in ,

27 septembrie: Ziua de naștere a Simonei Halep. Campioana noastră împlinește împlinește 27 de ani

Simona Halep, cel mai valoros sportiv român din acest moment, s-a născut acum 27 de ani la Constanța, în familia părinților Stere și Stania Halep.

Familia Halep este originară din comunitățile românești din Sudul Dunării, bunicii Simonei născându-se în Grecia, stabilindu-se ulterior la Stejaru, în județul Tulcea.

Tatăl Simonei mai are două surori, iar pe fratele Iancu și pe părinții lor i-a adus cu el la Constanța.
Simona și-a început activitatea în tenis la patru ani și jumătate, când a fost remarcată de profesorul Ioan Stan, de la Liceul Economic din Constanța. Am lucrat cu ea toate elementele. Era o fetiță harnică, modestă, talentată și inteligentă. Avea o inteligență nativă. Nu i-am zis de două ori că trebuie să strângă mingile. Era harnică și conștiincioasă. Nici nu mai întorceam capul, pentru că știam că ea își vede de treabă. Avea o îndemânare aparte. Alerga, sărea, aprecia corect loviturile și avea imaginație în joc. Se vedea limpede că e un copil cu chemare pentru sport în general și pentru tenis în special”, își amintea primul antrenor al Simonei Halep pentru Adevărul.
Acesta a dezvăluit câteva dintre sfaturile pe care i le-a transmis la început de drum.
„Am încercat să-i transmit ceva din spiritul meu. I-am interzis să mai arunce racheta și să comenteze nereușitele. I-am spus mereu că pe teren ai nevoie de un comportament superior. Trebuie să-ți respecți adversarul. Să ai un Dumnezeu, să te temi și să dai dovadă de smerenie. Să fii umil. Să rămâi cu picioarele pe pământ și să nu exacerbezi victoria”, a spus Stan
Simona a dezvăluit unul dintre secretele succesului: a avut familia alături de ea.
„Am avut familia alături, familie care m-a susținut 100% și necondiționat. Au pus tot, mi-au oferit tot ca să ajung acolo unde-mi doream. Este, într-adevăr, o perioadă când te-ntrebi: te duci mai departe? Este un risc foarte mare, trebuie să ai o nebunie, cum a avut-o tatăl meu, pentru că e o nebunie să investești tot și să nu știi sigur că va ieși copilul tău jucător de tenis sau de orice alt sport.
A fost o nebunie-n familia mea, a fost o dorință enormă pentru a mă realiza eu ca sportiv. Îmi plăcea tenisul mult. Am avut noroc că la 16 ani am avut sponsor de la Constanța, domnul Corneliu Idu, care m-a ajutat doi ani cu tot, mi-a plătit tot. M-a ajutat mult la momentul acela. Este foarte greu, sunt costuri foarte mari, îți trebuie o situație financiară destul de bună ca să poți să faci tenis, e un sport scump. Dar cu multă încredere și puțină nebunie, cum am mai spus, se poate și din situații mai puțin bune financiar să ajungi sus”, a dezvăluit Simona Halep, care a punctat că părinții n-au pus nicio presiune pe ea.
„N-au pus niciodată presiune pe mine și nimic n-a fost cu presiune făcut în ceea ce am făcut noi împreună. Tatăl meu chiar mă certa când aveam emoții înaintea sau timpul meciului. Eram o fire foarte emotivă și chiar uneori plângeam că trebuie să intru la meci, mi-era rușine.”, a mai afirmat Halep pentru sursa citată.
Directorul LPS Constanța a avut numai cuvinte de laudă pentru eleva Simona Halep.
„Simona Halep a fost o elevă cuminte și sârguincioasă. Dovedea preocupare pentru lecții și pentru pregătirea școlară. Nu a creat niciodată probleme. Aceasta explică și progresul ei uimitor din tenis. Valoarea sportivă este dublată de virtuți umane indiscutabile. Seriozitatea și modestia ei au atras aprecierea tuturor. Era campioană de junioare la Roland Garros și se comporta la fel. Succesul nu a schimbat-o”, spunea și Andrei Szemerjai.
Prima performanță în tenisul profesionist a Simonei Halep a avut loc în aprilie 2010, la Marbella, în Spania. Venită din calificări, românca a ajuns până în sferturile de finală. Apoi, finala turneului de la Fes, din Maroc.
Primul trofeu WTA a venit în 2013, la Nurnberg. Apoi pe cel de la Den Bosch, desfășurat pe iarbă, devenind astfel prima româncă din istoria tenisului ce câștigă două turnee la rând pe suprafețe diferite. Au urmat încă patru succese în acel an, primind premiul de jucătoarea care și-a îmbunătățit performanțele cât mai mult, fiind prima româncă după Virginia Ruzici care a reușit acest lucru.
Anul 2014 a fost anul confirmării, iar 2015 a fost cel al perfecțiunii. În total, până acum, Halep a câștigat 18 titluri și este lider mondial de necontestat în tenisul feminin.

Sursa: activenews.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!