in ,

Biserica lui Horea e la Olănești

O găsim în Băile Olănești, dar a fost construită la 1746 în satul apusean Albac, locul de naștere a lui Horea și este prima biserică de lemn, din România salvată ca monument istoric. Vă invit în continuare să descoperim povestea unui încântător monument din stațiunea vâlceană: Biserica lui Horea.

Lăcașul a fost construit la 1746 în satul apusean Albac, locul de naștere a lui Horea și după o lungă și complicată existență, și-a găsit locul de veci lângă izvoare minerale vâlcene.

Povestea spune că adminstrația austro-ungară dorea să scape de amintirea răscoalei din 1784 și sub pretextul pericolului de incendiu a ordonat fărâmarea bisericii și punerea la vânzare a lemnului acesteia; moții desigur nu au vrut să cumpere lemnul sfânt și coincidența face ca vizita întâmplătoare a lui Iorga din acea perioadă să ducă la o serie de întâmplări (demne de un film de acțiune) care în final conduc la salvarea bisericii.

Horea pe Bisericuța din Albac

Biserica lui Horea, (de fapt lemnul bisericii), a fost cumpărată ca lemn de foc, în întregime, în 1907 de Ion I.C. Brătianu, transportată pe ascuns și până s-au dumirit autoritățile duale că de fapt va fi salvată, a fost deja trecută granița în Țara Românească; în final a fost reconstruită de meșterii moți din Sohodol. Pentru a reîntregi gruparea Horea-Cloșca și Crișan biserica a primit 2 cadouri importante: porțile împărătești de la biserica lui Cloșca din Cărpiniș și potirul de lemn de cireș de la Biserica din Mesteacăn, unde jurase Crișan. După ce a stat câteva zeci de ani la reședința Brătianu din satul Florica, mica biserică a fost adusă în 1958 la Băile Olănești.

Poza din exterior cu Biserica lui Horea (Biserica din Albac)

Bisericuță din Albac,
Tu ești al vremurilor semn,
Tot bietul nostru plâns sărac
E-nchis în trupul tău de lemn.

Din ce-am cerut, din ce-am gândit,
Atâtea rugăciuni cuprinzi,
Și-atâta vis neizbândit,
Sub vechiul tău tavan de grinzi.

Tu știi cum ne-am trudit stingher
De-a pururi fără crezământ,
La Dumnezeu acolo-n cer
Și la-mpăratu’ pe pământ.

De-aceea ostenită acum
De zile rele câte-au fost,
Bătrână te-ai pornit la drum
Să-ți deie frații adăpost…

Rămâi aici, fă-ți un popas,
Fii sfetnic bun din veac în veac,
Și spune-acasă ce-a rămas,
Bisericuța din ALBAC!

Eu am rămas cu gândul la Biserica lui Horea din Băile Olănești, sper că și voi.


Sursa: drumliber.ro

 

 

 

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!