Colonelul (în rezervă) prof. univ. dr. ing. Marian Rizea a lansat o scrisoare deschisă în care acuză conducerea OMV Petrom că „ascunde” anual milioane de tone din producţia de ţiţei, pentru a nu plăti redevenţa corspunzătoare statului român. Publicăm integral scrisoarea ofiţerului de informaţii şi contrainformaţii economice:

col. r. Marian Rizea„Sunt col (r). prof. univ. dr. ing. Marian Rizea. Cei mai mulţi dintre destinatarii acestui mesaj mă cunoaşteţi, cu bunele şi mai puţin bunele lucruri pe care le-am făcut în cei 25 de ani ca ofiţer de informaţii şi contrainformaţii economice. Sunt inginer petrolist şi mi-am dat doctoratul în 2001, după mai bine de 5 ani de cercetări în care, sub coordonarea distinsului prof. univ. dr. ing. George Iordache de la UPG Ploieşti, am studiat, în schelele Tg. Ocna, Ocnele Mari, Ocna Mureş, etc. exploatarea zăcămintelor de sare, prin dizolvare cu ajutorul sondelor, cu o teză în premieră naţională.

Grupul petrolier OMV Petrom, care a obţinut anul trecut un profit de aproape un miliard de euro, este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, plătind taxe şi impozite în valoare de 8 miliarde de lei, în 2012. În total, primii zece contribuabili la bugetul de stat au plătit aproximativ 30 de miliarde de lei, în 2012, reprezentînd 15 procente din buget, relatează Digi24. Pe al doilea loc se află producătorul de ţigări British American Tabacco (5,6 miliarde de lei) şi Rompetrol Rafinărie (4,6 miliarde de lei), urmată de Petrotel-Lukoil Ploieşti.

Iată clasamentul:
1. OMV Petrom: 8 miliarde de lei
2. British American Tobacco Trading: 5,6 miliarde de lei
3. Rompetrol Rafinare: 4,6 miliarde de lei
4. Petrotel-Lukoil 2,2 miliarde de lei

Întrebare: ESTE POSIBIL CA DIFERENŢA DINTRE PROFITUL OMV PETROM ŞI O COMPANIE DE ŢIGĂRI SĂ FIE DE DOAR 2,4 MILIARDE LEI? SĂ ÎNŢELEG CĂ FUMĂM DE APROAPE CÎT CONSUMĂM PRODUSE ENERGETICE???

GUVERNANŢILOR, DACĂ AŢI TRECUT PE LA ŞCOALA ŞI NU AŢI CHIULIT LA ORELE DE ARITMETICĂ, UITAŢI-VĂ ÎN OGLINDĂ, PRIVIŢI-VĂ ÎN OCHI ŞI DAŢI-VĂ UN RĂSPUNS CARE SĂ NU VĂ CRAPE OBRAZUL!

Acum 2-3 ani, la o conferinţă pe tema energiei, la Hilton, după ce reprezentantul OMV prezenta realizările de excepţie ale grupului OMV-Petrom, m-am ridicat în picioare (deşi aplauzele celor din sala nu se terminaseră) şi am făcut următoarele precizări:

1. Înainte de privatizare, producţia de ţiţei extras era de cca. 6 milioane de tone/an. În 1976, România înregistrase 14,2 milioane tone şi 33,4 miliarde Nmc (normali metri cubi) gaze naturale.

2. În anul în care se discută problema, 2010, OMW, care se laudă cu investiţii de miliarde şi aport de tehnologie, producea 4 milioane tone de ţiţei! (Din sală, cineva – o voce feminină – a strigat „4,7 milioane tone!”)

3. Corect, am spus, aşa să fie… Dar dacă în ţară, în România, nu prelucraţi decît cel mult 1,8 milioane tone ţiţei, la rafinăria Brazi (ARPECHIMUL fiind închis), ce faceţi cu restul producţiei? Unde o stocaţi? Sau o duceţi în Austria pe barje, încălcînd normele internaţionale, în materie vamală… Sau nu o declaraţi, să nu plătiţi acea infimă redevenţă de 4% (în lume, redevenţa este de 16-22%)!

Liniştea şi stupoarea celor de faţă, inclusiv a unor înalte feţe oficiale guvernamentale şi consilieri de rang înalt, au fost întrerupte de un zgomotos ropot de aplauze!

4. Din grupul OMV-Petrom, cineva a întrebat “pe ce mă bazez” (replica celebră din MOROMEŢII) şi am realizat că este un roman, o coadă de topor… Calm, deşi mi se ridicase sîngele la cap, i-am răspuns că sînt ofiţer de informaţii (înainte şi după “loviluţie”), petrolist practicant on/offshore, am avut atribuţii în sectorul energetic peste 15 ani, profesor în informaţii strategice şi riscuri energetice şi pasiunea mea este aceea de a face bilanţuri energetice, sectoriale, pe care le public semestrial, la sesiunile de comunicări ştiinţifice cu participare internaţională… (Cît petrol se extrage, cît se raportaeză, cît se prelucrează, cît se vinde la pompă, dar şi produse auxiliare…)

Aplauzele au continuat, spre deznădejdea celor de la OMV-Petrom!

