in

Câți oameni divorțau în România anului 1900 și care erau motivele?

Astăzi, divorțul este la ordinea zilei. Atunci când lucrurile între soți nu mai merg, aceștia apelează la separarea definitivă. Astăzi, cifrele sunt îngrijorătoare: 1 din 4 cupluri divorțează. Care era procentul divorțurilor în România anului 1900?

Divorțul a devenit un fenomen întâlnit la tot pasul. Dacă în anul 1990, în România, unul din șase cupluri divorța, astăzi, unul din patru cupluri se separă definitiv. Alarmant. În urmă cu 120 de ani, existau în țara noastră 2 divorțuri la 10.000 de locuitori.

„Media ratei divorțurilor crescuse în decurs de 30 de ani de aproape 200 de ori, subliniind o oarecare deteriorare a relaţiilor din cadrul familiei clasice. Astfel, în 1901 au fost înregistrate 2,2 divorţuri la 10.000 de locuitori, în 1910 proporţia a crescut la 4 din 10.000 de locuitori, în timp ce în 1920 ea a atins 4,8 la 10.000 de locuitori, pentru ca în 1932 să fie de 420 la 10.000. În mediul urban se înregistra chiar mai mult, adică 96‰, sau 960 la 10.000 de locuitori”, explica istoricul Sorin Buzatu pentru publicația adevarul.ro.

Rata divorțurilor era destul de mică în condițiile în care puține erau, la acea vreme, căsătoriile din dragoste. Românii se căsătoreau din trei motive: sex, procreere şi statut social. Căsătoria nu putea avea loc, dacă nu exista acordul familiilor sau dacă mirele şi mireasa proveneau din medii diferite.

Divorțul era un proces complicat

La începutul anilor 1900, în România, divorțul era un proces complicat și avea loc mai ales în mediul uran, rareori în mediul rural. Pentru a se duce la bun sfârșit divorțul, era nevoie ca unul dintre membrii cuplului să depună o plângere la tribunalul ecleziastic. Biserica nu accepta desfacerea căsniciior decât în situaţii extreme, cum ar fi fost boli foarte grave, desfrâu, călugărie sau adulter. Mai ales în cazul femeii, mai puțin al bărbatului. Cât despre violență domestică? Judecătorii vremii puneau violența, de cele mai multe ori, pe seama comportamentului nepotrivit al femeii.

Ce este divorțul?

Conform definiției, divorțul este actul de desfacere a unei căsătorii în mod legal. În România, aceasta se poate realiza printr-un proces sau direct la notar, urmând dispozițiile codului civil al României.


Sursa: shtiu.ro


Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!