in

5 mituri demontate despre Vlad Țepeș și asocierea sa cu Dracula

Vlad Ţepeş a fost şi este un personaj ce fascinează atât lumea literară, cât şi cea istorică. Un personaj a cărui viaţă nu am putea-o reconstitui fără ajutorul legendelor, care de altfel, sunt foarte numeroase.

România are o istorie extrem de bogată și palpitantă, impresionând generații de-a rândul. Orele de istorie, ce încep încă din ciclul primar de școală, devin din ce în ce mai interesante atunci când aflăm despre voievozi puternici, ce au schimbat cursul istoriei.

Vlad Ţepeş este, cu certitudine, unul dintre cele mai controversate personaje din istoria României. Legendele despre caracterul său puternic, cruzimea şi metodele sale de tortură au fost preluate începând cu secolul XX de către occidentali, care i-au atribuit voievodului identitatea lui ,,Dracula”.

Dar oare știau ei cu adevărat cine este Vlad Țepeș și ce a făcut el pentru țara sa?

Vlad Ţepeş a fost şi este un personaj ce fascinează atât lumea literară, cât şi cea istorică. Un personaj a cărui viaţă nu am putea-o reconstitui fără ajutorul legendelor, care de altfel, sunt foarte numeroase. Însă, o legendă nu trebuie folosită doar ca sursă istorică, ci în acelaşi timp, ea trebuie supusă unui examen critic riguros. Vlad Ţepeş a fost subiectul multor creaţii, atât literare, cât şi istorice.

Există numeroase teorii legate de probabilitatea că toate miturile create în jurul lui Vlad Ţepeş să fi fost, într-adevăr, adevărate.  Însă, într-un final occidentalii şi-au dat seama ce este adevăr și ce este mit atunci când au început să așterne  pe hârtie momente și  povești din viața omului despre care se spunea că a fost un vampir însângerat.

  • Vlad Ţepeş – sursă principală de inspirație pentru personajul Dracula

În timp ce majoritatea occidentalilor cred că Vlad Ţepeş a fost inspiraţia pentru crearea personajului Dracula, fiul lui Bram Stoker, Irving, susţinea că această informaţie este falsă şi că tatăl său a creat eroul după ce l-a visat în somn. Legătura dintre Dracula şi Vlad al III-lea a apărut de-abia în anul 1958, fiind formulată de cercetătorul Basil Kirtley, însă ea a fost demontată apoi de către specialiştii care nu au găsit nicio asociere între cele două personaje în însemnările lui Stoker.

Așa-i că nu te așteptai ca celebrul  Dracula să nu aibă nicio legătură reală cu Vlad Țepeș?

  • Dracula – simbol și semnificație

Bram Stoker dădea numelui ,,Dracula” semnificaţia de ,,diavol”, însă mai apoi, denumirea a făcut referire la originea lui Vlad Ţepeş, ca fiu al lui Vlad Dracul. Istoricul Aurel Răduţiu susţine că niciunui conducător tiranic nu i-ar fi plăcut să fie numit ,,Fiul Dracului”, ci, mai degrabă, el a fost cunoscut ca fiind ,,Vlad Dragu”, adică ,,Vlad cel Drag”. Ulterior, saşii din zonele aflate sub stăpânirea lui Ţepeş ar fi interpretat greşit adjectivul de origine slavă ,,Dragu” şi l-ar fi folosit sub forma ,,Dracu”.

Și așa, o simplă literă pronunțată greșit poate schimba cursul istoriei și întreaga viață și reputație a unui om.

  • Vlad Țepeș bea sânge de om

În 1463, poemul ,,Von ainem wutrick der heis Trakle waida von der Walachaei” era recitat în faţa împăratului romano-german Frederick al III-lea. În secolul XX, în momentul în care poemul a fost tradus de Radu Florescu şi Raymond McNally, el includea menţiunea că Vlad al III-lea obişnuia să îşi înmoaie pâinea în sângele bărbaţilor, femeilor şi copiilor pe care îi trăgea în ţeapă. Unii cercetători pun la îndoială această informaţie, deoarece susţin că voievodul îşi spăla mâinile cu sânge, iar această referire ar fi, de fapt, doar o metaforă.

  • Vlad Țepeș a locuit la Castelul Bran

De câte ori nu ai vizitat Castelul Bran cu gândul la temutul Vlad Țepeș, trecându-te fiorii, gândindu-te cu drag la orele de istorie ? Un număr foarte mare de turişti, atât români cât şi străini, trec pragul Castelului Bran, cu speranţa de a-l descoperi pe Dracula. Istoricul Florin Curta îi asigură însă că Vlad Ţepeş nu a locuit niciodată la Bran, iar în ceea ce priveşte locul de naştere al voievodului, acesta ar putea fi la Sighişoara sau la Târgovişte. Poveștile sunt minunate, însă istoria este doar una. Totuși, accesta este unul dintre miturile care a ridicat România în topurile preferințelor turistice pentru  mulți călători din țară sau străinătate.

  • Locul de veci al lui Vlad Țepeș

Nu se cunoaşte cu exactitate modul în care a sfârşit voievodul, însă, după cele mai multe surse, el ar fi murit decapitat, iar capul său ar fi fost dus sultanului Mehmed al II-lea, ca o dovadă a faptului că domnul muntean fusese ucis. Legenda spune că, ulterior, trupul lui Ţepeş a fost înmormântat în biserica Mănăstirii Snagov, însă cercetările arheologice au arătat că singurele oseminte aflate aici erau cele ale unor cai. Un student la Universitatea din Tallinn susţinea la un moment dat că a descoperit pe un mormânt dintr-o biserică din Italia imaginea unei creaturi asemănătoare cu un dragon, sugerând faptul că acolo ar fi fost înmormântat, de fapt, Vlad Ţepeş.

Uneori, unele informații nu vor fi descoperite niciodată, istoria îngropându-le din ce în ce mai adânc.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!