in

Care este cel mai mare pește prins vreodată în România?

România este unul dintre locurile unde își dau întâlnire pescarii din întreaga lume. Raiul pescarilor îl reprezintă Dunărea, al doilea fluviu ca lungime din Europa, Marea Neagră, dar mai ales Delta Dunării, locul unde se află printre cei mai mari pești de apă dulce din Europa. Care este cel mai mare pește prins vreodată în apele din România?

Fără să avem intenția de a transforma materialul într-o poveste pescărească, se pare că cea mai mare captură din țara noastră este un morun care avea aproape o tonă. În jur de 900 de kilograme.

Morunul este cel mai mare peşte de apă dulce din lume. Un exemplar uriaș ar fi fost prins în anul 1890, pe brațul Sfântul Gheorghe. „Monstrul” cântărea 882 de kg. Aproximativ 600 de kilograme erau carne, în condițiile în care doar capul morunului avea 143 de kilograme.

Cât despre icre, peștele purta în pântece 127 kilograme de icre. Din păcate, în acea perioadă nu existau aparate de fotografiat, astfel că morunul a rămas personaj principal doar în istorisirile pescărești.

Pentru a ajunge la o asemenea greutate, un morun ar trebui să trăiască mai bine de 100 de ani, spun specialiștii. La nivel mondial, cel mai mare morun din istorie  a fost prins pe Volga. Cât cântărea? „Doar” 1571 de kilograme. Pielea acestuia a fost conservată și este expusă la un muzeu din Rusia.

Morunii sunt pești solitari ce trăiesc pe fundul mărilor și râurilor. Aceștia pot coborî până la 180 de m în profunzime. Depun icrele în cele mai profunde părți ale albiei râurilor, apoi se reîntorc în mare. Peștii alcătuiesc peste 80% din hrana morunului.

Printre cei mai mari pești care au fost capturați pe apele Dunării se numără un șalău de 21 de kilograme, un caras de 5,2 kilograme, un somn de 110 kilograme, o știucă de 18 kg sau un crap de 48 de kilograme.


Sursa: shtiu.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!