După şedinţă, am fost abordat de reprezentanţii Grupului şi mi-au propus să le devin partener în echipă… Mi-au spus că citiseră cartea publicata la Editura ANI Bucureşti, “PETROL, DEZVOLTARE ŞI (IN)SECURITATE”. Am cerut (conform uzanţelor, fiind ofiţer în activitate) timp de gândire (spre a mă consulta cu şefii). Nici nu vă puteţi închipui ce şuturi verbale şi morale am primit, a doua zi, de la un şef tembel, ajuns ulterior general la apelul bocancilor: că nu am fost orientat, că nu am pic de bun simţ faţă de cei care aduc nu ştiu cât la bugetul de stat. L-am ascultat şi, în final, în cea mai sănătoasă atitudine de copil trăit la ţară (in câmpia Buzăului şi munţii Zarandului), instruit şi educat la şcolile înalte din bariera Bucureşti (zona Mimiu Ploieşti – liceul de petrol-chimie, Universitatea de petrol si gaze) l-am bagat în p…a mă-sii, pe româneşte, şi i-am spus că-l aştept să ieşim la pensie, să-i pot trage una în botul lui de nemernic.
La cîteva zile, un alt mare şef, un om deosebit, care mă aprobă scrîşnind din dinţi, m-a sfatuit să fiu mai blînd… După cîteva săptămîni, ajuns aproape la cîteva luni de vîrsta biologică a trecerii în rezervă şi a peste 25 de ani de militărie, scîrbit şi informat că ni se vor micşora salariile şi, evident, cuantumul soldelor compensatorii şi pensiile, m-am pensionat!

De atunci, sînt liniştit personal, dar nu împăcat cu soarta! Sper ca, într-o zi, trădătorii de neam şi ţară să dea socoteală în faţa neamului românesc, pentru încălcarea art. 136, “Proprietatea”, alin. (3) din Constituţia României!

Iar cei care simt şi gîndesc româneşte, să le fie judecatori!!!

Doamne, ocroteşte România, Europa şi întreaga lume!

Cu mare amărăciune,

Prof. univ. dr. ing. Marian RIZEA
Ploieşti, România

Articole recomandate!

1 COMENTARIU

 1. Am certitudinea ca in afara Dumneavoastra, stimate Domn, mai sunt si altii perfect capabili sa divulge tot adevarul…. dar, asa cum ati spus, au fost fie determinati sa taca… fie au devenit parte din mecanismul devalizator de bogatii ale tarii. Readuc in memoria cititorilor opozitia lui Vadim la ideea de “privatizare”… a se citi… furaciune!….Astept cu interes urmatoarele postari pe aceasta tema!

 2. Corect d-le profesor. Eu, col.r.dr. Dan Florea, am lucrat în structurile protecției civile, ca și dvs. mă găsesc întro dilemă din care nu pot ieși pentru că meritocrația și competența profesională nu sunt recunoscute în România poate mai mult decât pe timpul lui Ceaușesc. Concret, în condițiile în care amenințările la securitatea națională se înmulțesc și acoperă toate domeniile, măsurile de prevenire și protecție în caz de conflict armat sunt 100% ignorate iar cele luate pe vremea comunismului se deterioreză până la distrugere datorită nefinanțării. Autoritățile locale și cele centrale, prost sau deloc consiliate, manifestă o crasă neglijență și indeferență atunci când este vorba de asigurarea măsurilor de prevenire și protecție în caz de conflict armat(terorism) dar și de dezastre.

 3. De oameni ca dv. are nevoie tara asta. Se pare ca cei care ne conduc, cunosc toate mizeriile care sunt inghitite de clasa politica românească, dar sunt “vanduti” .

 4. Tare mult as vrea sa vad sponsorizarile ,pe care le fac cei de la OMV-PETROM,ar trebuii sa fie publicate si ne-am dea seama ,de ce conducatorii nostri ,tac.
  Cele 8% din actiunile care trebuiau sa revina angajatilor,(cine castiga de pe urma lor dividende?),de ce se intarzie ca ele sa ajunga in mana angajatilor.Au trecut aproape 12 ani si nu s-a facut nimic in sensul asta,ba mai mult au dat o lege ,ca ele sa nu poate fi preluate de urmasii angajatilor in caz de deces.Parca statul nu executa silit pe urmasii celor care ii sunt datori,dar am uitat ca traim in Romania,o tara crestina …..
  OMV-PETROM este aparata de casa de avocatura a domnului Predoiu si au reusit sa castige f. multe procese ,(mana in mana cu judecatori corupti),impotriva angajatilor si a fostilor angajati ai sai.
  Guvernul ,,tehnocrat,, nu este decat praf in ochi,iar domnul presedinte Klaus…..,din pacate a dezamagit si dezamageste.

