Courrier de Moldavie este considerată a fi primul ziar din spaţiul românesc, apărut în 18 februarie 1790, la Iaşi. Courrier de Moldavie nu era un ziar în accepţiunea modernă, ci o publicaţie periodică cu caracter de informare militară, editată de soldaţii ruşi ai armatei lui Potemkin.
Acesta din urmă era stabilit la Iaşi, iar din nevoia de a fi informat despre mersul războiului dintre armatele ruse cu cele turceşti, a comandat publicarea unei foi cu ultimele evenimente.
Courrier de Moldavie era publicaţie bilingvă, tipărită în limbile franceză şi română. De redactarea în limba română se ocupa Scarlat Sturza, ginerele lui Constantin Moruzzi.
Primul ziar românesc propriu-zis, Albina românească, condus de Gheorghe Asachi, a apărut în acelaşi oraş, în 1 iunie 1829.
La data de 18 februarie 1790, în urmă cu 231 de ani, a apărut, la Iași, periodicul de limbă franceză „Courier de Moldavie”, primul ziar tipărit pe teritoriul țării noastre (până în aprilie 1790), considerat a fi primul ziar din spaţiul românesc.
„Courier de Moldavie” a fost o publicaţie periodică bilingvă (tipărită în limbile franceză şi română), şi nu un ziar în accepţiunea modernă, cu caracter de informare militară, editată de soldaţii ruşi ai armatei lui Potemkin, stabiliţi în acea vreme la Iași, în timpul războiului ruso-turc dintre anii 1787–1792.
După Courrier de Moldavie, tipărit la Iași în limba franceză, Albina Românească este primul ziar în limba română din Moldova, care alături de Curierul Românesc redactat de I. Heliade Rădulescu, la București, și de Gazeta de Transilvania a lui G. Barițiu de la Brașov pune bazele presei periodice românești.