Alina Sasu este o româncă din Craiova, plecată în Spania de șapte ani. După multe eforturi, a reușit să-și echivaleze diploma de Drept obținută din România, ba chiar să facă și un master în management bancar. Afirmă că este perfect adaptată la viața din Spania, chiar dacă gândul îi fuge adesea spre România.
Dorul de casa, pe de o parte, dar si dorinta de a-i ajuta pe spanioli sa afle mai multe despre tara sa, pe de alta parte, au determinat-o sa lanseze un site in limba lui Cervantes, care promoveaza Romania.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Alina Sasu ne-a spus ce ar schimba in Romania, daca ar avea putere, dar si ce ne diferentiaza de spanioli.
Locuiti in Spania de sapte ani. V-ati lovit de prejudecati legate de romani?
Ma consider o persoana bine integrata in societatea civila spaniola si, din experienta proprie, va pot spune ca, in general, nu am intalnit persoane care sa aiba prejudecati cu privire la romani.
Spaniolii, la inceput, sunt putin mai rezervati in privinta strainilor, nu numai a romanilor, ci in general (cred ca este o atitudine normala), insa dupa ce cunosc persoana respectiva, devin prietenosi si amabili.
Personal, ati suferit vreodata din cauza tarii de provenienta? Ati fost jignita ori catalogata in vreun fel?
Nici vorba de asa ceva. Asa cum am spus, am cunoscut si cunosc oameni minunati. Nu de putine ori am cunoscut persoane care dupa cateva minute bune de vorbit ma intreaba – „Dar tu nu esti de pe aici?”. Le raspund ca nu, ca eu sunt romanca si incep sa imi povesteasa cum ca au prieteni romani si ca sunt oameni minunati. Sunt de-a dreptul incantati de romani.
In general parerea spaniolilor despre romani este buna, ne privesc ca pe un colectiv de oameni educati, calificati, harnici, care au fost nevoiti sa emigreze din cauza situatiei economico-sociale din tara lor.
Comunitatea romana este unita? Face ceva pentru a imbunatati imaginea tarii peste hotare?
Mi-ar placea sa raspund afirmativ la aceasta intrebare. Este trist sa constat ca nu exista o uniune a celor de aici. De aceea, am si creat un forum destinat comunitatii romane din Spania, unde putem interactiona, cunoscandu-ne, schimband informatii utile, promovand in acest fel o imagine pozitiva despre romani si Romania in general.
Ati lansat un site care promoveaza Romania. Care a fost motivatia?
Asa este, din luna ianuarie a acestui an am lansat site-ul www.viajarporrumania.es, care s-a nascut din dorinta de a face cunoscuta spaniolilor, in primul rand, Romania.
Din experienta proprie am constatat ca foarte multi spanioli, chiar daca cunosc romani, lucreaza impreuna cu ei, nu stiu mare lucru despre tara noastra. Noi ne propunem sa promovam Romania atat din punct de vedere turistic, dar si cultural: traditiile, obiceiurile si gastronomia romaneasca. Romania, cu manastirile sale din patrimoniul UNESCO, cu varietatea sa de specii de plante, de animale.
Cat a contat dorul de casa in decizia lansarii site-ului?
Dorul de tara si dorinta de a face ceva pentru Romania au fost esentiale pentru crearea acestui site. Au contat si dorinta de a face cunoscuta spaniolilor tara noastra, cultura, sa ne cunoasca istoria, sa mearga sa viziteze locurile si sa revina.
Aveti date vizavi de cei care il acceseaza? Cati sunt romani si cati spanioli?
Avem date; sunt persoane care acceseaza pagina din Romania, Spania si alte tari. Pot sa spun ca am observat o usoara crestere a numarului celor care acceseaza pagina din Romania.
Semnalele sunt pozitive, suntem coplesiti de cum a fost primita pagina. Cu permisiunea dumneavoastra, vreau sa le multumesc tuturor celor care au vizitat pagina si o vor face in continuare.
