in

O Scurtă Istorie a Pariurilor în România

Diversele jocuri de pariuri au o istorie atât de îndelungată încât și soldații din Roma Antică practicau acest sport de noroc. Nu putem arăta cu degetul la un moment specific în care jocurile de pariuri au fost inventate deoarece acest tip de entertainment este foarte vechi neputând să găsim date clare.

Dar, un lucru este sigur, oamenii obișnuiau să parieze pe diverse lucruri cu mii de ani în urmă, și să joace jocuri care sunt foarte asemănătoare cu jocurile de cazinou din ziua de azi.

Chiar dacă în occident pariurile s-au răspândit ca și focul sălbatic odată cu legalizarea lor în 1930 de către statul Nevada din America, în România răspândirea lor a durat puțin mai mult. Românii au iubit aceste jocuri de la bun început, așa că noi am pregătit o scurtă istorie a jocurilor de pariuri, și cum acestea s-au răspândit în România ulterior.

Pariurile înaintea internetului

Chiar dacă în zilele noastre Las Vegas este una dintre cele mai populare destinații pentru pariuri, primele case de pariuri din lume, asemănătoare cu ce avem astăzi au apărut în Italia. Ridotto în 1638 a fost prima construcție asemănătoare cu un cazinou, bacaratul fiind un joc foarte popular în acea perioada.

Aproximativ un secol mai târziu jocul de ruletă a fost întâlnit pentru prima dată într-un cazinou din Paris, în 1796. Ruleta din acea perioadă era foarte asemănătoare cu ce avem azi. Chiar dacă în 1829 o versiune de poker similară cu cel pe care îl jucăm azi era jucat în New Orealns în America, pariurile au evoluat foarte greu în următorii 100 de ani.

Pariurile au început să experimenteze o creștere foarte mare în popularitate abia după 1930 când această activitate a fost legalizată în Nevada, în anii următori un număr foarte mare de cazinouri fiind construite în deșert. Chiar dacă Pokerul a fost un joc cu o popularitate foarte mare în Nevada prin anii 70-80, acesta nu s-a răspândit foarte mult în România în acea perioada datorită comunismului.

În aceeași perioadă în care pokerul se bucura de o popularitate mare în America, un alt tip de pariuri, și anume pariurile sportive au devenit foarte populare la noi în Europa. Chiar dacă acest tip de pariuri au o istorie destul de lungă în state, acestea au fost interzise în toate statele înafara de Delaware, Nevada și Oregon. Dar, în Europa pariurile sportive erau bine reglementate și legalizate.

Pariurile după răspândirea internetului

Odată cu răspândirea internetului în lume, industria pariurilor și-a găsit o nouă casă, online, făcând acest tip de jocuri accesibile unui număr foarte mare de oameni. Primele jocuri de pariuri online au apărut în 1994, dar acestea au început să prindă popularitate abia după 2003.

Totuși, în acea perioada pariurile online erau încă un subiect tabu, până în 2013 când New Jersey a legalizat cazinourile online și acest spațiu a experimentat o creștere în popularitate foarte mare.

Deoarece comunismul s-a sfârșit în România în 1989, principiile capitaliste au început să se răspândească și la noi în țară, nu trecând mult până când pariurile au devenit foarte populare. În momentul de față, avem case de pariuri și cazinouri în toate orașele mari din țară, acestea fiind echipate cu diverse sloturi și echipamente pentru pariuri sportive.

Nu a durat mult până când pariurile online au început să se răspândească și la noi în țară, românii având posibilitatea de juca online jocuri precum sloturi Gaminator, printre multe altele. Datorită avantajelor pe care mediul online le are în comparație cu cel offline, pariurile online au experimentat o popularitate foarte mare în ultimii ani.

Concluzie

Datorită evoluției constante a tehnologiei, și schimbării mentalității oamenilor privind pariurile, această activitate a continuat să crească în popularitate pe parcursul ultimilor ani.

Chiar dacă România a adoptat această activitate mai târziu decât restul țărilor, pariurile, și în special jocurile de sloturi și pariurile sportive, au un număr mare de utilizatori și în România. Considerând că tehnologiile noi precum blockchain și realitatea virtuală se dezvoltă tot mai mult pe zi ce trece, viitorul pariurilor arată foarte interesant.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!