radiocomunicaţii. 

Teodor Negoiţă a participat la 13 expediţii polare, din care opt au fost organizate şi conduse de el. Experienţa dobândită s-a materializat în publicarea a peste 28 de lucrări ştiinţifice în domeniul cercetărilor polare.

Academia Romana i-a acordat cercetatorului român Dr. ing. Teodor Gheorghe Negoiță distincția onorifică “Meritul Academic” pentru merite deosebite în cercetarea din ținuturile polare.
Diploma i-a fost înmânată de președintele forului cultural, academician Ionel Haiduc.

În semn de recunoastere a activității sale, Teodor Negoita a fost decorat de presedintele Emil Constantinescu cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Ofiter si a primit din partea presedintelui Traian Basescu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Comandor.

 Cu toții am auzit povești frumoase și povești mai puțin plăcute despre români și despre România, însă în ciuda a tot și toate, România a avut și are oameni de valoare.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!