in

Cum se distrau românii vara pe vremea regelui Carol al II-lea, pe plajele Duduia, Tataia sau Trei Papuci

Plajele de pe litoralul românesc au atras de-a lungul timpului turişti de pretutindeni. De la poeţi, la regi şi oameni de rând, toţi s-au bucurat de beneficiile nisipului fin şi de briza răcoroasă a mării. În zilele noastre, cea mai căutată plajă este cea din Mamaia, dar în trecut plajele purtau alte denumiri: băile Duduia, Tataia sau Trei Papuci erau printre preferatele turiştilor.

Băile Duduia erau amplasate în Portul Tomis, în timp denumirea sa a devenit Golful Delfinilor apoi zona a fost frecventată doar de pescari, locul primind denumirea de Golful pescarilor. Pe plajă existau cabine separate pentru femei şi bărbaţi.

Regele Mihai se răsfăţa la Mamaia

Regele Mihai şi-a petrecut, în copilărie, o mare parte a verilor pe litoralul din Mamaia, alături de tatăl său regele Carol al II-lea şi de mama sa Elena a României. Staţiunea Mamaia fusese inaugurată mult mai înainte, în 1906, în timpul regelui Carol I.  În 1927 regele Mihai se afla la vila din  Mamaia, pe un câmp din apropiere acesteia îşi exersa abilităţile de şofer. Programul obişnuit al regelui Mihai era constituit din  plajă şi baia în mare, după-amiaza juca table şi rummy la ,,Castelul de nisip”. Regele Carol al-II-lea a scris în Însemnările sale despre aceea perioadă: ,,Facem plajă şi băi cu toţii, Mihaiţă, Duduia, Puiu Filitti…Soare, apă, voie bună şi veselie. Mihăiţă e foarte fericit”.

mihai-philip

Dacă soarele îi ardea prea tare, aceştia se tratau cu alifii sau lapte. În 1939, Carol al II-lea  l-a înscris pe Mihai ,,în cadrele ofiţerilor activi ai Marinei Regale cu gradul de aspirant…repartizând-ul la Depozitele maritime de echipaj şi materiale,” conform Monitorului Oficial.

Chiar dacă nu făceau parte din nobilime, doamnele secolului XX, îşi dezvăluiau formele pe plajele de pe litoralul românesc, însă erau întodeauna însoţite de domni.

ghuik

Lângă plaja Tataia se afla un parc cu acelaşi nume şi o staţie de tren care ducea către Mamaia. Deşi este foarte puţin cunoscută, la mare căutare se afla atunci şi plaja Wartanoff, care se afla în zona nordică a plajei Modern de astăzi. După ce s-a extins spre nord, plaja Wartanoff a devenit Plaja Domniţa Ileana (Ileana era fiica cea mică a regelui Ferdinand I).

Plaja Trei Papuci există şi în zilele noastre. Denumirea ar proveni de la cele trei ramuri ale zonei, plaja, golful  şi plaja Modern. O altă teorie este că ,,trei papuci” provenea de la distanţa mică pe care oameni o parcurgeau din casele lor până la plajă.

Printre ultimele plaje care au apărut se află plaja Modern, la început cunoscută cu denumirea de ,,Muncitorul”. Actual Modern este a două cea mai mare plajă a Constanţei.

În galeria foto de mai jos puteţi vedea o serie de fotografii de pe litoralul românesc, din perioada interbelică şi dinainte. Fotografiile fac parte din fondul familial Ioan N. Roman, care a fost preluat de Direcţia Judeţeană a Arhivelor Judeţene în 2007 prin donaţie de la prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti, nepotul lui Mircea Prisiceanu, ginerele lui Ioan N. Roman, fostul primar al Constanţei (1910).


Sursa: descopera.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!