Care a fost feedback-ul spaniolilor vizavi de Romania, doar din informatiile si fotografiile oferite pe site?
Inca de la inceput reactia spaniolilor a fost una pozitiva; sunt surprinsi placut de frumusetea locurilor, imi spun ca este minunat, ca avem o tara frumoasa, putin cunoscuta din punct de vedere turistic. Bineinteles ca toti ma intreaba despre legenda lui Vlad Tepes.
De ce va e cel mai dor de acasa?
Imi este dor de familie, in primul rand, de casa parinteasca, de prieteni, de atmosfera de sarbatoare de Craciun, de Paste. Tocmai de aceea incerc sa merg in fiecare an acasa.
Daca, printr-o minune, ati putea schimba ceva in Romania, ce ar fi?
Ar fi minunat sa pot schimba coruptia din Romania. Este o problema preocupanta. Nu este posibil ca Romania, cu potentialul pe care il are, sa fie codasa Europei!
Sper din tot sufletul sa se fi nascut acel grup de romani dornici sa faca ceva pentru tara si neamul lor si sa nu fie doar propaganda electorala; sa o faca din iubire de tara.
Care a fost principalul motiv pentru care ati parasit tara?
Principalul motiv pentru care am parasit tara este sotul meu pe care l-am cunoscut cu 11 ani in urma, cand se afla in vacanta in Romania. Nu a fost o decizie usoara sa plec de langa familie, sa abandonez serviciul, casa, tot, si sa o iau de la inceput.
Insa am luat-o de la capat. Dupa foarte multe examene, mi-am echivalat diploma de licentiata in Drept si am terminat un master de management bancar. Am lucrat la Expozitia Internationala Expo Zaragoza 2008, am lucrat, de asemenea, intr-o banca, in prezent imi desfasor activitatea ca avocat aici, in Zaragoza.
Va vedeti intorcandu-va de tot in Romania?
Sigur ca da, mi-ar placea enorm de mult sa ma intorc in Romania, acolo unde imi sunt radacinile, in orasul meu natal, Craiova.
Care ar fi principala trasatura care ii diferentiaza pe romani de spanioli?
Modul in care se confrunta cu problemele de zi cu zi. Spaniolii sunt un popor vesel, extrovertit, in schimb noi suntem un popor pesimist… Este adevarat ca nu este usor, situatia actuala a Romaniei este grea, insa cu indiferenta noastra am fost partasi la decaderea Romaniei. Observam cum situatia in tara este pe zi ce trece mai grea si nu luam nicio masura. Asta chiar daca puterea este la noi, poporul!
Ce, din ceea ce cred romanii despre spanioli, nu e deloc adevarat? Care e cea mai mare minciuna despre spanioli?
Romanii cred ca spaniolii sunt lenesi. O tara ca Spania, care ocupa – sper sa nu ma insel – locul 13 in clasamentul celor mai puternice economii din lume, nu putea ocupa acest loc daca oamenii erau lenesi.
Este legendara pauza din mijlocul programului, in Spania. V-ati adaptat acestui orar? Credeti ca imprima mai multa productivitate la locul de munca?
Da, in Spania se lucreaza cu program intrerupt, pauza de masa aici dureaza intre 3 si 4 ore. La jumatatea programului, se trage storul si se pleaca acasa; se revine dupa-amiaza si se reia programul normal de lucru.
Eu nici acum, dupa atatia ani aici, nu reusesc sa ma adaptez; nu inteleg de ce trebuie intrerupt programul. Spaniolii motiveaza aceasta pauza spunand ca asa a fost intotdeauna si ca sunt obisnuiti din timpul gradinitei cu acest program, de aceea li se pare normal.
Tin sa precizez ca nu in toate sectoarele de activitate se aplica acelasi sistem, in industrie, de exemplu, se lucreaza program neintrerupt. Multi dintre prietenii mei recunosc ca randamentul la locul de munca dupa-amiaza este in scadere, insa nu se intreprinde nimic pentru a schimba acest lucru.
Sursa: ziare.com