in

Cazinoul și Sala Polivalentă din Constanța, printre obiectivele care primesc sume de bani mai mici din bugetul local

Cazinoul din Constanța a reprezentat o necesitate pentru oraș după ce acesta a revenit sub administrație românească. Dintr-un centru de comerț, el a devenit la finalul secolului XIX și începutul secolului XX o destinație de vacanță pentru „lumea bună” din București. Pentru a menține acest interes viu, administrația a încercat să ofere alternative de distracție vizitatorilor.

Toți cei care iubesc Constanța așteaptă cu nerăbdare finalizarea lucrărilor de restaurare a Cazinoului, una dintre clădirile emblematice ale orașului și ale regalității. O veste venită recent dinspre orașul de la malul mării ar putea trăda o nouă diminuare a interesului pentru  finalizarea acestui proiect.

Mai puțini bani pentru investiții la rectificarea din septembrie a bugetului Constanței

În ședința extraordinară a Consiliului Local Constanța, de la mijlocul lunii septembrie, pe ordinea de zi suplimentară a fost introdus un proiect de rectificare a bugetului local. Adoptat cu 25 de voturi și o abținere, acesta prevede diminuarea bugetelor pentru investiții cu o sumă de peste 7,8 milioane de lei.

Printre proiectele afectate de reduceri se numără cel de „Execuție branșament electric aferent imobilului Cazino Constanța”. Pentru finalizarea acestui proiect fuseseră alocați 1.542.000 de lei. Cea de-a 12-a rectificare a bugetului local Constanța prevede o reducere cu 300.000 de lei a sumei inițiale.

Surprinde această reducere de buget, dacă luăm în calcul că Primăria Constanței eliberase certificatul de urbanism  pentru alimentare cu energie electrică a acestui monument cu doar o lună în urmă, pe 12 august 2022.

De ce este importantă restaurarea Cazinoului din Constanța

Cazinoul din Constanța a reprezentat o necesitate pentru oraș după ce acesta a revenit sub administrație românească. Dintr-un centru de comerț, el a devenit la finalul secolului XIX și începutul secolului XX o destinație de vacanță pentru „lumea bună” din București. Pentru a menține acest interes viu, administrația a încercat să ofere alternative de distracție vizitatorilor.

Construirea unui Cazino părea soluția optimă. După ani de evaluări, lucrările au început în 1907 și au fost finalizate în 1911. Inaugurarea s-a făcut pe 15 august 1910, în prezența Prințului Ferdinand, dar ultimele tușe au fost gata în 1912.

Cazinoul din Constanța  a fost o instituție multifuncțională. El reprezenta principalul loc de socializare pentru elite, dar și un lăcaș de cultură, aici fiind găzduite expoziții artistice, spectacole de teatru și concerte.

Astăzi, cazinourile online sunt din ce în ce mai populare pe motive de accesibilitate, mobilitate și confort. Ele pun la dispoziția jucătorilor sloturi online, jocuri de masă, dar și  jocuri cu dealer real care furnizează o experiență similară cu cea dintr-un cazino clasic. După finalizarea restaurării, Cazinoul din Constanța nu va organiza jocuri de noroc. El va deveni un Centru de promovare a Mării Negre și un important vector de cultură cu spații expoziționale, săli pentru activități artistice, spații de informare, o sală multifuncțională cu scenă și o sală de bal.

Reconstrucția Cazinoului din Constanța a început în 2021 și trebuia să dureze 27 de luni. Proiectul a fost câștigat de o asociere Aedificia Carpați SA – SC Remon Project SRL – SC Profesional Construct Proiectare – SRL SC Tehnoinstal SRL și ar fi trebuit să se încadreze într-un buget de aproximativ 57 de milioane de lei. La finalul lui august lucrările la Cazino erau efectuate în proporție de 57%. Ținând cont de această estimare, de apropierea iernii, dar și de posibila reducere a finanțării, cel mai probabil, termenul de finalizare, finalul lui martie 2023, va fi depășit.

Sala Polivalentă – un alt proiect afectat de reduceri

În aceeași ședință de consiliu local, a fost aprobată reducerea cu 1.480.000 de lei a bugetului pentru proiectul „Lucrări pentru racordarea la utilități și lucrări tehnico-edilitare <<Sală Sport Polivalentă 5000 de locuri – zona Badea Cârțan>>, inclusiv proiectare”. Acesta avea un buget inițial de 16.890.000 de lei.

Dezvoltarea socio-economică impunea o sală de sport în Constanța. Lucrările ar fi trebuit să înceapă în 2019 și să fie terminate în septembrie 2021. Primăria s-a mișcat foarte greu pentru a elibera terenul, astfel că primele lucrări s-au efectuat în mai 2021. Cu un buget inițial de 67 milioane de lei, suplimentat în noiembrie 2021 cu 113 milioane de lei, proiectul nu a fost încă finalizat.

Când va fi gata, Sala Polivalentă din Constanța va avea 3 niveluri cu o suprafață construită de 18.500 mp și 5.000 de locuri. Vor fi disponibile un teren multifuncțional (handbal, volei, baschet), o sală de antrenament, spații pentru sportivi și presă, dar și o zonă comercială.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.