Pe 27 iunie 1940 Carol al II-lea este trezit din somn la ora 2 noaptea de Ernest Urdăreanu care îi spune că Moscova a trimis o notă ultimativă. Abia la ora 7 dimineața a fost primit textul complet. Regele notează în jurnal că “această știre m-a trăznit ca o lovitură de măciucă și m-a revoltat în cel mai înalt grad.”

Carol-al-II-lea
Carol al II-lea

Prima grijă a suveranului nu a fost să discute cu factorii responsabili asupra situației create ci să asiste între 8 și 8.45 la examenul de bacalaureat al fiului său. De abia la ora 9 s-a întâlnit cu oamenii politici. Carol s-a pronunțat pentru rezistență. “Nu pot concepe ca suveran al țării să cedez teritorii care sunt hotărât, și de fapt istoric, românești.” I-a consultat pe reprezentanții Italiei și Germaniei care l-au sfătuit să cedeze. Ilcuș și Țenescu, oameni ai armatei spuneau că țara nu poate rezista pe trei fronturi. În momentul crucial al istoriei României, armata, în care Carol își infiltrase protejații se dovedea neputincioasă. Pentru discutarea situației a fost convocat la ora 12 un Consiliu de Coroană. Împotriva cedării s-au pronunțat 11 oameni (cei mai importanți fiind Nicolae Iorga, Victor Antonescu și Ernest Urdăreanu). Patru au fost pentru discuții cu partea sovietică (istoricul Constantin C. Giurescu). Dintre cei 12 rămași, 11 au fost pentru cedare iar unul, primul ministru Tătărescu s-a abținut. S-a convenit la trimiterea unui răspuns prin care să se treacă la negocieri.

Regele din nou era ocupat cu altceva. “Se făcuse 2, a avut loc promovarea clasei lui Mihăiță și declararea lor ca bacalaureați, după care am oferit băieților câte o tabacheră și lui Mihăiță “Ordinul Pentru Merit” și alte decorații profesorilor și lui (Petre) Andrei (Ministrul Educației Naționale), care a prezidat comisiunea. A avut loc pe urmă masa pentru noii promovați și profesorii lor. Oricine își poate închipui (ce) a fost în sufletul meu în acele momente, mai ales că chestiunea nu este publică. La șampanie am ținut un logos, care cred că a fost foarte frumos. Am vorbit, adânc emoționat atât de bacalaureatul lui Mihăiță, cât și de oribilele evenimente ale zilei. Mihăiță, cu glas tare, a citit cuvântarea pregătită de seara.”

Între timp au sosit răspunsurile diplomatice de la Berlin, Roma, Ankara, Atena și Belgrad. România era singură, ba mai mult Germania și Italia insistau să satisfacem cererile. S-a convocat o nouă ședință a Consiliului de Coroană la ora 24. De data aceasta a fost un vot expectativ (Victor Antonescu) și doar 6 împotrivă. Despre ei, Carol al II-lea scria: „Numele lor merită să fie înscrise cu litere de aur în cartea demnităţii româneşti: Nicolae Iorga, Victor Iamandi, Silviu Dragomir, Traian Pop, Ştefan Ciobanu, Ernest Urdăreanu.” Restul au fost pentru cedare. Un rol important în luarea hotărârii l-a avut generalul Florea Țenescu, șeful Statului Major, care a arătat că România nu dispunea de forțele materiale pentru o rezistență militară de durată. Carol nota: “am ieșit din el (Consiliul de Coroană) amărât și dezgustat. Am avut un sentiment oribil astăzi, când mai mulți ofițeri au venit, după masă, să mă roage să cedez, căci astfel mergem la dezastru sigur.”Bucuresti-28-iunie-1940-Ziua-cand-ne-a-fost-rapita-Basarabia11

Pe 28 a venit și cel din urmă ultimatum sovietic. România pierdea Basarabia. La 30 iunie regele nota: “Știrile din Basarabia sunt tot triste. Din păcate am avut dreptate cu așa-zisa reorganizare a F.R.N. (Frontul Renașterii Naționale, partid creat de rege). Mulți dintre conducătorii de acolo s-au arătat complet bolșevizați, fiind cei dintâi care au primit cu drapele roșii și flori trupele sovietice. Incidente cu populația, mai ales cea evreiască, au avut loc peste tot. S-au împușcat funcționari, s-au atacat și dezarmat chiar unități militare. Ritmul înaintării Armatei Roșii a depășit cu mult planul stabilit.” Pe 3 iulie a fost declarat doliu național. Cinematografele și teatrele au fost închise, în biserici s-au ținut slujbe pentru cei căzuți sub stăpânirea bolșevicilor, tuturor locuitorilor li s-a cerut să îngenuncheze și să păstreze câteva momente de reculegere.

