in

Coana Miţa Biciclista a existat în realitate. Iată cine a fost aceasta

Mita Biciclista, pe numele ei real Maria Mihaescu, s-a nascut in anul 1885 la Ditesti, in judetul Prahova. Fiica a unei spalatorese care lucra la un instalator neamt, tanara de vreo 14- 15 ani a fost remarcata si luata cu voia ei in inceperea „carierei de curtezana”. Iesea pe strazi de bunavoie si isi alegea singura clientii, care, de obicei erau persoane cunoscute sau cu multi bani.
„Era o demimondena, ma rog, hai sa-i spunem in mod vulgar, o curva de mare lux. Lucru rar la vremea aceea, in anii ‘20, facea ciclism prin Bucuresti pentru a-si mentine silueta.” povestea Neagu Djuvara. In acea perioada, bicicleta era inca o raritate, iar Mita a fost prima femeie ce pedala pe marile strazi ale Capitalei.
Era o femeie frumoasa, nu prea inalta, cam de un metru saizeci, cu parul blond tuns scurt si cu ochii verzi-albastri. Se spune ca a fost curtata de barbati celebri precum Nicolae Grigorescu, Octavian Goga si chiar de Regele Ferdinand despre care se vorbea ca i-ar fi facut cadou casa care se afla si astazi in apropiere de Piata Amzei din Bucuresti, si care ii poarta  numele. Constantin Beldie scrie in cartea sa ca este adevarat si ca acea casa ar fi costat 4 milioane de lei.

Curtezana celebra a dus o viata extravaganta si fara lipsuri pana la sfarsitul vietii. Mita este descrisa de catre Alexandru Predescu în „Vremuri vechi bucurestene”:

„Cand aparea pe Calea Victoriei, aristocratii de la Capsa, burghezii de la Otetelesanu si boemii de la Kubler abandonau politica si svartul ca sa admire superbul exemplar ciclist. Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple si elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov stransi pe picior, cu bluza corai din care fluturau maneci inflorate, cu ghete inalte si cu o cascheta de matase alba, infasurata in voal alb, din care rsssreau incrucisate dous ace mari a la Madame Butterfly”.

Mita ajunsese o femeie avuta pentru acea avreme. Detinea o trasura, o masina coupe si servitori din Polonia. Manca numai la Athenee Palace si mergea la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei. A trait o perioada la Paris, iar cand s-a intors in tara a continuat sa cocheteze cu acel stil de viata si le vorbea tuturor in franceza.

Cand se afla la Paris a castigat si o bataie cu flori pe Champs-Elysees, unde a concurat alaturi de una din frumoasele parizience. A castigat prin faptul ca pielea de pe biciul de la trasura era impodobit cu flori. A devenit cunoscuta drept Mita Biciclista prin anul 1898, cand a fost vazuta de ziaristul George Ranetti plimbandu-se cu bicicleta pe Calea Victoriei. Se spunea ca acesta era indragostit de ea, dar pentru ca il respingea acesta a poreclit-o „Mita Biciclista”.

sursa: http://www.teoriisecrete.ro/

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!