in

Castele mai puţin cunoscute din România

Asociaţia Redescoperă Istoria a realizat un documentar al celor mai frumoase castele din România! Unele sunt cunoscute, altele sunt uitate de vreme şi oameni, dar toate reprezintă bijuterii arhitecturale purtând cu sine poveştile timpului. Redăm mai jos câteva din castelele mai puţin cunoscute.

Castelul Țepeș, o adevărată bijuterie arhitectonică, se află în București, fiind situat chiar printre copacii din Parcul Carol.  Mai puţin cunoscută astăzi, clădirea denumită pitoresc “Castelul Ţepeş” a fost construită în anul 1906, cu ocazia organizării, pe Câmpia Libertăţii, a Expoziţiei Generale Române, prilejuită de jubileul a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I.

Caste­­lul Goga

În Ciucea, deasupra văii Cri­­­­şului (judetul Cluj), se înalţă caste­­lul Goga. Domeniul de la Ciucea este cumpărat de către Octavian Goga în anul 1920 de la Boncza Berta, văduva poetului maghiar Ady Endre. Odată cu semnarea  actului de vânzare-cumpărare, Octavian Goga devine proprietarul complexului de la Ciucea. Între anii 1921 -1926, Octavian Goga modifică esenţial castelul: îl măreşte, îl etajează, îi schimbă arhitectura, conferindu-i un stil nou brâncovenesc, cu verande largi şi vedere spre Criş. Din păcate, la 7 mai 1938, Octavian Goga a decedat la Ciucea, în urma unui atac cerebral suferit cu trei zile înainte. În 1939, după moarte poetului, Veturia Goga aduce la Ciucea un monument de arhitectură românească, biserica din lemn din comuna sălăjeană Gălpâia, înfiinţează o mănăstire de maici care funcţionează până în 1947 şi îşi reia activitatea în 1994. Între anii 1938-1958, prin stădaniile extraordinare ale Veturiei Goga s-a realizat ,,Mausoleul”, monument funerar ridicat după planurile arhitectului G.M. Cantacuzino şi decoraţiile proiectate de artista plastică Nora Steriade. Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” deţine un patrimoniu imobil format dintr-un teren de 4 ha pe care sunt amplasate 9 clădiri si un patrimoniu mobil ce cuprinde 14 310 piese organizate pe colecţii, expuse sau depozitate în sălile complexului muzeal.

Castelul Pogány din Păclișa, județul Hunedoara a fost construit, în stil baroc, în jurul anului 1800. Se află la aproximativ 15 km de Parcul Naţional Retezat, şi la 6 km de Haţeg. Castelul, construit la începutul secolului al XIX-lea, este dispus pe două niveluri şi conţine 22 de camere. După cel de-al Doilea Război Mondial, castelul a fost ocupat de armata rusă care a construit în incinta acestuia o cazarmă pentru soldați. În prezent, ansamblul găzduiește Spitalul de Neuropsihiatrie Infantilă ”Dr. V. Ilea”, castelul fiind folosit de spital ca și sediu de administrație. Unele lucrări de reabilitare au fost efectuate la începutul anilor 90, iar începând cu 2001, o nouă serie de lucrări au fost demarate. Edificiul este înconjurat de un parc, străbătut de un pârâu, cu alei pentru plimbări.

Castelul Posada a fost reședința familiei Bibescu. Deși a trecut printr-un incendiu devastator în 1950, castelul nu a mai fost reconstruit, devenind depozit pentru obiectele nefolositoare ale Palatului Peleș.

Castelul Roșu a fost construit între anii 1864-1866, în parcul Hemeiuși, la cca. 8 km de Bacău. Arhitectura și decorul clădirii sunt o îmbinare splendidă de influențe gotice și baroce cu elemente definitorii ale stilurilor venetian și brâncovenesc. Castelul este zidit din blocuri de gresie și cărămidă ornată cu sculpturi pe stâlpii de gresie de la balcoane, arcadele ferestrelor și ale turnului. Este castelul clasic din basme, cu turn, lac și alei șerpuite. Denumirea de Castelul Roșu se datorează culorii date de caramidă în exterior. Parcul care înconjoară castelul a fost stabilit în anul 1880, cuprinde 49 ha si este al doilea ca importanta dendrologica din România. Arhitectura parcului este realizată în stil englezesc, cu alei curbe conturate de arboretul ce alternează cu pajiștile verzi, într-o  încântatoare varietate de forme si culori.

Castelul de Vânătoare Lăpuşna este situat în satul Lăpuşna, judeţul Mureş, la o altitudine de 815 m, în Munţii Gurghiului, pe valea cu acelaşi nume. A fost construit între 1925 şi 1926 şi a aparţinut până în 1949 familiei regale.

Palatul Ghika se află în orașul Comănești din județul Bacău. Fosta reședință de vară a familiei Ghika – Comănești a fost ridicată în 1890 în stilul baroc târziu și poartă semnătura arhitectului Albert Galleron (cel care a proiectat Atheneul Român).

 

sursa: redescoperaistoria.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!