 

http://www.istorie-pe-scurt.ro/cine-a-votat-impotriva-cedarii-basarabiei/

Articole recomandate!

1 COMENTARIU

  1. nu putea opune rezistanta armata romana ,in fata puhoiului rusesc.avea sa fie un macel teribil si ocupa toata tara.si dupa cum stim ca noi romanii suntem singuri mereu in fata dezastrelor,nu am fi avut soarta polonezilor de a ne aseza din nou pe harta europei asa cum a facut-o poporul polonez.

  2. Au avut vreo 70 de ani in timpul regalitatii sa faca o armata cat de cat buna. A fost praf, s-a vazut si in Primul Razboi Mondial si apoi si la Odesa unde armata nu a avut tunuri de asediu si a scapat o armata sovietica din incercuire.
    Era un guvern de jaf national, cum e si acum.
    Este ironic ca din toti conducatorii de dupa Cuza doar Ceausescu, un socialist, a fost un nationalist (nu unul foarte bun dar a fost).

  3. Cititi cum au luptat Finlandezii! Noi am pierdut territorii fara sa travel un glont. Am pierdut foarte multe vietii omenesti 800000 de mii. Am sarit dintr-o barca in alta si pana la urma am ramas de caruta si am pierdut respectul tuturor. In primul razboi mondial si razboiul de independent din 1877 vitejia soldatiilor a fost preamarita si binecunoscuta! Cititi Djuvara. Da doamne la 100 de Moldoveni ( Valah) ori Ardeley I macar unu sa fie Cecen. Noi tot vrem sa fim Daci dar nu suntem, caci daca eram singurul lucru de care ne era frica, era sa nu ne cada cerul pe noi.

