in ,

Cetatea Bologa un loc unic in Romania pe care toti romanii trebuie sa il viziteze!!!

created by dji camera

Părăsind așezările omenești ale satului Bologa din comuna Poieni, ne îndreptăm spre o padure de foioase. Drumul parca se îngusta tot mai mult determinandu-ne să ne urmăm calea la picior. Printre coronamentul bogat al copacilor soarele se joacă hazliu, înfățișându-ne un spectacol de lumini inedite. Picurase înainte, iar mirosul de pământ era îmbietor.

Parcă mă ducea cu gândul la tropotele cailor din trupelor otomane care urcau în ritm galopant înspre ,,Ea”, Cetatea. În urcare, peisajul seamănă tot mai mult cu ,,Pădurea Spânzuraților” a lui Liviu Rebreanu. Mă aștept ca, de după trunchiurile groase ale copacilor bătrâni, să apară garnizoana lui Apostol Bologa. Furată de peisaj, nu am realizat că la un moment dat ne-am abătut de la cărare înspre stânga până când ridicând privirea, am văzut-o. Stătea neclintită în toată splendoarea sa. Denumită înainte de 1300, Sebesvár, Cetatea Bologa reprezintă unul din cele mai importante fortărețe din istoria Transilvaniei și a Țării Românești. Este așezată acolo unde începe țara de dincolo de păduri-Transilvania, pe valea Crișului Repede, la 12 km de Huedin, unde Muntii Meseșului întâlnesc Munții Apuseni. Zidurile cetății, care au străjuit cu statornicie de-a lungul a peste 700 de ani, mai rezistă și astăzi, putând fi admirate de către fiecare trecător a satului Bologa sau turist care vine să vadă o bucată din istorie. Cetatea a fost donată în 1399 lui Mircea cel Bătrân, Domnitorul Țării Românești de către Sigismund de Luxemburg, devenind, apoi, un punct de control important în drumul sării (sarea era vitală în secolele trecute, fiind considerată ,,frigiderul” antichității).

Cetatea Bologa a servit totodată și ca protecție pentru Mircea cel Batran, iar pentru nepotul său, Vlad Țepeș, a fost un adevărat refugiu al copilăriei. De asemenea, Cetatea Bologa a adăpostit numeroși oșteni de furia aprigă a otomanilor, locul trecând totodata și prin numeroase momente tensionate ca zonă de conflict.

La câteva sute de metri de satul Bologa se află Castrul Roman, numit Resculum, care este cea mai veche așezare din zonă. Ridicat în jurul anului 106 D.C. pentru apărarea graniței Imperiului Roman, se mai vad și astăzi ruinele acestui loc mistuit de istorie pe locul numit „Grădiște”. În apropiere există, de asemenea, ruine ale unei băi romane.

Timpul și efortul depus de către arheologi, susținuti de către primaria Poieni, reflectă descoperirile făcute. Aici există o mulțime de lucruri care te fac să-ți dai seama cât de mult valorează fiecare particică de pamant care a aparținut străbunilor noștri.


Sursa: racnetulcarpatilor.com

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!