in ,

Despre moartea lui Mihai Viteazul

Cât despre moartea lui Mihai Viteazul, cum și despre nașterea acestuia, izvoarele poveștii lui sunt încă incerte. Istoria în general este legată de evenimente ale căror veridicitate nu o putem știi cu exactitate. Și la fel este și în cazul istoricului domnitorului. Unele documente atestă că locul nașterii ar fi chiar în comuna Drăgoești, fiind botezat în biserica Sfinții Trei Ierarhi de pe malul stâng al Oltului. În ciuda spuselor lui Radu Popescu din cronica sa, în care menționează că mama lui Mihai Viteazul a fost de fel femeie de oraș, din Floci, există atestate istorice, care certifică ideea că acesta ar fi fost în Dragoesti născut și botezat.

Documente ce se află în custodia Academiei Române și câteva specificății din condica deținută de Episcopia din Vâlcea, afirmă că locul nașterii este în comuna Drăgoești, cum de altfel, mama sa Teodora, l-ar fi botezat în biserica și astăzi existentă. Despre tatăl său din nou apar câteva incertitudini, ne fiind foarte clară originea paternă. Cei mai mulți istorici tind să creadă că Păstrașcu Vodă a fost figura paternă din viața domnitorului, pe care nici măcar nu a reușit să o cunoască. După cum se știe, acesta a murit cu puțin timp înainte de nașterea lui Mihai. Însă, nu este foarte clară această informație. Petre Panaitescu, istoric și filolog român, a exlus în totalitate premisa că Pătrașcu Vodă ar fi fost tatăl domnitorului, bazându-se pe cronicile de epocă. Dacă am exlude și noi acest fapt, nu am putea ajunge la adevăratele origini ale lui Mihai. Dar cum se spune, în fiecare poveste este și un grăunțe de adevăr.

Despre Păstrașcu Vodă

Odată ce îl clasăm pe Păstrașcu Vodă drept tatăl conducătorului, putem să asociem și mai bine imaginea lui cu județul Vâlcea. Se știe că Pătrașcu Vodă a murit în Vâlcea și a început să construiască o biserică aici, pe care chiar Mihai a terminat-o. Totodată, aceleași documente ce fac referință la nașterea lui, specifică și că acesta s-a cununat cu doamna Stanca, pe Valea Oltului, la Proieni. Odată cu existența tuturor acestor afirmații din cronici și diferite documente istorice, am putea concluziona că Mihai Viteazul a avut mari tangențe cu județul Vâlcea. Însă, care este adevărul clar, nu cred că vom putea afla.

Moartea lui Mihai Viteazul

Moartea domnitorului este faimoasă în rândul poveștilor istorice, cu toții știind de faptul că acestuia i-a fost tăiat capul. Dar, subiectul este controversat din alte princini și anume, cine ar fi ordonat cu adevărat moartea lui? Există două variante, fiecare susținută cu documente și cronici ale istoricilor, unele fiind chiar anonime. Un scenariu este strâns legat de invidia lui Basta asupra domnitorului, care reușise să recâștige teritoriul și să redevină conducător peste Transilvania. Tocmai din acest motiv, Basta ar fi ordonat moartea lui Mihai.

Cât și despre faptul în sine există mai multe speculații. Unele surse mărturisesc că ar fi fost împușcat în mână, înjunghiat în inimă și în cele din urmă, ucis prin tăierea capului. Altele specifică  că moartea sa a fost cauzată doar de tăierea capului cu propria lui săcure. A doua variantă cu privire la ordinul dat, se rezumă la imperiali, care nu ar fi fost de acord ca Mihai Viteazul să fie domnitor.

Într-o dimineață de 9 august 1601 (dată nu sigură), o mulțime de ostași ar fi ajuns în fața cortului său, amenințându-l și în cele din urmă, omorându-l. Capul i-a fost dus de către comisarul Radu Florescu la mănăstirea Dealu, iar despre trup nu se știe nimic. Sunt surse care enunță că ar fi fost înmormântat în Alba Iulia, iar altele afirmă că ar fi fost depus la o biserică din Turda. 

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.