Cu prilejul unor săpături arheologice efectuate cu aproape 44 de ani în urmă la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, a fost scos la iveală un artefact unic, cum puține au mai fost descoperite în vreun teritoriu ocupat vremelnic de către Imperiul Roman!
Reprezentările Medusei erau abundente în Antichitate, după cum numeroase sunt și reprezentările sale care s-au păstrat și au ajuns până la noi. Între toate aceste reprezentări, aplica de bronz aurit ce o înfățișează pe gorgona Medusa descoperită la Ulpia Traiana Sarmizegetusa se distinge prin chipul cu trăsături mai degrabă blânde, plăcute, al personajului. În majoritatea reprezentărilor descoperite în diferitele părți ale lumii, Medusa are trăsături faciale aspre, înfricoșătoare. Astfel de aplice erau, adesea, fixate de piesele de armură (pieptarele) folosite de către împărații Romei.
Legenda spune că temutei creaturi i-a fost retezat capul de către eroul Perseu. Însă, chiar și după ce a fost despărțit de trunchi, acest cap își păstrase capacitatea de a-i împietri pe cei care l-ar fi privit în ochi. Atena, zeița înțelepciunii, a purtat pe platoșă, potrivit legendei, chipul Medusei.
Reprezentările Medusei erau frecvente la greci și la alte populații cu care ei au venit în contact prelungit, printre care și romanii. Anticii considerau că reprezentarea capului Medusei avea capacitatea de a izgoni duhurile rele și de a-l ocroti, mai ales pe câmpul de luptă, pe războinicul care ar fi purtat-o pe platoșă, precum zeița Atena.
Atunci când Perseu a fost atacat de către titanul Atlas, cel care susținea bolta cerească pe umerii săi, legenda spune că eroul s-a folosit de capul Medusei iar Atlas a fost preschimbat pe dată într-un colos de stâncă.
Sursă: www.mcdr.ro