in

În timp ce tinerii români pleacă să studieze afară, un italian care a urmat medicina la Timișoara spune cu mândrie: Românii, un popor excepțional!

Pentru tinerii români absolvenți de Bac, a căror goană după facultăți din Occident continuă, el ar putea fi un exemplu. La cei 25 de ani, italianul  Pasquale Capriglione vorbește pentru presa din Peninsulă despre motivele care l-au împins să aleagă o facultate în România, și nu în țara lui.  „Diferența substanțială între examenul de admitere la medicină în Italia și cel din România este că acesta din urmă nu are și întrebări de cultură generală, ceea ce, din nefericire, în Italia, dezavantajează pe unii dintre cei care aspiră să devină medici”, spune italianul.

„Țiganii și românii nu sunt același lucru. Nu toți românii sunt hoți”, sunt primele cuvinte pe care Pasquale Capriglione, un italian sosit să studieze medicina la Timișoara, le-a auzit de la colegii săi români, scrie miscareaderezistentă, preluând un articol din ziarul italian Ilfattoquotidiano.net.

„Îmi reamintesc aceste prime discuții, românii se simt legați sentimental de verii lor latini mai bogați și se întristează atunci când italienii îi asociează numai cu știri negative”, spune Pasquale.

Dorința lui de a călători a fost determinantă în alegerea făcută – de a studia medicina în străinătate, departe de casă. Sunt încă destule colțuri de țară în Italia în care povestirile celorlalți construiesc imagini pline de farmec și aură. Pasquale își reamintește cum în perioada liceului, a descoperit țara noastră după ce mai mulți tineri din localitatea în care s-a născut, undeva în provincia Avellino, au plecat spre România pentru muncă sau studii.

„Vorbind cu el am ajuns să cunosc o lume complet diferită de cea pe care o percepusem din descrierea media, o societate în dezvoltare și cu un spirit civic deosebit. În mod particular, Timișoara, oraș ce va deveni Capitală Culturală Europeană în 2021”, spune Pasquale.

Pasquale spune că s-a integrat cu entuziasm într-o comunitate gată să primească pe oricine, indiferent de clasă socială, naționalitate sau credință religioasă. A rămas cu gustul unui miracol al vieții, ca într-o Europă a vremurilor  trecute, un creuzet unde diferite culturi intră în contact într-o manieră pașnică. Și impresia asta, spune medicul italian, se datorează „ospitatății unui popor excepțional – românii”.

Pentru cei care critică alegerea de a studia în România pentru a deveni doctor, Pasquale le reamintește că examenul de admitere a fost unul dificil. „Diferența substanțială între examenul de admitere la medicină în Italia și cel din România este că acesta din urmă nu are și întrebări de cultură generală, ceea ce, din nefericire, în Italia, dezavantajează pe unii dintre cei care aspiră să devină medici”, declară medicul italian, admițând că sistemul de învățământ din România este totuși sub cel din Peninsulă.

După ce a absolvit, în 2016, Medicina în România – magna cum laudae, Pasquale a fost admis la rezidențiat într-un spital din Austria, în apropierea Vienei, și spune că experiența dobândită în România l-a ajutat mult.

Jurnaliștii italieni se întreabă de ce un tânăr italian în vârstă de 18 ani a ales să studieze în România și să se specializeze în Austria, în loc să se întoarcă acasă… Concluzia lor este că Pasquale, ca și alți tineri italieni, consideră că perspectivele lor sunt net diferite în străinătate, unde simt că pot dobândi mult mai ușor independență economică și intelectuală, pentru că despre Italia, în opinia lor nu se poate vorbi deocamdată ca despre o țară care pune în prim-plan dezbaterea cetățenească, care are grijă de nevoile și de dorințele acestora, și care să investească în tineri.


Sursa: http://www.activenews.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!