in , ,

Vacanța de 1 Mai 2017: 12 locuri din România pentru un mini-concediu minunat

Mini-vacanța de 1 Mai este momentul perfect pentru a explora o parte dintre frumusețile României. În aceste zile libere poți face un scurt city break într-unul dintre marile orașe, poți vizita muzee fascinante, lăcașuri de cult frumoase sau monumente naturale ori poți să te relaxezi într-un colț de natură desprins din basme. Indiferent ce vrei să faci în vacanța de 1 Mai din acest an, noi îți propunem 12 locuri din România perfecte pentru un scurt concediu.

Vacanța de 1 Mai la Timișoara

Cel mai mare oraș din vestul țării, Timișoara este o alegere minunată pentru vacanța de 1 Mai. Orașul de pe Bega te întâmpină cu o mulțime de parcuri care, în această perioadă, sunt un adevărat spectacol de miresme și culoare. Dacă vrei să participi la evenimente dedicate sărbătorii de 1 Mai, la Muzeul Satului Bănățean de la Pădurea Verde se organizează diferite concerte, competiții și alte spectacole distractive. La finalul lunii aprilie, Timișoara găzduiește chiar și un festival dedicat florilor, Timfloralis, care umple de culoare Piața Victoriei.

Vacanța de 1 Mai la Cascada Duruitoarea

Aflată în Parcul Național Ceahlău, Cascada Duruitoarea este una dintre cele mai interesante căderi de apă din România, chiar dacă nu se numără printre cele mai populare. Mai ales primăvara, Cascada Duruitoarea este un loc minunat pentru o excursie în natură. Cascada face parte dintr-un traseu spectaculos prin Ceahlău, ce începe de la Mănăstirea Durău și se termină La Cabana Dochia (1.750 m), traseul de 7,5 kilometri fiind marcat cu cruce roșie pe fond alb. Cascada Duruitoarea se află într-o rezervație protejată, iar numele acestui loc vine de la zgomotul puternic al apei. Cascada are aproximativ 25 de metri și două părți distincte. În apropierea Cascadei Duruitoarea este amenajat și un loc de popas minunat. Trebuie însă să ți seama că la începutul traseului, în Durău, trebuie să plătești o taxă de intrarea în Parcul Național Ceahlău, în valoare de 5 lei.

Vacanța de 1 Mai în Caraorman, județul Tulcea

Una dintre cele mai pitorești localități din Delta Dunării, Caraorman se află într-o arie protejată cu același nume. Denumirea acestei localități înseamnă, în limba turcă, Pădurea Neagră și face referire la Pădurea Caraorman din apropiere. Majoritatea locuitorilor acestui sat sunt ucraineni, lipoveni și români, astfel încât tradițiile acestui loc sunt cu adevărat fascinante. În apropierea satului poți vizita dunele de nisip, care uneori depășesc 7 metri înălțime, poți să explorezi Pădurea Caraorman unde poți vedea vidre, iepuri și o multitudine de păsări care mai de care mai colorate și ciudate. Tot în satul Caraorman se află și o plajă, pe malul vestic al canalului Crișan-Caraorman, unde, dacă vremea ține cu tine, poți să te relaxezi pe nisipul fin și poți chiar să înoți în apele limpezi.

Vacanța de 1 Mai la Baia Sprie

Unul dintre cele mai vechi orașe din România, Baia Sprie este un fost centru minier din Maramureș. Primele exploatări miniere în acest loc datează încă din epoca bronzului, iar coloniile de sași din secolul al XII-lea aminteau de exploatarea de aur și argint de la Baia Sprie. Acest oraș este cunoscut și pentru centrul de ceramică, vechi de secole. În 1780, în Baia Sprie se aflau 50 de olari, dar, după mai bine de un secol și jumătate, numărul acestora a scăzut la 7. Astăzi, cei care ajung în Baia Sprie pot să viziteze centrul de ceramică al artistului Daniel Leș. Tot aici poți vizita o serie de monumente arhitecturale, inclusiv Fântâna lui Stoll, din secolul XIX, și Capela Calvaria, un edificiu cilindric tot din secolul XIX. La 3 kilometri de Baia Sprie se află Lacul Albastru, singurul lac din Europa care își schimbă culoarea în funcție de lumină, și tot în apropiere de Baia Sprie poți explora Rezervația fosiliferă Chiuzbaia.

Vacanța de 1 Mai la Muzeul locomotivelor cu abur din Reșița

Dacă în vacanța de 1 Mai vrei să vizitezi unul dintre cele mai inedite muzee din România, noi îți recomandăm cel mai mare muzeu tehnic în aer liber din Europa. Aflat în Parcul Triaj din Reșița, Muzeul locomotivelor cu abur se mândrește cu o colecție de 16 locomotive din diverse perioade de timp, majoritatea dintre ele produse la Reșița. Muzeul a fost deschis în 1972, iar una dintre cele mai fascinante exponate este Locomotiva 230.516, realizată în 1936 și care a fost clasată în Tezaurul Patrimoniului Național Cultural. Această locomotivă a tractat Trenul Regal, care a avut o serie de pasageri faimoși, inclusiv Carol al II-lea, Mihai I, Gerald Ford sau Henry Kissinger. Un alt exponat interesant este Resicza, prima dintre cele trei locomotive cu aburi construite în estul Europei. Bătrâna locomotivă are aproape un secol și jumătate și a fost construită, bineînțeles, tot la Reșița.

