Carol I, Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare sau Mihai Bravu sunt nume grele care au ținut frâiele țărilor române în perioade diferite. Numai într-un joc video ar fi posibil ca aceștia să fie simultan pe același câmp de luptă. Sau, în imaginația noastră. Și totuși, a existat un moment când, cei cinci conducători „au luptat” în același război. Cum a fost posibil?
Ca parte a operațiunii de acoperire a Dunării în timpul Războiului pentru Independenţă împotriva imperiului Otoman, Marele Cartier General condus de Carol I a decis transformarea localităţii Calafat, judeţul Dolj, într-un punct puternic fortificat.
Începând cu anul 1876 au fost construite mai multe baterii de artilerie (o subunitate compusă din mai multe piese de artilerie -tunuri, obuziere sau mortiere- împreună cu mijloacele de tracțiune, utilajul și personalul necesar) pe malul Dunării care aveau rolul de a se opune forţelor turceşti de pe malul opus al fluviului.
Zece baterii au fost construite și au fost botezate cu nume sugestive din istoria Românilor astfel: Carol, Elisabeta, Ștefan cel Mare, Mircea, Mihai Bravu, Independența I, Independența II, Renașterea, Perseverența și Basarabia. Cele zece baterii au fost puse sub comanda maiorului Nicolae Dimitrescu-Maican și astfel a fost posibil ca pe același câmp de luptă să fie rostite numele conducătorilor ce au schimbat definitiv destinul țărilor române.
Carol I a domnit între 1866 și 1914, Mircea cel Bătrân a fost domnul Țării Românești între 23 septembrie 1386 – noiembrie 1394 (sau mai 1395) și între ianuarie 1397 – 31 ianuarie 1418, Ștefan cel Mare a ținut frâiele Moldovei între 1457 și 1504 și Mihai Viteazul a fost domnul Țării Românești între 1593-1600.
Ce replică a avut Carol I când a dat ordinul de tragere?
Pe data de 15 mai 1877, Regele Carol I a vizitat bateria Carol în timpul inspecţiei pe care o realiza la bateriile de la Calafat. Regele a fost cel care a ordonat deschiderea focului asupra Vidinului. După tunul 1 din bateria Carol, a urmat tunul 1 din bateria Mircea, urmat de tunul 1 din bateria Elisabeta.
La prima lovitură românească de tun regele Carol I a rostit celebra propoziţie care a rămas în istorie: „Asta-i muzica ce-mi place!”.
Sursa: shtiu.ro