in

Când Carol I, Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare și Mihai Bravu au luptat pe același câmp de luptă?

Carol I, Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare sau Mihai Bravu sunt nume grele care au ținut frâiele țărilor române în perioade diferite. Numai într-un joc video ar fi posibil ca aceștia să fie simultan pe același câmp de luptă. Sau, în imaginația noastră. Și totuși, a existat un moment când, cei cinci conducători „au luptat” în același război. Cum a fost posibil?

Ca parte a operațiunii de acoperire a Dunării în timpul Războiului pentru Independenţă împotriva imperiului Otoman, Marele Cartier General condus de Carol I a decis transformarea localităţii Calafat, judeţul Dolj, într-un punct puternic fortificat.

Începând cu anul 1876 au fost construite mai multe baterii de artilerie (o subunitate compusă din mai multe piese de artilerie -tunuri, obuziere sau mortiere- împreună cu mijloacele de tracțiune, utilajul și personalul necesar) pe malul Dunării care aveau rolul de a se opune forţelor turceşti de pe malul opus al fluviului.

Zece baterii au fost construite și au fost botezate cu nume sugestive din istoria Românilor astfel: Carol, Elisabeta, Ștefan cel Mare, Mircea, Mihai Bravu, Independența I, Independența II, Renașterea, Perseverența și Basarabia. Cele zece baterii au fost puse sub comanda maiorului Nicolae Dimitrescu-Maican și astfel a fost posibil ca pe același câmp de luptă să fie rostite numele conducătorilor ce au schimbat definitiv destinul țărilor române.

Carol I a domnit între 1866 și 1914, Mircea cel Bătrân a fost domnul Țării Românești între 23 septembrie 1386 – noiembrie 1394 (sau mai 1395) și între ianuarie 1397 – 31 ianuarie 1418, Ștefan cel Mare a ținut frâiele Moldovei între 1457 și 1504 și Mihai Viteazul a fost domnul Țării Românești între 1593-1600.

Ce replică a avut Carol I când a dat ordinul de tragere?

Pe data de 15 mai 1877, Regele Carol I a vizitat bateria Carol în timpul inspecţiei pe care o realiza la bateriile de la Calafat. Regele a fost cel care a ordonat deschiderea focului asupra Vidinului. După tunul 1 din bateria Carol, a urmat tunul 1 din bateria Mircea, urmat de tunul 1 din bateria Elisabeta.

La prima lovitură românească de tun regele Carol I a rostit celebra propoziţie care a rămas în istorie: „Asta-i muzica ce-mi place!”.


Sursa: shtiu.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!