 5. As fi deosebit de interesat sa achizitionez cartea dumneavoastra. Poate crea o alta opinie, despre ce se intampla azi la noi. Cum pot sa o comand si de unde?

 6. D-leMarian Rizea -adevarat roman,cu dragoste de tara-fiti ferm convins ca lucrurile nu vor ramane asa,toti tradatorii de neam si tara vor da socoteala pt. jaful care este la vedere.mai devreme sau mai tirziu si chiar post mortem vor raspunde, ,gratie evidentelor care sunt.Nu se poate ca acest popor sa fie ingenunchiat in asa hal!S-a distrus fabricele ,uzinele-,din3600 mai functioneaza 82-ne exploateaza subsolul,padurile deasemenea ,insusi suveranitatea pare formala.Dar un lucru nu sa putut fura INTELIGENTA-poporului roman(si aici sant incercari de racolare)si dragostea lui de tara,patriotismul.Va simnt durerea D-le profesor si EU si marea majoritate a acestui neam din care ne tragem avem aceasi pozitie cu a d-voastra.

 7. Respectele mele,si a intregului popor — sper– domnule profesor cu inima de roman adevarat– darrrrrrrr —- intotdeuna exista si un dar– parca lipseste ceva — din acesta desconspirare— LIPSESTE FINALIZAREA DENUNTULUI– chiar nu se ocupa nimeni din justitie de acesti tradatori???? am mai auzit denunturi de felul acesta care —toate — ramin la nivel declarativ– CE SE INTIMPLA DE FAPT???

 8. P. S. Toti acei care au semnat pentru vinzare — cred ca sunt in viata — si primesc si acum din cascavalul pe care l-au impartit cu strainii— si pe diferite cai — conyurile lor — sau a rudelor lor se ingrasa mereu din avutul romanilor—S.C.U.Z.E–pentru ca m-a repet chiar NU SE POATE FACE NIMIC— alti intelectuali pagubiti din acesta tara nu mai exista — ca sa v-i se alature?????

 9. Trist. Unde eram acum 30 de ani si unde am ajuns acum! Erau executati pentru “Subminarea economiei nationale”. Acum am inteles, ca, s-a scos din lege aceasta acuzatie.Acum sunt avansati la gradul de general si cu mai multe stele decat coniacul! Acum 30 ani, un agent strain avea viata in Romania, maxim 3 luni. Ii prindeau securistii si ii executau. Acum sunt toti, parteneri de afaceri. Inventiile zboara din tara, de la forul suprem, vandute de niste agenti platiti din Orientul Mijlociu. Din fosta Palestina. Tehnologia motoarelor de motocicleta japoneze e tot romaneasca. Cum o fi ajuns la ei? Rucsacul zburator al lui Iustin Capra, la un an de la inventare, a aparut in USA, produs de o firma de elicoptere, identic, doar culoarea era schimbata! Succes

 10. Si pretul cu care s-a instrainat 51% din PETROM S.A. este de batjocura!Numai fierul vechi din firma,ce sa mai vorbim de terenurile si cladirile vandute dupa preluare au depasit acea suma ridicola!Nici un stat occidental nu ar fi putut vinde pe asa suma 51% dintr-o companie similara!

 11. Petrom a fost o spaga pt a intra in Uniune, Le-am facut vaca cadou si ei o mulg… nu cunosc detalii insa nimic din articol nu ma surprinde

 12. Citesc si rämän INTERZIS de cate HOTII aud si DE CATE JAFURI LA DRUMUL mare se mai dau in Romnia ( tara lu’ NIMENI !!!) Oare nesimtitilor nemernicilor, nu le este rusine ??ß Oare cati ani de aici incolo se va mai fura din tara aia, care nu mai stiu daca mai are energie sa stea in picioare !??!!!?? CATI NEMERNICI INFOMETATi se vor mai perinda prin scaune sus puse si cati INCULTI o vor jefui cu buna stiinta ??? AJUNG LA CONCLUZIA cä de frica lui Ceausescu nimeni nu rupea o crenguta si nimeni nu-i trecea prin fata !! Acum FIECARE FACE CE VREA !!! Eram mai corecti p-atunci si era tot mai bun…. comunismul !!!!

