Printre minunile pe care Munții Piatra Mare le lasă la vederea omului, se află și Canionul 7 Scări. 7 rupturi de pantă descriu perfect imaginea care se desfășoară în fața ochiului uman, 7 cascade dau numele Canionului.

Canionul 7 Scari

DESPRE CANIONUL 7 SCARI

Cu o lungime totala de 160 m si o diferenta intre nivele de 58 m, canionul impresioneaza in primul rand prin pesisajul descris pana acolo.

Prima scara a cascadei are 8 trepte, in comparatie cu ultima care are 35 de trepte. Pana sus, si de o parte si de alta drumul este vegheat de calcare batrane.  Procesul de epigeneza accelerata a dus la adancirea conglomeratelor cretatice, rezultatul fiind cel de astazi, cele 7 cascade insiruite pe firul vaii.

Punctul de plecare intr-o scurta vizita la Canionul 7 Scari, il reprezinta Cabana Dambu Morii, sau mai bine spus ce a mai ramas din aceasta in timp. Traseul de urmat de aici este cel marcat cu banda galbena, traseu caracterizat de liniste  si curatenie. Cale de 90 de minute, timp in care traseul este unul lin, fara pante prea abrupte sau obstacole de trecut, ne aflam in fata primei scari din cele 7 ale canionului. Chiar la punctul de plecare, o placuta ne intampina destul de neprietenos; placuta ne instiinteaza ca traseul este usor “accidentat”: una dintre trepte este lipsa si in zona marcata de podete exista multe goluri; aceste aspecte pot fi insa depasite cu putina atentie si o doza ceva mai mare de curaj. Dupa ce am parcurs prima scara fara prea multe probleme, ajungem la cea de-a doua; aici avem nevoie de putina atentie doarece o sa observam treapta lipsa si o mica improvizatie pentru a masca absenta ei. Un alt aspect la care trebuie sa fim atenti este apa care curge pe langa scara si aceasta este alunecoasa.

Intre 20 si 30 de minute iti ia sa ajungi sus si daca esti de parere ca ai dat tot curajul din tine pe aceasta urcare, iti recomandam sa folosesti un alt traseu la coborare. De sus, de la Cabana Piatra Mare urmarim drumul care serpuieste prin padure, drum marcat cu punct rosu si ajungem de la punctul nostru de plecare: Cabana Dambu Morii, drum de alte 90 de minute.

Daca in schimb algeti sa urcati pana la Varful Piatra Mare, dupa ce ati ajuns in varful canionului, continuati sa urmariti drumul marcat cu banda galbena. La destinatie ne asteapta o cabana primitoare, care poate oferi cazare celor care aleg sa petreaca noaptea aici, insa doar cu rezervare pentru ca e foarte posibil sa nu gasiti locuri libere. Daca insa alegeti sa ramaneti aici, aveti grija sa aveti haine groase si impermeabile pentru ca vremea este imprevizibila.

O alta varianta de coborare este traseul marcat in triunghi albastru, care duce pe la Prapastia Ursului si Drumul Familiar (marcat in banda rosie). Drumul se termina foarte aproape de Inceputul traseului nostru, la cabana si dureaza aproximativ 100-120 de minute.

CUM AJUNGEM LA CANIONUL 7 SCARI?

De la Predeal catre Brasov, pe DN1, in localitatea Timisul de Jos facem dreapta pe pod si mergem cca 1 km pana la cabana. De aici, asa cum am spus mai sus, urmam traseu marcat cu galben. Odata ajunsi in Brasov insa, o serie de obiective turistice merita fara indoiala vizitate: Biserica Fortificata Viscri, Biserica Neagra din Brasov si frumusetile Muntilor Ciucas sunt doar cateva dintre ele.


Sursa: turistderomania.ro

...

Voi ce părere aveți?
Vă invităm să comentați mai jos.

Articole recomandate!