  4. AZI prin Scutul Antiracheta CONTRA ATACULUI RUSESC AMERICA ISI INDREAPTA GRESEALA FATA DE ROMANI SI EST FACUTA FARA STIINTA in al doilea razboi mondial pentru ca in loc SA-L ATACE PE STALIN l-a atacat pe Hitler iar cel care a inteles a fost Patton generalul american conducatorul Armatei a 3-a care a spus “Am invins dusmanul GRESIT!” pentru ca in realitate a fost un razboi DE SPRIJINIRE A EVREILOR COMUNISTI DIN RUSIA DE CATRE EVREII DE PE WALL STREET DIN SUA ACEIASI CARE AU SPONSORIZAT LOVITURA DE STAT COMUNISTA EVREIASCA DIN RUSIA IN 1917 prin evreii comunisti Trotsky, Lenin si alti evrei comunisti care au inceput exterminarea poporului rus cu 4 MILIOANE DE RUSI MORTI INAINTE DE HITLER! TARZIU in ultimele zile ale celui de-al doilea razboi generalul american Patton a INTELES cine erau aliatii lor rusi si a vazut cum se comportau si si-a SCHIMBAT parerea despre razboi si s-a opus trimiterii prizonierilor de razboi ca sclavi pentru munca in gulag-urile COMUNISTE DE EXTERMINARE din Rusia spunand ca “daca ceea ce le facem nemtilor se numeste Libertate atunci dati-mi moartea. Nu pot sa-mi dau seama cum americanii pot sa decada atat de jos. Este semitic(evreiesc), si sunt sigur de asta.” Patton a trimis scrisori catre guvern si presa sa spuna ADEVARUL dar a fost degeaba nimeni nu l-a ascultat si la 4 luni dupa terminarea razboiului a murit brusc intr-un “accident” DUPA CE SCAPASE VIU DINTR-UN RAZBOI! Patton a intuit ce avea sa urmeze: GENOCIDUL ATEU EVREIESC AL COMUNISMULUI CU ZECI DE MILIOANE DE MORTI IN TOATE TARILE COMUNISTE! https://www.youtube.com/watch?v=jUB4mB0Nev8 Aici este lista cu peste 150 de EVREI COMUNISTI, o parte veniti din Rusia, care au condus statul ROMAN dupa lovitura de stat data de comunistii evrei sprijiniti de armata RUSA in 1944 din cauza carora 3 MILIOANE DE ROMANI care au avut CURAJ sa se opuna comunismului AU INTRAT IN INCHISORILE COMUNISTE iar 800.000 AU MURIT si o data cu ei toti romanii NU AU MAI AVUT VOIE SA MAI VORBEASCA SI SA MAI GANDEASCA LIBER si consecintele le traim AZI cand toate institutiile statului sunt conduse de TOATE SCURSURILE UMANE SECURISTI COMUNISTI SI URMASII LOR ASA CUM SI-A DORIT EXTERMINAREA EVREIASCA ASUPRA POPORULUI ROMAN: http://romaniabreakingnews.ro/lista-evreilor-comunisti-care-au-condus-romania-in-anii-celei-mai-crunte-dictaturi-si-represiuni/
    Si genocidul asupra poporului roman CONTINUA IN PREZENT PRIN CRIMELE DECIZIILOR POLITICIENILOR SECURISTI INCLUSIV PRIN LIPSA DE SERVICII MEDICALE ASA CUM AU SUSTINUT MONOPOLUL HEXIPHARMA CARE A UCIS IN 27 DE ANI SUTE DE MII DE ROMANI dar Justitia ii va trimite la inchisoare pentru ca pana sa vina la noi AMERICANII procurorii romani care-i anchetau pe politicienii corupti securisti erau ARUNCATI de la etaj ca procurorul Panait in 2002 iar acum de cand au venit americanii procurorii DNA trimit zeci de politicieni corupti la inchisoare iar de azi de la inaugurarea scutului vor urma SI MAI MULTE dosare penale pentru securistii comunisti! AMERICA ESTE O TARA CRESTINA DEMOCRATICA ANTICOMUNISTA in care populatia americana este INARMATA este INFORMATA si LIBERA si este FURIOASA ACUM LA ALEGERILE PREZIDENTIALE PE ESTABLISHMENTUL AMERICAN CORUPT DIN CAUZA WALL STREET-ULUI EVREIESC CARE A FACUT CRIZA ECONOMICA DIN CARE NU NE MAI REVENIM TOATA OMENIREA DE 10 ANI SI CARE LE-A FACUT MULTICULTURALISM CU SUDAMERICANI PERICULOSI SI CARE A INCURAJAT TOATE ANOMALIILE MORALE SI CARE LE-A PARAZITAT PRESA AMERICANA, au vazut si americanii cine sunt evreii pe care i-au primit ca pe victime alungati de europeni in anii ’30, ABIA ACUM AU INTELES PE VIU SI AMERICANII CINE SUNT EVREII! Langa Rusia am stat 70 de ani si STIM CE INSEAMNA POLITICA RUSEASCA DE LA DEPORTARILE ROMANILOR IN SIBERIA PANA LA COZILE DE SUTE DE OAMENI PENTRU 1 KG DE CARNE IN 1989 si coruptia actuala din statul roman facuta de securistii din Securitatea infiintata de KGB-ul rusesc, Rusia este o tara care nu produce NIMIC competitiv in economia europeana pentru ca a fost DISTRUSA de comunismul evreiesc care a scos la suprafata indivizi ca STALINISTUL Putin care ii ancheteaza pe rusi si ii inchide daca protesteaza pentru drepturile lor si care asasineaza MII de oponenti si care este un FALS “CRUCIAT” pentru ca practica multiculturalismul socialist de integrare a islamistilor, asa cum l-a invatat marxismul evreului Marx ca majoritatea trebuie distrusa de minoritate incat 1 din 6 rusi este islamist, Moscova e capitala cu cei mai multi islamisti din Europa si Putin le-a deschis islamistilor cea mai mare moschee din Europa in septembrie anul trecut in PLINA INVAZIE ISLAMISTA, GOD BLESS AMERICA!