 13. buna ziua am lucrat la rafinarie Pitesti si daca nu eram atenta sa le fac petru hartuire la procesele pierdute pltateam de 2 ori desi eu am cancer ,facundu-le pentru hartuire imediat mia returnat bani, dar am sa i dau in judecata pentru hartuire ca punem sa mai dau niste cheltueli de judecata pe care le platisem in alt proces,directoare OMV d-n GHEORGHE ne ameninta ca sa nu ne luam dupa av de coltul strazi,deci intru-un proces cu salarii pentru miel si porc cu nr 1556/2009 care a fost irevocabil ma punea sa platesc de 2 ori toti care vad acest articol si au fost in acest proces sa ne cuplam toti sa facem un singur proces petru hartuire sa le cerem ceva daune sa gasim un av buna,sarbatori fericite colegilor mei

 14. vrajeala de securist IMPUTIT!! ce nu va ajung firmiturile? DACA era-ti patriot tovule aparea asta acum ANIII bunii !!! DE CE acum tovulse securist?? ca NE tradatii left right and center STIM toata elita Romaniei NU este NIMCI altceva DECIT niste TRADATORIII de NEAM si Patrie aka GUNOAIE GENETICE securiste precum semnatarul articolului!!! HAI SICTIRRR!!! TRAIASCA ROMANIA fara securisti “BESTIII ORDINARE”!!

 15. Din 1994 si pina pe 7 dec 2005 am lucrat ca pompier la depozitul OMV Tecuci.Tot anul 2005 nu ni s-a dat voie sub diferite motive sa vindem combustibil , iar la sfirsitul anului ne-a scos cu ordonanta pe toti 17 angajati sub motiv ca nu sintem rentabili.O alta hotie a fost in 2003 cind ni sau dat tinute de pompier din tercot matlasat la pretul de 24mil bucata,care numerita nici 2mil.O alta hotie sint cei 8 % din pretul Petrom la privatizare trebuia dat angazatilor actionari ai Petromului.Sau distrugerea depozitului in 2006 de catre firma liderului de sindicat Liviu Luca Petrom Serv , cladire contruita in 2003 cu 4 miliarde , in 2006 a darimat-o total .Rezervoare schimbate cite 3; 4 in fiecare an , chiar si in 2005 , au fost taiate si date la fier vechi in 2006.Sant in jurul parcului de rezervoare cu gratii din fonta deasupra de 2 miliarde in 2004 dat la fier vechi in 2006 de firma liderului de sindicat Liviu Luca .Mai e o hotie cu firma capusa a directorului Teodorescu de transport

 16. Este normal ca această fraudă este ascunsă de ce hoti trebuie sa zică adevărul nu îsi taie veniturile lor.Cu toate că este pagubos pentru tară este profitabil pentru ei altfel de unde au niste averi de neimaginat.

 17. • ► Constituția dispune în Art.136 alin.4: «Bunurile proprietate publică sunt inalienabile». Astfel, REDEVENŢA ARE UN CONŢINUT PATRIMONIAL întrucât vine la Buget ca “dare în plată” în locul proprietății publice concesionate în natură, iar valoarea ei este nenegociabilă și trebuie definită corect, calculată cantitativ în fiecare caz în parte – ca diferenţă dintre valoarea de circulaţie a produsului obţinut şi cheltuielile operaţiunilor de valorificare efectuate de concesionar în fiecare perioadă, concesionarea fiind un contract cu prestaţii repetate. Asupra legislației în vigoare am publicat o critică de neconstituționalitate în revista ”Palatul de Justiţie” nr.11/noiembrie 2009; vedeți lucrarea: proprietate publicã – INALIENABILÃ PRIN CONSTITUŢIE dar ALIENATÃ PRIN LEGE (http://matachevoicu.blogspot.com/ – 25 septembrie 2009).

 18. Cine le-a permis guvernantilor de dupa ’90 sa instraineze bogatiile naturale ale tarii? urmasii nostri, traind intr-o tara saracita de ” investitorii strategici” vor lua drumul strainatatii. Nu sunt adeptul sloganului “nu ne vindem tara”, dar nu pot fi de acord cu exploatarea irationala a padurilor, cu redevente ridicole pentru petrol , gaze, minereuri pretioase si rare, cu nerespectarea clauzelor din contractele de privatizare/concesionare (in special cele referitoare la investitii si protejarea mediului). Daca se ancheteaza crimele din dec 1989 de ce nu s-ar putea ancheta si modul cum averea tarii a fost instrainata, in ce conditii si in avantajul cui ? Ceausescu a fost impuscat si pentru subinarea economiei nationale (acel “morman de fier vechi” vorba unui clasic in viata care a demolat nepunand nimic in loc): dar ce au facut cei care au condus tara dupa ’90 cum ar trebui pedepsiti? Tara nu mai are nici o perspectiva; suntem o colonie mai de plans decat cele centrafricane. Avem ce meritam !