Vacanța de 1 Mai la Râmnicu Sărat

Aflat în județul Buzău, orașul Râmnicu Sărat este cunoscut mai ales pentru complexul brâncovenesc vechi de cinci secole. Acest complex arhitectonic este format din Casa domnească, o biserică, o serie de chilii și stăreția mănăstirii. Mănăstirea a fost finalizată în 1697, având la acea vreme și rol de apărare, fiind chiar la granița dintre Moldova și Țara Românească. Astăzi, Complexul brâncovenesc de la Râmnicu Sărat este una dintre cele mai populare atracții turistice din județul Buzău, aici fiind amenajat și Muzeul Municipal Râmnicu Sărat, unde curioșii pot admira o colecție de picturi, o secție de etnografie și artă populară, o colecție de științe ale naturii și una dedicată istoriei culturii locale.

Vacanța de 1 Mai la Iași

Și orașul Iași este o alegere frumoasă pentru mini-vacanța de 1 Mai. Aici poți să te bucuri de vremea de primăvară în Grădina Botanică, una dintre cele mai mari astfel de grădini din lume, sau în Parcul Copou, la umbra Teiului lui Eminescu. Tot în Iași trebuie să vizitezi și Palatul Culturii ce găzduiește o serie de muzee interesante, precum și Bojdeuca lui Ion Creangă, casa țărănească a faimosului scriitor, transformată apoi în muzeu. În vacanța ta la Iași nu trebuie să ratezi și Turnul Goliei, un adevărat simbol al orașului, cu o înălțime de 30 de metri, din vârful căruia te poți delecta cu panorame spectaculoase peste întreaga zonă. La final, fă și o plimbare pe strada Lăpușneanu pentru a explora în voie anticariatele fermecătoare.

Vacanța de 1 Mai la Câmpulung Muscel

Cu o istorie fascinantă și o sumedenie de atracții turistice interesante, Câmpulung Muscel te va surprinde cu farmecul său. Aflat în județul Argeș, prima mențiune a acestui oraș datează din secolul al XIV-lea, fiind și cel mai vechi oraș din Țara Românească. Printre cele mai interesante atracții turistice de la Câmpulung Muscel se numără Curtea Domnească şi Ansamblul Mănăstirii „Negru – Vodă”, ridicat în 1215 pe locul reședinței primilor domnitori ai Țării Românești. Tot în Câmpulung Muscelpoți vizita Muzeul de etnografie și artă populară, găzduit în Casa Ștefănescu ce datează din 1735, precum și Casa memorială George Topîrceanu. Pasionații de istorie trebuie să exploreze Castrul Roman Jidava, aflat la fosta frontieră a Imperiului Roman, Limes Transalutanus.

Vacanța de 1 Mai în Munții Măcinului

Cei care vor să se bucure de natură și peisaje fantastice, trebuie să ajungă în Munții Măcinului, cei mai vechi munți ai României. Cel mai înalt vârf din Munții Măcinului are o înălțime de 467 metri, acest loc fantastic găzduind cea mai variată floră și faună a României. Munții Măcinului au șase trasee principale, cu locuri de campare și de popas. Cel mai lung traseu este Tutuianu, de 20 de kilometri, marcat cu triunghi albastru, ce pornește din localitatea Greci și se termină în Luncăvița. Acest traseu oferă panorame incredibile peste orașele Galați, Brăila, precum și peste Dunăre. Tot în Munții Măcinului poți vizita Cetatea Arrubium, din anul 100 e.n., și Cetatea Dinogetia Garvan, de pe insula Bisericuța, ce datează din timpul lui Dioclețian.

Vacanța de 1 Mai la Mănăstirea Corbii de Piatră

Unul dintre cele mai fascinante lăcașuri de cult din România, Mănăstirea Corbii de Piatră din județul Argeș este un ansamblu rupestru din secolul XIV. Biserica mănăstirii a fost săpată direct în stâncă, înaltă de aproximativ 30 de metri. Această biserică este unică și datorită faptului că adăpostește două altare în același naos. Mai mult, frescele din interiorul bisericii sunt cele mai vechi picturi murale din țara noastră.

Vacanța de 1 Mai la Oradea

Unul dintre cele mai pitorești orașe din România, Oradea a trecut printr-un proces masiv de restaurare, astfel încât clădirile sale elegante în stil baroc, clasic și secession s-au transformat în adevărate bijuterii arhitectonice. Astfel, astăzi, Oradea a devenit una dintre cele mai populare destinații de city break din țara noastră. Începe-ți periplul prin orașul de pe malul Crișului Repede la Cetatea Oradea, cu o vechime de aproape o mie de ani. Apoi explorează centrul orașului pentru a-i descoperi arhitectura eclectică. Admiră Palatul Vulturului, una dintre cele mai mari clădiri secession din Transilvania. În Piața Unirii din Oradea vei găsi Biserica cu Lună, faimoasă pentru orologiul său cu o sferă jumătate aurie, jumătate neagră, în continuă mișcare, ce reproduce fazele lunii. Tot în Piața Unirii mai poți admira și Palatul Episcopal, o superbă clădire roșiatică din 1905.

Vacanța de 1 Mai la Peștera Comarnic

Aflată în Parcul Național Semenic, în Banatul Montan, Peștera Comarnic este un loc fascinant, care trebuie vizitat doar cu echipament special. Îți recomandăm să vizitezi Peștera Comarnic în sezonul cald, deoarece în restul anului, ploile inundă peștera, iar drumul de acces este impracticabil. Peștera Comarnic conține o sumedenie de stalactite și stalagmite cu forme bizare care au și primit diverse porecle. Astfel, nu trebuie să ratezi Orga mică şi Orga mare, Zidurile chinezeşti, Sala de cristal sau Fântâna lui Pluto. Peștera Comarnic face parte din mai multe trasee turistice superbe prin Cheile Carașului, ce pornesc din Reșița, Semenic sau Carașova.

Sursa: https://www.ghiduri-turistice.info

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!